Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5692, 03.06.2009; Titlu: Mamâni, Semnează: Simo Edmund

De-a lungul istoriei noastre, au fost şi momente în care copiii ne-au fost furaţi conştient, din raţiuni politice, pentru a fi transformaţi apoi în ieniceri care să lupte împotriva mamelor, taţilor, fraţilor, poporului lor.
Dacă aţi crede că aceste vremuri ale ieniceriei au apus de mult, trebuie să vă decepţionez, stimaţi cititori, pentru că în permanenţă observăm exact contrariul.
Întotdeauna au fost printre noi - şi vor mai fi mult timp de acum înainte - minţi suferinde de tulburări de identitate, lipsite de simţul măsurii, capabile în orice moment să treacă dincolo, să stropească precum apa murdară din cursul unui râu numit Istorie şi să distrugă apoi cu putere, să macine malurile culturii noastre de mii de ani.
Aş spune acum pe scurt câteva cuvinte despre nişte maghiari pe care, pentru a-i diferenţia, i-am numit mamâni. Aceste vieţuitoare sunt fiinţe cu formă umană, care deşi au moştenit limba maternă maghiară, sunt, mai degrabă, români. Mulţi dintre ei nu-şi mai cultivă deja dulcea limbă maternă nici pe cale orală, nici în scris, iar dacă situaţia o cere, au şi uitat-o chiar. Evidenţiez doar o singură persoană, pe cel care scrie, denunţă şi instigă în limba română în „Cuvântul liber”, publicaţie care apare la Târgu-Mureş şi se autointitulează independentă şi democratică. În ediţia din 7 mai a.c. a acesteia, am avut plăcerea să citesc scrierea lui Hajdu Gyozo - mai cunoscut sub prenumele Victor -, pe care acesta i-o recomandă cu căldură în atenţie ministrului Ecaterina Andronescu.
Foarte cunoscutul autor scrie, denunţă, că participanţii la Olimpiada de literatură maghiară organizată la Centrul Pedagogic Teleki din Sovata, au trebuit să întocmească un eseu în baza unui roman scris de Wass Albert - criminal de război în opinia lui Hajdu şi a statului român - şi a unor citate din acelaşi scriitor, ba mai mult decât atât, concurenţii din Sovata, Cluj-Napoca şi Miercurea-Nirajului au trebuit să ştie şi versuri, montaje din poeziile incriminatului autor.
Toate acestea nici nu ar fi problemă atât de mare, pentru că spiritul competitivităţii trebuie educat în rândul elevilor, problema este însă - întreabă autorul - de ce abuzează pedagogii de prestigiul, de funcţiile lor, de ce au ales să umple şi să infesteze minţile copiilor nevinovaţi, ale elevilor noştri, tocmai cu ideile înfricoşătoare ale unui temut criminal de război, şi, în plus, pe cheltuiala statului. Pentru că după părerea sa, operele lui Wass Albert sunt nişte mizerii, de un nivel cel mult mediu, departe de ideea de europenism şi în plus colcăie de idei fasciste, iredentiste, antiromâneşti şi şovine! După care adaugă cu modestie: Ce poţi să alegi dintr-un maldăr de gunoi? Şi îşi încheie scrierea astfel: Este incredibil că în ţara noastră este posibil aşa ceva, că tocmai acei profesori care sunt meniţi să educe buni cetăţeni, infestează minţile fragede şi picură în ele idei antiumane… şi toate acestea pe cheltuiala statului!!! Asta este, aşadar, situaţia cu ideologia mamânilor, de ocrotire a principiilor, culturii, naţiunii. Are dreptate scriitorul mamân când spune că dintr-un maldăr de gunoi nu poţi alege decât gunoi! Întrebarea este însă cine este tomberonul şi cine sau ce este gunoiul? O ultimă frază despre mamânism: apa plescăie! - pietrele rămân!