Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.846, 20.03.2013; Titlu: Falsificarea istoriei, Semnează: Kuti Janos

Pe banii statului român a apărut un manual de istorie intitulat Istoria secuilor, care le sădeşte copiilor maghiari sentimentul antiromânesc. Cartea este la fel de falsă ca un câine needucat şi care muşcă mai ales din demnitatea românilor - reclamă Forumul Civic al Românilor din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.
Responsabilii ministerului au născocit o serie de lucruri şi afirmă că această carte este un îndrumător, nu este un manual şi că din punct de vedere ştiinţific corespunde realităţii istorice. Cotidianul Adevărul se ocupă în ediţiile sale din 14, 15 şi 18 martie de această carte, iar mai mulţi istorici români afirmă că volumul include o serie de inexactităţi şi dezinformări. Nici nu ştiu de ce această carte nu este pusă pe foc, aşa cum s-a procedat în trecut. Ziarul mai aminteşte că volumul a fost scris la Budapesta. În acest caz ar trebui interzisă introducerea unor cărţi de acest gen.
Istoria nici nu ar trebui predată prin manuale, ci prin filme (de poveste) istorice, precum cele regizate de Sergiu Nicolaescu. Din istoria românească au fost excluse acele părţi în care domnitorii, voievozii şi principii erau vasalii regilor maghiari.
Cei care au participat acum la festivităţile dedicate zilei de 15 martie nici măcar nu au învăţat încă din această carte nouă şi au şi cerut deja autonomia. Ce vor deveni cei care învaţă acum din noul compendiu?! Istoricii români şi civilii obiectează cel mai mult faptul că, potrivit manualului de istorie, românii au fost aduşi ca slugi în anumite părţi ale Transilvaniei. Eu nu sunt lingvist, însă partea incriminată cuprinde următoarele: Locul secuilor eliberaţi a trebuit completat cu oameni aduşi din alte părţi.Cei care au elaborat compendiul puteau să formuleze altfel. Puteau să scrie că în Transilvania au fost colonizaţi premieri români. Acest lucru ar suna mult mai bine.
Reclamanţii au în totalitate dreptate, ţinând cont de faptul că părinţii, bunicii lor nu au fost colonizaţi, ca slugi, după primul şi cel de-al doilea război mondial, ci au fost colonizaţi exclusiv ca domnitori: ca prefecţi, funcţionari, învăţători, activişti şi directori de fabrici. Dar şi ca muncitori, pentru îmbunătăţirea procentului etnic.
Maghiarii şi secuii şi-ar fi putut născoci o istorie mai bună, care să nu deranjeze pe nimeni, ci numai pe ei înşişi. De exemplu un mit al originii care să fie mult mai credibil decât cel actual. Nu numai maghiarii falsifică istoria, ci şi românii. Un regizor din Banat, Florin Iepan, a realizat un film documentar intitulat Odessa, în care este vorba despre faptul că, la ordinul lui Antonescu, Armata Română a ucis, în Odessa, în octombrie 1941, 22.000 de civili. În legătură cu acest lucru, istoricul Alex Mihai Stoenescu a declarat că este vorba despre o manipulare şi că numărul morţilor s-ar situa între câteva sute şi câteva mii de persoane. Falsificarea istoriei este un lucru urât.