Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5679, 18.05.2009; Titlu: Marea Adunare a Autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc va fi amânată, Semnează: Farkas Reka

La solicitarea liderilor UDMR-işti ai administraţiilor publice de pe Pământul Secuiesc, Marea Adunare a Autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, planificată pentru sâmbăta viitoare, va fi amânată pentru a doua jumătate a lunii iunie - ne-a confirmat Toro T. Tibor, vicepreşedintele CNMT, informaţiile care ne-au parvenit. Zilele trecute, Marko Bela, preşedintele UDMR, a purtat discuţii cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu primarii oraşelor mai mari, care au declarat că marea adunare este prea importantă pentru a fi transformată într-o mişcare de campanie de cei care sunt împotriva ei.

Tamas Sandor, preşedinte CJ Trei Scaune, a subliniat că pregătirea unui astfel de eveniment de o importanţă deosebită necesită mai mult timp, iar obiectivul urmărit este ca Memorandumul de pe Pământul Secuiesc să fie adoptat de liderii autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc. Documentul este în curs de elaborare însă nu este sigur că în decurs de o săptămână ar şi putea fi finalizat. Este important şi faptul că, în cursul lunii viitoare, se va clarifica situaţia conducătorilor de instituţii. A existat un acord politic încheiat la Bucureşti, însă el a fost încălcat de partea română, astfel că a fost declanşat un proces fără precedent în ultimii 20 de ani - a declarat Tamas Sandor. În opinia reprezentanţilor consiliilor judeţene şi locale, nu ar fi în favoarea marii adunări ca cetăţenii şi politicienii români să o califice drept o simplă manifestare electorală.

În opinia Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul Marii Adunări a Autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc, este foarte important ca înainte de reorganizarea administrativă a României, să se acorde atenţia cuvenită opiniilor autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc.

Izsak Balazs, preşedintele CNS, îşi exprimă regretul faţă de amânarea marii adunări şi consideră că politicienii conştienţi oricum ar fi reuşit să o delimiteze de campania electorală. El speră în posibilitatea desfăşurării acestei manifestări în a doua jumătate a lunii iunie, manifestare apreciată drept indispensabilă din punctul de vedere al viitorului Pământului Secuiesc.