Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.535, 08.03.2012; Titlu: Pregătirea în limba maghiară în domeniul medicinii, Semnează: Farkas Reka

Guvernului i-a rămas în gât problema universităţii de medicină din Târgu-Mureş şi nu poate scăpa de ea, astfel că se amână de la o săptămână la alta adoptarea unei sentinţe. Între timp, stăpânii universităţii, care se tem pentru puterea şi banii lor, nu fac altceva decât să îi instige pe studenţi. Aceştia ajung să iasă zi de zi în stradă şi să lupte, sub semnul multiculturalităţii, împotriva înfiinţării secţiei maghiare independente.
Suntem într-un an electoral şi acest lucru nu ajută deloc la remedierea situaţiei MOGYE. După o perioadă lungă, UDMR adoptă pentru prima oară o poziţie fermă pentru o cauză comunitară, încercând să-şi folosească puterea pentru reprezentarea reală a intereselor maghiare. Acordă ultimatumuri la fel ca şi în urmă cu un an, în cazul legii minorităţilor.
Urmează însă alegeri şi pentru politica românească, iar actualul partid de guvernământ luptă pentru fiecare vot. Naţionalismul român de la începutul anilor ’90 încă este viu la Târgu-Mureş, iar majoritarii cu intenţii bune pot fi alarmaţi cu consecinţele triste ale separării şcolilor maghiare. Politicienii mizează pe acest lucru, iar conducerea MOGYE încearcă să profite de asemenea de acest lucru.
Ar fi important ca perfecţionarea de la Târgu-Mureş în domeniul medicinii, înfiinţată odinioară de către maghiari, să îşi recapete rangul, iar în locul dictatului conducerii naţionaliste române - acuzate şi de plagiat - profesorii maghiari să răspundă de perfecţionarea, în cadrul unor secţii separate, a medicilor şi farmaciştilor maghiari. Ar fi mare nevoie de ei, dat fiind faptul că în cel mai mare oraş majoritar maghiar, Sfântu-Gheorghe, nu a putut fi atras de ani de zile un oncolog maghiar şi în curând nu va exista nici cardiolog care să li se adreseze bolnavilor în limba lor maternă.
MOGYE şi perfecţionarea în limba maghiară a medicilor nu este nici de departe o simplă problemă politică. Este vorba despre mult mai mult, iar dacă politica maghiară nu va obţine succese în acest sens, va apărea o nouă situaţie regretabilă a auto-renunţării noastre, cu consecinţe foarte grave pe termen mediu şi lung.