Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5694, 05.06.2009; Titlu: Au legat panoul funerar cu un lanţ, în faţa prefecturii / Schimb dur de replici maghiaro-român, Semnează: Farkas Reka


Mişcarea organizată ieri, la Sfântu-Gheorghe, de politicieni UDMR, s-a transformat într-un circ gratuit. Panoul funerar, inscripţionat cu textul „Din această instituţie a fost îndepărtat un conducător maghiar”, a fost amplasat pentru a treia oară, de această dată fiind legat cu un lanţ de suportul de drapel din faţa prefecturii. După declaraţii, când lanţul a fost ferecat cu un lacăt, a ieşit din clădirea prefecturii Dan Suciu, liderul filialei judeţene a organizaţiei de partid a PD-L, care le-a cerut, pe un ton foarte agresiv, socoteală lui Antal Arpad şi Tamas Sandor, întrebându-i de ce nu îşi petrec timpul la locul de muncă. S-a ajuns la un schimb dur de replici. Primarul municipiului a izbucnit: Vedeţi, asta faceţi de fiecare dată, veniţi pe capul nostru. Dumneavoastră aţi organizat această conferinţă de presă? V-a invitat cineva aici? Sunteţi aroganţi, agresivi şi veniţi peste tot peste noi. Aţi venit pe capul nostru pe Pământul Secuiesc, la fel procedaţi şi la această conferinţă de presă. Nu vă este ruşine?
În această instituţie, românii fură, pentru că prefectul a luat în repetate rânduri panoul amplasat legal, cu autorizaţie - a declarat preşedintele CJ, Tamas Sandor, în deschiderea conferinţei de presă, referindu-se la declaraţiile din ziua anterioară ale PD-L-iştilor care semnalaseră că ar amplasa în faţa primăriei un panou inscripţionat în această instituţie, românii nu fură. Fiind criză economică, ne-am gândit să nu aducem alte panouri, însă pe acesta îl vom lega cu un lanţ. Îl vom lega de un suport de drapel din faţa prefecturii, care nu are autorizaţie, însă paznicul legalităţii este preocupat nu de acest aspect, ci de alte prostii - a afirmat preşedintele CJ.
Din respect pentru drapele, nu va îndepărta suporturile de drapel - a declarat primarul Antal Arpad. Nu doresc un scandal al drapelelor în acest oraş, nu vreau să se spună că acţionăm împotriva simbolurilor româneşti şi a altor simboluri - a subliniat el. A precizat că acţiunile de protest nu fac parte din campanie: Vom continua cu marea adunare a autoguvernărilor secuieşti, cu adoptarea Memorandumului Secuiesc şi vom pregăti, bineînţeles, şi alte acţiuni de protest pentru că nu putem accepta ca această atmosferă primitivă, antimaghiară să se amplifice pe Pământul Secuiesc. Antal Arpad a declarat că nu se tem de ameninţările mascate şi făţişe, simt că sunt susţinuţi de comunitatea maghiară. A mai spus că deşi politicienii români au pomenit în faţa presei doar de retragerea fondurilor, la unele discuţii purtate în cerc mai restrâns s-a spus, de exemplu, că le vor arăta ei ce înseamnă dacă autorităţile statului român vor începe să lucreze împotriva lor. Îi este clar că politicienii PD-L sunt iritaţi de faptul că pomeneşte exemplul Kosovo, însă a afirmat încă o dată că şi acolo, lupta care a dus la independenţă a început cu purificarea etnică, cu îndepărtarea conducătorilor şi că politicienii români fac azi pe Pământul Secuiesc exact ceea ce a făcut Milosevici în Serbia.
Parlamentarul Marton Arpad a afirmat: declaraţiile actualului prefect, prin care îşi atacă predecesorul, sunt foarte ciudate, pentru că el a fost, cu excepţia ultimei luni, şeful departamentului juridic al prefecturii, el se face responsabil dacă au avut loc ilegalităţi. Parlamentarul Olosz Gergely a atras atenţia asupra embargoului presei de limbă română, iar senatorul Bokor Tibor a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut săptămâna trecută în legătură cu alocarea fondurilor pentru învăţământ s-au dovedit a fi eronate, situaţia fiind mult mai proastă decât cea prezentată atunci.
Nici nu s-a încheiat bine acţiunea politicienilor UDMR, că Dan Suciu a şi ieşit din clădirea prefecturii, declarând că Gyorgy Ervin a fost îndepărtat prea târziu. În opinia sa, s-a adeverit că era în slujba unor grupuri de interese. A repetat acuzele formulate de Codrin Munteanu, a declarat că se fac verificări oficiale împotriva fostului prefect (Antal Arpad a intervenit de mai multe ori, spunându-i să nu mintă) şi a spus că se vor adresa şi Autorităţii Funcţionarilor Publici să verifice şi ea cazul. După cum a mai spus, se aşteaptă ca şi societatea civilă să reacţioneze la ilegalităţi şi să revendice destituirea lui Gyorgy Ervin. Suciu nu a fost dispus să răspundă întrebării adresate de ziarişti: el de ce nu este la locul de muncă, pentru că a fost recent numit în fruntea inspectoratului pentru protecţia mediului. A readus în discuţie acuzele pe care le formulase deja la adresa edililor maghiari, cum că nu au făcut nimic pentru judeţ, pentru oraş. În momentul acela a început un schimb dur de replici, spunându-se că nici preşedintele CJ, nici primarul nu au fost numiţi, ci aleşi. Dan Suciu a fost întrebat ce impozit plăteşte pentru Sfântu-Gheorghe, deoarece până acum nu a avut un loc de muncă în oraş. Olosz Gergely l-a atenţionat că generează tensiuni între români şi maghiari şi că mai devreme sau mai târziu, şefii săi de la Bucureşti se vor sătura de toate acestea.