Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.843, 16.03.2013; Titlu: Târgu Secuiesc - Au revendicat autonomie teritorială, Semnează: Iochom Istvan

Ieri, la orele dimineţii, Semjen Zsolt, vicepremierul ungar, a sosit călare printre cetăţenii din Trei Scaune, adunaţi în Piaţa Gabor Aron din Târgu-Secuiesc pentru a sărbători împlinirea a 165 de ani de la revoluţia şi lupta paşoptistă pentru libertate. Vicepremierul ungar li s-a alăturat, împreună cu Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, senatorul Olosz Gergely şi deputatul Fejer Laszlo Odon, păstrătorilor de tradiţii care au defilat în piaţa centrală.
Conform tradiţiilor, preliminar începerii festivităţii din centru, delegaţiile şcolilor din oraşul breslelor şi-au prezentat omagiile şi au depus coroane la statuia lui Bem Jozsef, statuia lui Petofi Sandor şi a lui Kossuth Lajos, la statuia şi cavoul lui Turoczi Mozes, la basorelieful lui Szacsvay, mausoleul lui Molnar Jozsias, monumentul dedicat eroilor din cele două războaie mondiale, respectiv la mormântul lui Gabor Aron din Eresteghin. În piaţa centrală s-au strâns aproximativ 5.000 de oameni. Festivitatea din centru a început cu defilarea elevilor de la şcolile generale şi licee, ei fiind urmaţi de păstrătorii de tradiţii. După Semjen Zsolt şi suita sa, au defilat în centrul oraşului husarii Regimentului de Grăniceri Husari Secui, condus de maiorul husar Kadar Laszlo, precum şi grupul păstrătorilor de tradiţii din Turia, condus de căpitanul husar Daragus Attila şi locotenentulmajor husar Hatos Mihaly, preot militar. După ei au urmat grupurile locale şi ungare ale păstrătorilor de tradiţii: Echipa Păstrătorilor de Tradiţii condusă de căpitanul Vetro Andras, Asociaţia pentru Păstrarea Tradiţiilor Batalionul 3 de Honvezi din Szeged condusă de locotenentul-colonel Vass Laszlo, Plutonul Tuzson Janos din Belani al Regimentul 15 de Infanterie al Grănicerilor Secui condus de căpitanul Boldizsar Bela, artileriştii din Tapiobicske, respectiv bateria din Ghelinţa a Regimentului 15 de Infanterie a Grănicerilor Secui condusă de locotenentul-major păstrător de tradiţii Kelemen Botond. Şirul s-a încheiat cu parada ecvestră a delegaţiilor din localităţile Belani, Breţcu, Cernat, Estelnic, Ghelinţa, Valea-Seacă, Sânzieni, Poian, Lemnia, Ojdula, Catalina şi Turia. Membrii din Târgu-Secuiesc ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) au defilat cu un drapel roşu-alb-verde de mari dimensiuni.
După dangătul clopotelor la orele amiezii, primarul Bokor Tibor a deschis festivitatea şi i-a salutat pe Semjen Zsolt, respectiv pe reprezentanţii localităţilor ungare înfrăţite cu oraşul breslelor, pe elevii şi edilii, delegaţii sosiţi din satele din scaunul Kezdi. Bokor a evocat memoria lui Molnar Jozsias, încetat din viaţă în urmă cu 110 ani. Molnar Jozsias şi-a bazat întreaga viaţă pe ideea că noi trebuie să trăim cu credinţa că patria noastră va fi aşa cum ne-o formăm noi potrivit capacităţilor noastre. Naţiunea noastră cât pumnul îşi poate câştiga un loc demn printre popoarele Europei, dacă acţionăm împreună, prin forţă comună în interesul viitorului nostru sigur - a subliniat edilul. Acesta a precizat că la organizarea zilei libertăţii maghiare, a sărbătorii noastre naţionale au avut în vedere ca aceasta să se adreseze tinerilor, să vorbească despre tineri. Ziua de 15 martie să fie a tinerilor, a curajului, a dorinţei creatoare şi a revoltei adolescente - a spus edilul.
În cuvântarea sa festivă, Semjen Zsolt a menţionat că a venit pe Pământul Secuiesc să transmită salutul, respectul şi dragostea Ungariei. Vicepremierul a precizat: a pornit la festivitatea din Târgu-Secuiesc de sub drapelul secuiesc ce flutură pe faţada parlamentului ungar din Budapesta, iar pe parcursul drumului său a constatat că atât în Ungaria, cât şi pe Pământul Secuiesc, drapelele secuieşti flutură pe frontispiciul primăriilor. Este foarte important ca noi să conştientizăm şi să-i determinăm şi pe prietenii noştri români să înţeleagă că ceea ce vrem, cerem, revendicăm noi nu este un lucru extrem, nemaivăzut, ci este dreptul cel mai firesc din Uniunea Europeană. Deoarece drepturile naţiunilor, ale etniilor, sunt drepturi fundamentale la nivelul comunităţii. Atunci când manifestăm ataşament faţă de libertatea, identitatea noastră naţională, manifestăm de fapt ataşament faţă de drepturile noastre - a subliniat Semjen Zsolt.
Ugron Nora, câştigătoarea ediţiei din anul acesta a concursului de oratorie Vuieşte martie, eleva din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, a transmis ideile generaţiei sale, dându-i ca exemplu pe tinerii din martie. Imnul naţional a fost interpretat de elevii de la liceul din zona Kanta. Csige Sandor Zoltan, consulul general al Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, a transmis mesajul lui Orban Viktor, premierul Ungariei. Au evoluat fanfara de la Clubul Elevilor, elevii de la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, corul de la Institutul de Pedagogie „Bod Peter”. Spre finalul festivităţii, Kerekes Laszlo, preotul romanocatolic de la biserica Boldog Ozseb din Târgu-Secuiesc şi Beder Imre, preotul reformat din localitate, au binecuvântat sărbătoarea noastră naţională. A urmat apoi momentul cel mai înălţător: ridicarea pe catarg, de-o parte şi de alta a statuii lui Garbor Aron, a două drapele secuieşti de mari dimensiuni. Unul dintre drapele a fost ridicat pe catarg de Biro Levente şi de Meszaros Agoston din partea Consiliului Secuiesc din scaunul Kezdi, iar celălalt, de Semjen Zsolt şi de Bokor Tibor. La vederea drapelelor, masa de oameni a scandat spontan, timp de câteva minute, cuvântul autonomie. Fabian Helen a citit petiţia CNS adresată guvernului, formulată în Ziua Libertăţii Secuieşti, la Târgu-Mureş. După intonarea imnurilor ungar şi secuiesc, festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane.