Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.838, 11.03.2013; Titlu: Zidul temerii s-a dărâmat, Semnează: Farcadi Botond

Nu ne e frică! - au scandat ieri, la Târgu-Mureş, zeci de mii de maghiari. Cu voce tare, fără teamă, căpătând forţă din minunea pe care o reprezintă sentimentul şi conştiinţa solidarităţii.
Nu, aseară nimănui nu i-a fost frică la Târgu-Mureş. Aseară, la Târgu-Mureş, cea mai mare problemă era aceea că nu se putea zări începutul rândului - atât de lung era valul de oameni ce scurgea din Piaţa Poştei, locul memorial, până la sediul prefecturii, care întruchipează provocările ce ne stau în faţă, lupta dusă de noi. Au fost oameni din Sfântu-Gheorghe, din Bazinul Baraolt, însă au mai venit şi din Carei, îi putem zări şi pe cei din ţaramamă - iar după toate acestea pare firesc să participe şi elevi, tineri, părinţi cu copiii lor din Cluj.
Dacă a existat - şi chiar a existat, ridicându-se bine sesizabil în viaţa cotidiană şi sărbătorile maghiarimii din Târgu-Mureş - un zid al temerii, acesta s-a ruinat aseară, acolo. Şi numai acest lucru în sine a meritat. Trebuie doar să avem grijă să nu renască precum pasărea Phoenix din propria-i cenuşă!
Iar noi trebuie să ne continuăm lupta. Deoarece în faţa noastră se ridică numeroase piedici. Este puterea română antimaghiară, care doreşte să decidă, fără să ne consulte, asupra destinului şi apartenenţei noastre. Sunt şi falşii noştri profeţi, care vor să ne ferească de la a ne lua soarta în propriile mâini, pentru că ştiu foarte bine că s-a văzut şi ieri că s-ar putea adeveri că nu avem nevoie de conducători care ne întorc spatele atunci când vine vremea solidarizării. Mai sunt şi predicatorii noştri prefăcuţi, care nu se sfiesc să se întovărăşească cu cei care ne-au negat şi care îi laudă pe cei care ne calcă în picioare drepturile.
Însă trebuie să ne ridicăm iar şi iar tocmai împotriva dezamăgirii, indiferenţei, deziluziei acumulate în noi. Aseară, la Târgu-Mureş, am câştigat bătălia. Am demonstrat că nu ne e teamă. Am arătat că existăm, că greşesc cei care nu ţin cont de noi. Pentru că s-a confirmat că suntem mulţi. Şi vom fi din ce în ce mai mulţi.