Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 6.848, 22.03.2013; Titlu: Scandalul tricolorului la Covasna / Ministerul anchetează, Semnează: Bokor Gabor

Conducerea Liceului Korosi Csoma Sandor din Covasna a adoptat poziţie la aproximativ o săptămână de la izbucnirea scandalului tricolorului. În adresa redactată în limba română menţionează că regretă cele întâmplate şi că asemenea cazuri nu au mai avut loc în şcoală. Se mai menţionează că toţi elevii au dreptul să îşi folosească simbolurile naţionale ca semn al apartenenţei lor naţionale. Şcoala a mai comunicat că nu a considerat necesară pedepsirea elevilor săi şi că ameninţarea la adresa fetei a sosit din partea unei persoane din afara şcolii - se menţionează în comunicatul de presă.
Ieri, poliţia a demarat o anchetă împotriva autorului necunoscut care a ameninţat-o cu moartea, pe o reţea de socializare, pe fata care purta o bentiţă în culorile naţionale române. În legătură cu scandalul tricolorului de la Covasna, Keresztely Irma, inspector şcolar judeţean, a declarat că nu doreşte să facă declaraţii în acest sens. După cum a declarat, nu numai poliţia, ci şi o delegaţie a ministerului educaţiei au demarat o anchetă (aceasta din urmă a sosit ieri după amiază). Până la finalizarea anchetei nu se va comunica nicio ştire.
Partidele româneşti din judeţ au adoptat o poziţie. UDMR nu a făcut nicio declaraţie, iar preşedintele organizaţiei judeţene a PCM a calificat cele întâmplate drept provocări. Horia Grama, parlamentar PSD, a luat o poziţie prin care îi susţine pe elevii care au purtat tricoloru l.
Între timp, graţie posturilor de televiziune şi publicaţiilor româneşti, elevii au fost stimulaţi în mai multe oraşe să participe la acţiuni de solidaritate, acţiunea fiind în multe cazuri amplificată şi distorsionată. Consiliul Naţional al Elevilor a comunicat în poziţia sa că este inadmisibil ca într-o şcoală românească, un elev să fie tras la răspundere, ameninţat de colegii săi minoritari, de diriginta sa şi de conducerea şcolii din cauza faptului că a îndrăznit să poarte o bentiţă în culorile naţionale române. Astăzi, la Alba-Iulia, tinerii vor organiza un flashmob în semn de solidaritate cu fata din Covasna.
În Covasna, opiniile diferă: una dintre părţi consideră că acest caz este o provocare, iar cealaltă parte consideră că este un atentat la adresa purtării libere a simbolurilor naţionale. Într-o singură privinţă există un consens, şi anume că în liceu nu ar fi trebuit să se permită ca lucrurile să degenereze. Conducerea şcolii ar fi trebuit să se implice la ivirea primelor semne ale situaţiei conflictuale.