Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.538, 12.03.2012; Titlu: Premiul Gabor Aron pentru europarlamentarii ungari / A fost premiată lupta pentru autonomie, Semnează: Csinta Samu

Sâmbătă, în sala de festivităţi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş le-a fost decernat - într-un cadru festiv - membrilor delegaţiei ungare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) premiul Gabor Aron al Consiliului Naţional Secuiesc, pe anul 2011.
Premiul Gabor Aron, înfiinţat de CNS, este acordat celor care în anul respectiv au activat cel mai mult în scopul exclusiv al organizaţiei, în interesul obţinerii autonomiei Pământului Secuiesc.
Delegaţia CNS s-a consfătuit în data de 15 septembrie cu membrii delegaţiei ungare, care s-au angajat să susţină şi să reprezinte, în cadrul Consiliului Europei aspiraţiile autonomiste ale Pământului Secuiesc. În cadrul şedinţelor care au urmat, delegaţia ungară s-a folosit de toate posibilităţile pentru a atrage atenţia asupra Pământului Secuiesc şi pentru cunoaşterea, de către adunarea generală, a aspiraţiilor legitime ale secuilor, aflate în armonie cu documentele Consiliului Europei. Cea mai semnificativă realizare a constituit- o hotărârea nr. 1832/ 2011, care a transformat garantarea autonomiei, în interesul asigurării dreptului la autodeterminare, drept sarcină a ţărilor membre.
Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a formulat astfel: dacă la vremea respectivă Gabor Aron turna tunurile din clopote, noi trebuie acum să turnăm clopote din tunuri, pentru ca acestea să anunţe legitimitatea luptei pentru autonomia secuimii.
Din cei 14 membri ai delegaţiei, 12 au fost prezenţi la Târgu-Mureş, unde a fost organizată pentru a doua oară, în ziua comemorării Eroilor Martiri Secui, festivitatea de decernare a Premiilor Gabor Aron.
Conducătorul delegaţiei, Braun Marton, a accentuat participarea activă a reprezentanţilor tuturor partidelor parlamentare ungare şi că cerinţa autonomiei este similară atât în cazul voinţei statului ungar cât şi în cazul voinţei unitare a naţiunii maghiare şi este similară cu interesele asumate împreună cu celelalte naţiuni europene. Ceea ce cereţi dumneavoastră este autodeterminarea naţională. Aceasta este întemeiată şi legitimă - a declarat Braun Marton.
La festivitatea la care au fost prezenţi mai puţini participanţi decât se estimase, însă mai mulţi jandarmi şi poliţişti, câţiva delegaţi au depus coroane la monumentul Eroilor Martiri Secui, unde în anul 1854 au fost executaţi, în această zi, membrii secui ai complotului de tip Makk: Torok Janos, Galfi Mihaly şi Horvath Karoly.

Poate fi realizată în decurs de 10-20 de ani

Kalmar Ferenc, membru APCE, care a primit sâmbătă Premiul Gabor Aron, a declarat că în România autonomia poate deveni o realitate în decurs de 10-20 de ani. O parte a elitei politice române urmăreşte în momentul de faţă cu suspiciune aceste lucruri, însă dacă analizăm istoria României, putem observa că elita politică românească a fost întotdeauna deschisă în faţa noilor proiecte. Eu consider că în momentul de faţă, în Europa, problemele actuale şi cele viitoare, pot fi soluţionate prin intermediul colaborării şi al parteneriatului. Problemele demografice şi cele legate de imigrări sunt imense. Toate acestea pot fi soluţionate doar prin parteneriat şi prin colaborare şi consider că elita politică românească va manifesta deschidere faţă de noile idei sosite din Europa Occidentală, printre care şi autonomia - a declarat Kalmar.
Un alt membru al delegaţiei ungare, Gaudi Nagy Tamas, a declarat că se aşteaptă ca statul român să pună în aplicare hotărârea 1832/2011, pe care a promovat-o împreună cu Kalmar şi care a fost adoptată cu majoritate covârşitoare de APCE. Hotărârea 1832/2011 prevede pentru ţările UE, inclusiv România, ca minorităţii indigene de pe teritoriul ei - mă refer în acest caz la comunitatea maghiară - să îi fie acordată autonomia dacă acest deziderat este clar formulat.
Autonomia teritorială reprezintă o posibilitate de soluţionare a tuturor problemelor etnice şi interetnice şi reprezintă o mare şansă de propăşire economică. Statutului CNS privind autonomia ar trebui să i se confere o formă legală pentru a putea asigura astfel propăşirea secuimii şi a întregii Românii - a declarat Gaudi. El a declarat că în caz contrar, România va fi un fenomen destul de neavenit în salonul european, adică o ţară care nu va putea fi luată în serios.