Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.668, 16.08.2012; Titlu: Dispută ungaro-română / Cine se comportă mai bine cu propriile minorităţi?

Guvernul ungar s-ar bucura foarte mult dacă România le-ar asigura maghiarilor din Transilvania drepturi extinse, la fel cum procedează Ungaria cu românii de aici - a declarat Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat pe probleme de politică naţională, ieri, pentru Agenţia MTI, ca reacţie la declaraţia ministrului român de externe, potrivit căruia Ungaria se comportă mai rău cu minoritatea română decât România cu minoritatea maghiară.
În interviul difuzat de postul de televiziune TVR Internaţional, ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat, răspunzându-i unui reporter, că Ungaria se raportează altfel la minoritatea română decât se raportează România la cea maghiară. Altfel, în sens negativ - a precizat ministrul. El a mai menţionat că începând din anii ’90 i-au fost semnalate multe probleme Budapestei, cum ar fi asigurarea reprezentanţei parlamentare a minorităţii române, problemă care nu s-a rezolvat nici acum. Ministrul a dat ca exemplu problemele legate de învăţământul în limba maternă, situaţia presei de limbă română din Ungaria, libertatea confesională efectivă şi problemele legate de sprijinul acordat bisericii ortodoxe române.
Repas Zsuzsanna a declarat în răspunsul său: toată lumea ştie că naţionalităţile din Ungaria dispun de autonomie culturală. Am dori foarte mult ca maghiarii din Transilvania să dispună de această legitimitate, de această posibilitate - a declarat subsecretarul de stat pe probleme de politică naţională. Ea a mai arătat: românii din Ungaria au posibilitatea de a înfiinţa autoguvernări locale sau autoguvernări naţionale. Guvernul ungar ar dori foarte mult ca maghiarii din Transilvania să poată înfiinţa autoguvernări locale şi naţionale, ca parte a autonomiei culturale - a mai adăugat ea, referindu-se la faptul că în momentul de faţă, organizaţiile maghiare au reprezentanţi în parlamentul român prin intermediul alegerilor. În privinţa reprezentanţei parlamentare, ea a adăugat: o cerere mai veche a naţionalităţilor din Ungaria este să fie reprezentate în parlamentul de la Budapesta. Noua reglementare va face posibil acest lucru începând din anul 2014 - a accentuat Repas Zsuzsanna.