Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.838, 11.03.2013; Titlu: Proteste de solidaritate peste tot în lume

Peste 1.000 de oameni au participat la mitingul de susţinere a aspiraţiilor autonomiste secuieşti, desfăşurat ieri după-amiază, în faţa ambasadei române, în organizarea Societăţii Szekelyfoldert (SZFT). Protestatarii au adus drapele secuieşti şi ungare, mulţi au fluturat drapele în dungi arpadiene. Pe scena pe care şi-au rostit discursurile artiştii Csurka Laszlo şi Pitti Katalin, a apărut inscripţia Autonomie Teritorială pentru Pământul Secuiesc, amplasată de Societatea Szekelyfoldert. Mulţi au venit îmbrăcaţi în port popular secuiesc, un grup a purtat uniforme militare ce evocau memoria gărzii zdrenţăroşilor. Alţi protestatari au avut haine negre, inscripţionate Paznicii Patriei Carpaţi sau Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Au putut fi zărite şi tăbliţe cu inscripţiile Uniunea Naţională a Cercurilor Transilvănene şi Uniunea Mondială a Maghiarilor. Protestatarii au scandat în repetate rânduri lozincile Autonomie!, Să piară Trianonul!. Gyorgy Mozes Arpad, preşedintele Societăţii Szekelyfoldert, a amintit de faptul că, în trecutul apropiat, politicienii români au întreprins o serie de măsuri prin care a fost lezată secuimea: au fost citaţi la procuratură cei care au organizat serată de lectură din operele lui Wass Albert, conducătorii instituţiilor care au arborat drapelul secuiesc sunt persecutaţi în mod diabolic de premierul Victor Ponta - a spus Gyorgy Mozes Arpad. Acesta a subliniat: dincolo de acestea, se urmăreşte şi fărâmiţarea Pământului Secuiesc. Laszlo Lajos, secretarul SZFT, a citit mesajul Pământului Secuiesc, accentuând următoarele: s-au săturat să fie negată şi existenţa ţării lor mamă interioară, existenţa Pământului Secuiesc, vor să-şi folosească liber limba maternă şi simbolurile, vor ca pe Pământul Secuiesc şi maghiara să devină limbă oficială. Vrem autonomie, pentru că autonomia reprezintă singura soluţie acceptabilă - a citat Laszlo Lajos din mesajul celor de pe Pământul Secuiesc. Potrivit mesajului, îşi vor continua lupta prin mijloace paşnice, democratice, până îşi vor atinge scopurile.

Viena

Aproximativ 500 de oameni au fost prezenţi ieri, la mitingul organizat pentru autodeterminarea secuiască. Participanţii au ieşit în faţa ambasadei române, unde i-au înmânat o petiţie unuia din angajaţii reprezentanţei diplomatice. În aceasta au somat guvernul român ca prin angrenarea guvernului ungar, să intre într-un dialog constructiv pe tema asigurării autodeterminării secuilor. Organizatorii au estimat la 500 numărul participanţilor, iar poliţia, la 400. Majoritatea protestatarilor erau cetăţeni originari din Transilvania, stabiliţi în Austria la Viena, Graz şi Linz. Participanţii - majoritatea îmbrăcaţi în port popular - au adus cu ei drapele ungare şi secuieşti, pancarte prin care era revendicată autonomia Transilvaniei. După discursurile în care s-a insistat asupra autodeterminării maghiarimii din Transilvania, un exemplar al petiţiei de solidarizare i-a fost înmânat unuia din angajaţii ambasadei României la Viena.

Bruxelles

Aproximativ 25 de persoane s-au adunat ieri, în faţa clădirii ambasadei române la Bruxelles, ca să-şi exprime solidaritatea cu secuii în lupta dusă pentru autonomia Pământului Secuiesc. Mişcarea, organizată de Uniunea Maghiarilor din Belgia şi Comisia din Europa Centrală a Drepturilor Omului, a început cu intonarea imnului secuiesc. Kallay Oszkar, unul din organizatorii protestului, a citit o declaraţie, ce i-a fost transmisă şi lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, solicitându-i şi lui să adopte poziţie faţă de cauza autonomiei de pe Pământul Secuiesc. În declaraţie, organizatorii precizează că, în momentul aderării României la UE, secuii au putut crede pe bună dreptate că drepturile lor vor fi validate, nu vor fi cetăţeni de rangul al doilea, pot câştiga autonomia teritorială, însă România continuă asimilarea lor agresivă, în timp ce se comportă de parcă şiar îndeplini obligaţiile. Mijloacele dictaturii din România şi metodele asimilării au supravieţuit dictaturii - a declarat Kallay Oszkar, potrivit căruia autorităţile române refuză chiar şi dialogul, dacă este vorba de autonomia de pe Pământul Secuiesc. Kallay i-a înmânat unuia din angajaţii ambasadei României la Bruxelles scrisoarea adresată ambasadorului.

Londra

La Londra, poliţia nu le-a permis protestatarilor pentru autonomia secuiască să se adune în faţa ambasadei române. Ambasada României la Londra se află într-o străduţă închisă cu un gard, persoanele care au sosit la mitingul de ieri după-amiază au fost dirijate spre aleea îngustă de vizavi, unde participanţii urmau să se adune într-un spaţiu împrejmuit cu gratii. Conducătorul unităţii de poliţie, care a asigurat spaţiul, a precizat: măsura nu a fost solicitată de reprezentanţa română, strada care găzduieşte ambasada intră în categoria terenurilor proprietate privată, motiv pentru care acolo nu pot fi organizate demonstraţii. Cei 120 de participanţi au derulat în locul stabilit manifestarea cu durata de o oră. Protestatarii au fluturat drapele ungare şi secuieşti, precum şi drapele în dungi arpadiene şi cu inscripţii runice. A fost scandat în repetate rânduri sloganul Piară Trianonul!. A fost citită o declaraţie potrivit căreia autonomia Pământului Secuiesc nu ar leza nici integritatea teritorială şi suveranitatea României, nici interesele cetăţenilor de naţionalitate română care trăiesc pe Pământul Secuiesc, după cum nici constituţia română. Declaraţia a revendicat ca Pământul Secuiesc să formeze o regiune de dezvoltare independentă în interesul folosirii mai eficiente a fondurilor UE. Semnatarii declaraţiei au revendicat şi înfăptuirea autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc.

Cleveland

La Cleveland, pe terenul bisericii catolice maghiare Sfântul Irimie, s-au adunat aproximativ 50 de oameni să susţină cauza autonomiei Pământului Secuiesc. Csibi Lorand, organizatorul evenimentului, redactorul-şef al postului Bocskai Radio din Cleveland, a prezentat intenţia guvernului român vizând reorganizarea administrativă. În cadrul manifestării, a fost citită o declaraţie de susţinere, fiind strânse şi semnături.

Los Angeles

La Los Angeles, în biserica reformată maghiară din valea San Fernando, printr-o rugăciune comună şi un program cultural a fost atrasă atenţia asupra cauzei autonomiei secuieşti. La eveniment au participat aproximativ 70 de persoane. Manifestarea de la Los Angeles s-a încheiat cu citirea unei declaraţii de adeziune şi cu o acţiune de strângere de semnături.

Washington

La Washington, în apropierea Casei Albe, un grup de 20 de persoane a organizat un flashmob cu drapele secuieşti şi inscripţii în limba engleză Autonomie pentru Pământul Secuiesc!. Mai mulţi participanţi au venit îmbrăcaţi în port popular secuiesc sau în echipamentul echipei de hochei din Miercurea-Ciuc.

Susţinerea tinerilor

Printr-un comunicat emis ieri, Conferinţa Maghiară de Tineret, care include organizaţiile maghiare de tineret de peste hotare, şi-a exprimat susţinerea faţă de autodeterminarea poporului secuiesc, un drept ce nu poate fi contestat.