Dan Suciu (PC): „Tamas Sandor şi Antal Arpad încearcă să se autovictimizeze, să manipuleze emoţional”

Actualitatea ardeleană - Covasna

Autor:

Conducerea Partidului Conservator (PC) Covasna condamnă gestul liderilor locali ai UDMR, Tamas Sandor şi Antal Arpad, de a prezenta public o „listă neagră” cu numele unor membri ai comunităţii româneşti din judeţ, găsiţi „vinovaţi”, susţin ei, de „otrăvirea” bunei convieţuiri interetnice.
Preşedintele PC Covasna, Dan Suciu (foto), care a fost nominalizat pe această listă, a dat, marţi (11 octombrie 2011 - n.n.), publicităţii un comunicat de presă în care menţionează că liderii locali UDMR încearcă să se „autovictimizeze”, să manipuleze emoţional şi să-şi ascundă faptele de natură penală sub „cocarda comunităţii maghiare”.
„Se pare că cei doi aleşi locali vor să-şi dovedească dezinvoltura cu care practică metodele comuniste de ocultare publică a „duşmanilor de clasă”, prin critica în faţa colectivului şi publicarea la „gazeta de perete” a celor care îi sfidează pe secretarii partidului unic. Mai lipsesc doar taberele de reeducare, în care să fim învăţaţi doctrina „oficială” a UDMR”, se arată în comunicat.
Liderul PC Covasna crede că preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, şi primarul din Sfântu- Gheorghe, Antal Arpad, speră să „manipuleze emoţional comunitatea maghiară pentru a aduna suma de un miliard de lei vechi plătită ilegal fostului director al Bibliotecii Judeţene”.
Dan Suciu apreciază că promovarea ideii de complicitate morală a unei părţi a comunităţii locale la faptele de natură penală ale lui Tamas Sandor, prin apelul la o eventuală chetă publică, este „un act grav, descalificant şi primitiv, al unui individ care arată că nu are nici responsabilitatea şi nici bărbăţia de a-şi recunoaşte propriile greşeli şi a răspunde pentru ele”.
„Cei doi aleşi locali îşi găsesc scuze pentru ilegalităţile comise, catalogând cu seninătate numeroasele decizii ale instanţelor de judecată în care au fost găsiţi vinovaţi drept... acţiuni antimaghiare”, susţine acesta în comunicat.
Liderul PC Covasna concluzionează că prezentarea în faţa presei a unei liste cu oameni care au câştigat în instanţă procese intentate celor doi drept „români care otrăvesc relaţiile locale” îi arată pe Tamas şi Antal ca „pe nişte indivizi care se pare că şi-au făcut o meserie din a fi speculanţi şi traficanţi ai etnospiritului secuiesc”.
Săptămâna trecută, liderii locali ai UDMR, Tamas Sandor şi Antal Arpad, au declarat, într-o conferinţă de presă, că „armonia interetnică” dintre românii şi maghiarii din judeţul Covasna este sabotată de un grup de „romani radicali”, care folosesc stările conflictuale în interes personal.
Aceştia i-au nominalizat pe fostul lider al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş - Ioan Lăcătuşu, pe liderul PC Madrid - Dan Tanasă, pe preşedintele PC Covasna - Dan Suciu, pe fostul prefect - Codrin Munteanu şi preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” - Maria Peligrad, menţionând că mai sunt şi alţii, respectiv „un grup restrâns de 10-12 persoane”, catalogate drept „nereprezentative pentru comunitatea românească din zonă”.

Categorie: