Descoperire arheologică de senzaţie în interiorul Bisericii Reformate din Huedin

Munca în cadrul unui muzeu de istorie nu presupune doar tezaurizare şi organizare de expoziţii. O parte importantă o constituie munca de cercetare, munca de pe şantierele arheologice, descoperirile care iau prin surprindere specialiştii şi care, din când în când, uimesc. Încă se mai fac descoperiri de senzaţie. Cum este cea de luni, 3 octombrie 2019, din cadrul proiectului de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin, judeţul Cluj, proiect condus de arh. dr. Csok Zsolt. Datată din secolul XIII, frumoasa biserică reformată domină centrul oraşului Huedin de peste 7 secole şi figurează pe lista monumentelor istorice din anul 2010.
Specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) şi ai Muzeului de Etnografie din Cluj - dr. Csok Zsolt, responsabil ştiinţific de şantier; Ioana Cova, conservator-restaurator; Laura Troşan, restaurator, şi Andrei Prian, student - au început desfacerea şi prelevarea conţinutului unei cripte intacte de secol XVII din interiorul bisericii. În aceasta, au fost descoperite patru sicrie, două de copil şi două de adult, membrii unei familii de nobili ce au trăit acolo în urmă cu 400 de ani. Pe parcursul zilei de luni, a fost documentat şi recuperat primul sicriu de copil, cu vârsta de 3-4 ani, bogat ornamentat cu ţinte de argint care, printre altele, au format şi un scurt text din care s-a putut citi numele „Banfi K”. Defunctul a fost îmbrăcat în haine care s-au păstrat în condiţii excepţionale, având pe cap o bonetă cu bentiţă împletită din fir de argint, culcată pe un pat de flori, printre altele de rozmarin. Cercetările continuă atât pe teren, cât şi în laboratorul MNIT, procesul fiind unul de lungă durată, mai ales datorită metodei complexe de prelevare a rămăşiţelor.
Arh. Csok, alături de care am avut ocazia să lucrez timp de o săptămână în cadrul lucrărilor de pe şantierul de la Castelul „Banffy” din Bonţida, declara în primul interviu despre recenta descoperire că aceasta „este o descoperire arheologică de senzaţie în cadrul lucrărilor de reabilitare, cu fonduri europene, a Bisericii Reformate din Huedin. În cadrul acestor proiecte, am efectuat cercetări arheologice preventive, iar în acest caz, în interiorul bisericii, în zona absidei, am descoperit o criptă prăbuşită, iar sub ea, o altă criptă, care era intactă. Astfel de cripte au mai fost descoperite în Transilvania în urmă cu 120 de ani. În noua criptă sunt patru sicrie, două de adulţi şi două de copii. Am desfăcut un sicriu din lemn, ornamentat cu ţinte de argint, care aparţine unei fetiţe de 3-4 ani, iar pe o parte a sicriului era trecut numele acesteia, Banfi K., care aparţine unei familii nobile”. Aşa cum afirma arheologul, ultima descoperire de o asemenea anvergură s-a petrecut ultima oară în urmă cu 120 de ani, iar rezultatul acesteia s-a putut vedea în expoziţia „Cornul Abundenţei”, deschisă, în perioada 17 mai - 29 august a.c., la MNIT din Cluj-Napoca.

Categorie: