Covăsneni la Hramul Catedralei Mitropolitane din Timişoara

Miercuri, 30 ianuarie 2019, în Cetatea Timişoarei a fost zi de mare sărbătoare, ierarhii, numerosul sobor de călugări, preoţi şi diaconi, oficialităţile judeţene şi locale, dimpreună cu poporul dreptcredincios din întreaga Eparhie, participând cu toţii, cu bucurie, la Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane a Banatului - Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Manifestările liturgice, ocazionate de Hramul Catedralei Mitropolitane din Capitala Banatului, au început încă din seara zilei de 29 ianuarie, atunci când sute de credincioşi s-au rugat, împreună cu ierarhii din Arhiepiscopia Timişoarei, în timpul Vecerniei unită cu Litia, aducând prinos de cinstire marilor apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.
În dimineaţa sărbătorii - aşa după cum Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Banat, Vlădica Ioan, ne-a obişnuit de câţiva ani de la sosirea sa în Cetatea de Vest - Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită de trei ierarhi, în deplin acord cu simbolistica religiosului eveniment: Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan - Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei - Arhiepiscopul Aradului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
La deosebitul eveniment din Cetatea Timişoarei a participat, cu mare evlavie, şi o delegaţie a românilor covăsneni, venită cu toată dragostea din Munţii Carpaţi, unde Vlădica Ioan a păstorit cu atâta dăruire timp de două decenii, spre a înălţa o sfântă rugăciune la Cer în această zi deosebită şi spre a-i fi alături bunului ierarh. Condusă de prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, din delegaţie au mai făcut parte primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, primarul comunei Sita-Buzăului, Nicolae Stoica, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna, Felician Ursache, fostul director al Oficiului Judeţean de Poştă Covasna, Cosmin Boricean, subsemnatul, dar şi un tenace şi mândru baci de stână din satul Păpăuţi, Eugen Bajko, cu toţii fiind primiţi şi îndrumaţi cu căldură, pe întreaga perioadă a şederii în municipiul de pe Bega, de muzeograful Adrian Deheleanu şi soţia sa, Adriana, buni prieteni ai covăsnenilor. Vlădica Ioan a mulţumit covăsnenilor pentru surpriza plăcută de a veni alături de Înaltpreasfinţia Sa pe graniţa de Vest, bucurându-se de faptul că aceştia nu l-au uitat şi îi arată în continuare dragostea lor pentru tot ceea ce a făcut în rodnica sa activitate ca Arhiepiscop al Munţilor, acordându-i totodată cuvântul prefectului Sebastian Cucu.
Dintre oficialităţile gazdă au participat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, şi primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, alături de mai mulţi şefi ai instituţiilor deconcentrate, ai instituţiilor militarizate şi din domeniul învăţământului.
Despre semnificaţia sărbătorii şi contextul istoric în care au trăit cei trei mari teologi a vorbit, în cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, evidenţiind abilitatea lor de a recepta cultura vremii, pe care au folosit-o în explicarea învăţăturilor Sfintei Scripturi.
Începând cu 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timişoara, Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan, au devenit ocrotitorii spirituali ai acestui monumental edificiu (a opta catedrală ortodoxă din lume ca înălţime). Târnosirea impresionantului lăcaş de cult a avut loc în data de 6 octombrie 1946 şi s-a săvârşit de către Preafericitul Părinte Patriarh Nicodim, împreună cu un sobor de ierarhi, în prezenţa ctitorului, Majestatea Sa Regele Mihai.
„Condeiul ardelean” şi-a făcut un frumos obicei din a participa la sărbătoarea istorică a Cetăţii Banatului - Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan, şi sperăm, căci cu voia bunului Dumnezeu, vom putea fi, cine ştie, poate an de an, prezenţi la Timişoara.

Categorie: