Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 5702, 15.06.2009; Titlu: Anul schimbării pentru maghiarime


Acest an să fie anul ascensiunii, al schimbării şi al evoluţiei, pentru întreaga maghiarime - a declarat Tokes Laszlo, episcop, europarlamentar, preşedintele CNM Transilvania, care, la congresul al XXIII-lea al FIDESZ, desfăşurat sâmbătă, la Budapesta, a insistat asupra reprezentanţei europene comune a maghiarilor din Bazinul Carpatic.
Tokes Laszlo a arătat că prin cele trei mandate obţinute la alegerile europarlamentare, importanţa politică a maghiarimii transilvănene îi depăşeşte cu mult importanţa numerică. El a afirmat că s-a adeverit din nou că Transilvania nu este a românilor, ci a celor care o locuiesc, deci şi a maghiarilor.
În opinia lui Tokes, acest an ar putea fi anul schimbării, ar putea reînvia trecutul nostru înmormântat. După cum a spus, atenţia extraordinară pe care i-o acordă parlamentul slovac lui Orban Viktor, precum şi atenţia asemănătoare acordată de România lui Solyom Laszlo, demonstrează cât de importantă este prezenţa în Parlamentul European a reprezentanţei maghiare din Bazinul Carpatic.
Tokes a menţionat că în UE auzim, de pildă, despre drepturile ţiganilor şi ale homosexualilor, însă nimeni nu vorbeşte despre maghiari. Pentru aceasta este nevoie de înfiinţarea şi consolidarea unei reprezentanţe maghiare comune - a declarat el. Sperăm într-o Europă puternică, care să poată valida drepturile minorităţilor şi sperăm într-o Ungarie puternică, capabilă să-şi valideze forţa şi voinţa în părţile naţiune de peste hotare, transformând cauza maghiarilor într-o cauză europeană. În opinia sa, în procesul unificării europene va fi posibilă corecţia dictatelor de după cele două războaie mondiale, astfe