Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5695, 06.06.2009; Titlu: Românii din Trei Scaune se simt jigniţi, Semnează: Szekeres Attila


Românii din Trei Scaune se simt jigniţi în demnitatea lor naţională din cauza comemorării Trianonului, a unor afirmaţii ale primarului municipiului Sfântu- Gheorghe, precum şi din alte cauze - a arătat purtătorul lor de cuvânt, în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean. Preşedintele consiliului a respins acuzaţiile, accentuând că mai degrabă ar trebui ca prin forţe unite, să se ocupe de dezvoltarea judeţului, în loc să politizeze şedinţa.
Evenimentele ultimelor zile au revoltat, mai mult chiar, au şocat comunitatea românească locală - a spus Ioan Solomon. Politicianul care a luat cuvântul în numele fracţiunii - Alianţa Românească, a accentuat, în repetate rânduri, că le-a fost jignită demnitatea naţională. Acest lucru nu mai poate fi trecut în contul campaniei electorale, fiind vorba despre o acţiune cumpănită, ceea ce înseamnă deja un fenomen îngrijorător - a adăugat el.
Nu este suficient că panoul funebru a fost legat cu un lanţ de suportul drapelului naţional, dar în prezenţa preşedintelui consiliului, primarul municipiului Sfântu- Gheorghe a făcut nişte afirmaţii inacceptabile - de pildă, au venit peste noi - care necesită o analiză serioasă. Şirul continuă cu comemorările legate de Trianon - a spus Solomon, întrebându-se cum poate fi contestat un tratat de pace internaţional. Anterior, în cadrul şedinţei de protest de la Miercurea-Ciuc, membrii comunităţii româneşti au fost somaţi: afară, cotropitorilor! Conform unor surse, la Sfântu-Gheorghe, UDMR vrea să îndepărteze statuia lui Mihai Viteazul, considerată simbolul sfânt al românilor, dorind să redenumească piaţa care îi poartă numele. Acestea constituie atacuri deschise la adresa românilor şi, pentru că sunt în minoritate, singurul mod de exprimare a indignării acestora este votul unanim al fracţiunii româneşti împotriva tuturor hotărârilor de consiliu în cadrul actualei şedinţe - a precizat el.
Tamas Sandor, preşedintele consiliului, a accentuat: să nu fie politizată şedinţa, să se ocupe de probleme de dezvoltare a judeţului şi a localităţilor. Respinge acuzaţiile. A participat şi el la protestul de la Miercurea-Ciuc, unde nu s-a făcut în public nicio afirmaţie de genul: afară! Când UDMR era la putere, nu a făcut diferenţiere între microregiuni, le-a acordat aceeaşi atenţie, nu aşa cum procedează actuala putere, care, de pildă, dirijează banii alocaţi judeţului pentru dezvoltare învăţământului din zona Buzaielor, locuită de români. În ceea ce priveşte panoul cu inscripţia: Din această instituţie a fost îndepărtat un maghiar, acesta era legat cu lanţ nu de suportul drapelul românesc, ci de cel al UE, deoarece au mai multă încredere în UE, decât în Bucureşti. A fost nevoie să fie legat cu lanţ, deoarece, deşi dispun de autorizaţie de construcţie privind amplasarea panoului, achitând şi taxa corespunzătoare, a fost nevoie ca acesta să fie reamplasat de cinci ori, deoarece, panourile au dispărut într-un mod enigmatic. De altfel, a fost legat cu lanţ de un suport pentru care nu există autorizaţie de construcţie, iar prefectul - dacă vrea atât de mult să facă ordine - ar trebui, în loc să-i ameninţe pe primari, să înceapă să facă ordine prin procurarea unei autorizaţii de construcţie pentru acel suport.
Amenajarea Pieţei Mihai Viteazul este în curs. Aşa cum este şi el mândru de faptul că este secui - a arătat Tamas - înţelege că şi Solomon şi ai săi sunt mândri că sunt români, dar să ţină minte că România nu este numai a românilor, ci a tuturor cetăţenilor, aşa cum nici Pământul Secuiesc nu este doar al secuilor, ci al tuturor celor care trăiesc pe aici şi că împreună trebuie să lucreze pentru dezvoltarea acestuia, în mod corect şi nu printr-o politică privilegiată.
Consilierul Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele filialei judeţene a Partidului Civic Maghiar, a afirmat că decizia de la Trianon înseamnă pentru noi un dictat, iar dacă se doreşte, după şedinţă, va ţine o oră de istorie pentru Solomon şi ai săi.