Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5694, 05.06.2009; Titlu: Comemorarea Trianonului / Trebuie să ne revendicăm drepturile, Semnează: Ferencz Csaba


Comemorarea Trianonului a început ieri, la Sfântu-Gheorghe, cu dangătul clopotelor. La manifestarea pe care PCM o organizează de ani de zile pe locul de odinioară al drapelului ţării, au participat de această dată şi liderii locali ai UDMR.
Nu căutăm un vinovat pentru decizia de la Trianon, în schimb revendicăm drepturile la autoguvernare, care ne-au fost promise atunci - a afirmat Gazda Zoltan. Vicepreşedintele filialei judeţene a PCM le-a cerut sutelor de participanţi să se alăture luptei pentru autonomie la care s-a angajat CNS. Trebuie să acţionăm, însă aceasta nu înseamnă să ne linguşim pe lângă putere, ci să insistăm să se facă dreptate istorică, să ne revendicăm drepturile - a afirmat el. Simon Lehel, care a luat cuvântul în numele Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI), a făcut referire la al doilea Trianon, la data de 5 decembrie, după care a subliniat că uniunea nu reprezintă o soluţie reală, însă autonomia da.
Senatorul Albert Almos a precizat: UDMR şi-a subordonat politica unificării, dincolo de graniţe, a naţiunii şi integrării europene. Preşedintele filialei UDMR Trei Scaune de Jos a atenţionat că de noi depinde câţi europarlamentari vor lupta pentru valorile noastre în Parlamentul European. Reprezentantul Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), Mathe Sandor, a dat citire unei petiţii formulate în 12 puncte.
Cucerirea autonomiei şi dubla cetăţenie sunt o problemă de timp - a afirmat oaspetele de onoare al comemorării. Făcând referire la numărul tot mai mare de organizaţii naţionale, profesorul şi istoricul Kiszely Istvan a declarat că acest popor doreşte să trăiască şi va trăi. Viceprimarul Balint Jozsef, liderul filialei PCM Sfântu-Gheorghe, a vorbit despre credinţa în noi, care ne face să simţim că acest pământ este al nostru. Comemorarea s-a încheiat cu binecuvântarea rostită de protopopul de scaunul Sepsi, Denes Csaba, şi cu intonarea rugilor noastre naţionale.