Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5693, 04.06.2009; Rubrica: De azi pe mâine, Titlu: Reîncarnarea Trianonului, Semnează: Sylvester Lajos

Se împlinesc 89 de ani de la Trianon. Reîncarnarea din titlu desemnează renaşterea într-o altă formă, înfăţişarea sub o formă nouă.
În zilele noastre tocmai despre asta este vorba. Dictatul semnat la 4 iunie 1920, care a tranşat Ungaria istorică, a purtat în sine şi a semănat, încă din momentul apariţiei sale, seminţele otrăvite ale celui de-al II-lea război mondial, însă cel care i-a urmat, tratatul de pace de la Paris - care a lovit într-un mod extrem de nedrept şi barbar în Ungaria ciuntită -, l-a şi întrecut, printr-o nouă ciuntire a ţării şi, mai ales, prin trecerea Ungariei sub dominaţie sovietică.
Acum, la aproape 20 de ani de la destrămarea aparentă a regimurilor comuniste est-europene, putem constata cu stupoare că am ajuns în a treia fază a fenomenului de la Trianon, în care aici, în statele succesoare din Bazinul Carpatic, după ciuntirea ţării, punerea sub stăpânire străină şi nouă decenii de nerespectare a promisiunilor, stăpânii noştri - care ne privesc şi azi, pe noi, maghiarii, ca pe o pradă de război, ca pe nişte cetăţeni de rangul al doilea - şi-au fixat ca obiectiv distrugerea completă a comunităţilor noastre naţionale. Bătăile aplicate maghiarilor în Slovacia, în Voivodina şi purificarea etnică din România sunt doar nişte fenomene simptomatice, obiectivul final fiind dispariţia noastră completă, realizabilă prin negarea dreptului la autonomie, împiedicarea edificării sistemului de învăţământ în limba maternă, expansiunea prin cupole sub formă de ceapă, slăbirea etnică a maghiarimii care trăieşte compact.
În România ultimilor ani, părea că pot fi validate principiile fundamentale ale democraţiei. Evenimentele de anul acesta însă demonstrează că fala naţională şi intoleranţa se răspândesc precum buruienile şi că a început o distrugere ireparabilă a sufletelor. Spre nenorocul nostru - sperăm că este doar un fenomen trecător - nu avem alături şi în spatele nostru o ţară-mamă puternică. Ţara ciuntită este şi acum guvernată de aceleaşi partide ai căror predecesori au trădat patria şi ţara, făcând astfel ca tragedia Trianonului să culmineze după cum bine se ştie.
Singura posibilitate de a opri reîncarnarea Trianonului: crearea unităţii maghiarimii din Bazinul Carpatic (şi din vest), o reprezentanţă europarlamentară puternică inclusiv numeric, pentru că fără ajutor din exterior, refugiul autonomiei etnice, administrative şi teritoriale nu va putea fi înfăptuit aici niciodată.
Din acest motiv, la acest sfârşit de săptămână, să-i spunem şi vecinului să meargă la vot.