„Degringoladă la PDL Covasna”


Autor: 

Violeta Feldiorean

Aşa după cum deja ne-am obişnuit, odată cu apropierea alegerilor, interesul arătat de conducătorii de pe Dâmboviţa faţă de judeţele altfel veşnic trădate din inima Ţării este din ce în ce mai mare. Astfel, preşedintele Traian Băsescu ne-a „obosit” cu vizitele sale în Covasna şi Harghita, convingându- ne în prima fază că e alături de noi, românii de pe aceste meleaguri, ca, mai apoi, evenimentele ce s-au succedat să ne ducă la ideea că totul e doar o himeră servită alegătorilor, că tot ceea ce face are un singur scop: să ajungă el învingător în lupta pentru Cotroceni, acest lucru însemnând deopotrivă atragerea atât a electoratului român, cât şi a electoratului maghiar din centrul ţării.

Perindările şefului statului prin inima României nu au rămas fără ecou, lăsându-şi amprenta prin delegarea miniştrilor în teritoriu, care, pare-se, s-au «îndrăgostit » vrând-nevrând de Covasna şi Harghita, miniştri ce au venit mai întâi cu promisiuni, iar, mai apoi, «foarte interesaţi» de aceste două judeţe cu o «căruţă» de bani pentru «schimbarea la faţă» a zonei.
După douăzeci de ani de indiferenţă, am avut onoarea să-i avem ca oaspeţi pe Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, pe Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, pe Ministrul Turismului, Elena Udrea, pe Ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga.
Constatăm, mai nou deloc surprinşi, că pedeliştii Udrea şi Blaga păşesc chiar cu sârg şi voioşie pe urmele şefului Băsescu, necontenind în ultimele luni, că trebuie că nu, cu vizitele în zonă… Şi se vede treaba că nu degeaba se tot perindă subordonaţii lui Băsescu pe aici, pentru că, de exemplu în municipiul Sfântu-Gheorghe, reşedinţa judeţului Covasna, se derulează ample lucrări de amenajare a centrului, unde se schimbă borduri „la greu” după şablonul instituit de fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, şi se toarnă asfalt după modelul pus în practică de alt pedelist fruntaş, George Scripcaru, primarul Braşovului. Niţel ciudat, totuşi, dacă ne gândim că bordurile şi trotuarele trebuiau schimbate, respectiv refăcute, în cu totul alte zone ale oraşului, dar şi dacă ne amintim că, aşa cum se toarnă în prezent asfaltul în Sfântu-Gheorghe şi prin afara lui, nu s-a mai turnat niciodată în ultimii 10-15 ani, deşi în tot acest timp UDMR s-a afl at perpetuu cu degetele în tortul cu frişcă al guvernării. Ei bine, iată că acum când - cel puţin teoretic - nu mai face parte din guvernare, UDMR reuşeşte să facă „pentru maghiari”, găsind punctul slab al unui partid perfi d, atâtea câte n-a reuşit ea, uniunea etnic-separatistă, în niciunul din cele trei, patru, cinci (na, că le-am pierdut numărul) executive din care-a făcut parte.

Partidele româneşti au reacţionat la vizita lui Blaga

Revenind, trebuie spus că ultima vizită a Ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, efectuată în urmă cu două săptămâni în Sfântu-Gheorghe, a stârnit unele reacţii vehemente din partea liderilor partidelor politice româneşti din judeţul Covasna.

Grama: „Blaga, un misit al PDL într-o ipotetică şi viitoare relaţie cu UDMR” 

Astfel, deputatul Horia Grama (foto), preşedintele fi - lialei Covasna a Partidului Social Democrat, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că vizita ministrului Blaga în judeţ are, pe de o parte, ca şi scop curtarea UDMR, iar, pe de alta, este de bun augur pentru locuitorii zonei deoarece astfel s-au demarat nişte proiecte cu banii primiţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei: „Misiunea lui Blaga este de a curta şi stabili relaţii bune cu UDMR, mă bucur că judeţul are de câştigat prin proiectele demarate cu banii pe care îi dă”. Grama a mai spus despre Blaga că este un «misit» al PDL într-o ipotetică şi viitoare relaţie cu uniunea, neuitând să adauge faptul că „PDL, prin ceea ce face şi modul cum se comportă şi la guvernare, dovedeşte că este un partid care-şi atacă mereu partenerii, care provoacă scandal şi crize în coaliţiile în care participă şi e posibil ca, într-un timp scurt, nicio forţă politică românească să nu mai încheie o coaliţie cu PDL”.
Totodată, liderul PSD Covasna atrage atenţia democrat-liberalilor asupra faptului că UDMR este o formaţiune politică pragmatică şi liber schimbistă, care, în opinia lui, are, mai nou, ca principal deziderat... „cu orice preţ la guvernare”.
Referitor la ruperea coaliţiei pe plan local dintre democrat-liberali şi social-democraţi, dictată de la centru, Horia Grama este de părere că, în virtutea bunei colaborări avute pe plan local şi a specifi cului zonei, care ar trebui să unească românii şi nu invers, liderii fi lialei covăsnene a democrat-liberalilor ar fi trebuit să aibă mai mult curaj şi personalitate în ceea ce fac şi consideră că în momentul de faţă organizaţia locală a PDL se afl ă în degringoladă, nefi ind capabilă să ia decizii lucide: „Păcat pe plan local că PDL nu a făcut o analiză mai serioasă, că aici în zonă ar trebui să fi m oarecum solidari dacă pretindem că reprezentăm comunitatea românească. Eu am făcut destule concesii şi ne-am înţeles, mi se pare că PDL Covasna este o organizaţie în degringoladă în momentul de faţă care nu e capabilă să ia decizii lucide. Cei de acolo ar trebui să aibă mai mult curaj şi personalitate în ceea ce fac”.

Feldiorean: „Maghiarii nu mai răspund la comenzile UDMR, boicotând uniunea prin neparticiparea la vot”

Despre acelaşi subiect, Doru Decebal Feldiorean (foto jos), liderul organizaţiei judeţene Covasna a Partidului Conservator, ne-a declarat: „Aşa - dându-le plocoane cu nemiluita contra voturilor pentru Traian Băsescu - înţelege domnul ministru Blaga să îşi cinstească partenerii „loiali şi extrem de corecţi” de la UDMR, o formaţiune profund antinaţională şi antiromânească, o uniune etnic-separatistă ce sapă de două decenii, fără să fi e deranjată de cineva din conducerea României, la temelia statului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Preşedintele PC Covasna a adăugat, apoi, că „în nicio ţară civilizată din lume, începând cu Franţa şi terminând cu SUA, nu se întâmplă ceea ce se întâmplă la noi. Nicăieri o astfel de entitate - care când vrea e partid, când nu, e uniune culturală - nu ar putea să-şi facă în halul ăsta de cap, să-şi ducă scopurile iredentiste la îndeplinire. Cei pe care această uniune ce vrea o enclavă în inima României pretinde că îi reprezintă - maghiarii - au început, totuşi, să realizeze cu cine au de-a face şi nu prea mai ascultă comenzile ce li se trasează de UDMR prin „bisericile istorice”, pleznindu-i peste ochi pe Marko, Sogor, Tamas, Antal şi alţi fruntaşi grofi ca ei prin participarea tot mai scăzută la vot. Asta este partea bună a lucrurilor. Partea proastă e că tocmai acum, când credeam că vom scăpa defi nitiv de circarii ăştia etnici care vor autonomie numai şi numai pentru bunăstarea lor şi nicidecum a maghiarilor de rând, intervine, cum spuneam, onor domnul Blaga, care vine să ne explice nouă, românilor şi maghiarilor convieţuitori aici, în judeţele Covasna şi Harghita, cum se împacă el de bine cu soţia lui unguroaică. Mai bine ar pune mâna şi i-ar plăti degrabă lui Verestoy celebra datorie pe care o are la acesta, nu de alta, dar ca să nu mai poată fi învârtit hopa-ţopa de pactul Băse-UDMR ca marionetele la teatrul de păpuşi”. În sfârşit, liderul PC Covasna a încheiat prin a spune că „dacă Traian Băsescu are impresia că ne fraiereşte pe toţi şi ia voturile maghiarilor, dar şi pe cele ale românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi, de fapt, din tot Ardealul, se înşeală amarnic. Oricum, zilele la Cotroceni îi sunt numărate, deoarece românii au înţeles că încă cinci ani cu acest personaj la conducere ar însemna blocarea dezvoltării economice şi instituţionale a României moderne în Uniunea Europeană”.

Agrigoroaie: „Blaga nu cunoaşte legile ţării şi contribuie la destabilizarea Statului Român”

Nici liderul judeţean al Partidului România Mare, Gică Agrigoroaie (foto), nu a trecut cu vederea vizita ministrului Blaga, declarând, în cadrul unei conferinţe de presă, că „a venit pentru a cere sprijinul duşmanilor României, de la UDMR, pentru a da voturile acestui nedemn preşedinte, Traian Băsescu”. Preşedintele PRM Covasna a atacat, în continuare, dur spusele ministrului Blaga: „Blaga a declarat că drapelul secuiesc poate fi arborat aici… Blaga nu cunoaşte legile ţării şi pentru înţelegerea cu UDMR e în stare să contribuie la destabilizarea Statului Român”. În plus, Agrigoroaie solicită conducerii Prefecturii Covasna luarea măsurilor ce se impun pentru aplicarea legilor României în acest sens. Nu în ultimul rând, liderul PRM a precizat că ceea ce s-a petrecut zilele trecute reprezintă „un troc ordinar pe care conducerea centrală a PDL este în stare să-l facă faţă de UDMR, care este o organizaţie antiromânească”.