Deputatul ungur Kalmar Ferenc crede că România va acorda autonomia secuimii în 10-20 de ani

Actualitatea ardeleană - Mureș

Autor:

Problema autonomiei în România se va rezolva în 10 sau 20 de ani, a declarat presei, sâmbătă seara (10 martie 2012 - n.n.), la Târgu-Mureş, deputatul Kalmar Ferenc (foto) din partea Partidului Creştin Democrat (KDMP) din Ungaria, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
„Elita politică românească în momentul de faţă priveşte, poate o parte din ea, cu suspiciune aceste lucruri, însă dacă ne uităm în istoria României, elita politică românească a fost totdeauna deschisă către noile idei care au venit şi care au dus ţara înainte. Eu cred că în momentul de faţă în Europa numai prin cooperare şi prin parteneriat putem să învingem problemele care sunt şi care vor veni. Problemele demografice sunt extraordinar de mari, problema imigrărilor este iarăşi una foarte mare. Toate aceste probleme le putem învinge numai prin parteneriat, prin cooperare şi eu cred că elita politică românească va fi deschisă la ideile noi care vin din Vestul Europei în momentul de faţă, printre care şi autonomia. (...) Nu sunt profet, însă părerea mea că între 10 şi 20 de ani se rezolvă”, a spus Kalmar Ferencz.
Deputatul a susţinut că, din punct de vedere al atitudinii faţă de problemele de autonomie, Europa poate fi împărţită în trei zone: Vest, Centru şi Est.
„În Europa de Vest problemele legate de autonomie practic nu există, fiindcă oamenii sunt obişnuiţi cu acest tip de organizare teritorială. În zona noastră mai trăiesc pe undeva ideile concepute încă de Stalin, care încă există, dar cred că aceste ideologii noi din vest o să le măture, la fel ca şi noua generaţie. Cred că despre aceste idei de autonomie trebuie să discutăm, trebuie să vorbim şi noile generaţii vor rezolva aceste chestiuni. A treia zonă este la est de Prut, unde când e vorba de problemă naţională sau autonomie se uită lumea după puşcă sau pistol”, a afirmat Kalmar Ferenc.
Deputatul Kalmar Ferenc s-a aflat, sâmbătă, la Târgu-Mureş pentru a primi, alături de ceilalţi 10 delegaţi ai Ungariei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, distincţia „Gabor Aron” din partea Consiliului Naţional Secuiesc, pentru promovarea cauzei autonomiei.

Categorie: