Domniei Sale, Doamnei Dorina Cucu

Distinsă Doamnă preoteasă,
Acum, la trecerea în Noul An 2013 şi în perspectiva împlinirii unei frumoase vârste, ne îndreptăm gândurile noastre de preţuire şi recunoştinţă faţă de Doamna care de 45 de ani a susţinut şi susţine activitatea pastoral-misionară a părintelui Ioan Cucu şi faţă de destoinicul custode care s-a îngrijit de colectarea, depozitarea, conservarea bunurilor de patrimoniu bisericesc ortodox din judeţul Covasna.
Cu acest prilej, dorim să Vă transmitem sentimentele noastre de preţuire, având fericita ocazie să trecem în revistă principalele repere biografice ale Domniei Voastre.
Doamna Dorina Cucu s-a născut la 16 mai 1948, în comuna Bod, judeţul Braşov, tatăl său, Gheorghe Dima, trăgându-se din Vama-Buzăului, iar mama, Măria, din Întorsura-Buzăului. Provine dintr-o familie cu trei fete, urmează şcoala primară la Întorsura-Buzăului, apoi la Bod.
Ca şi părintele, viitorul soţ al Domniei-sale, urmează cursurile Liceului Nr. 1 de Matematică-Fizică, astăzi Liceul „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe, între 1963-1969, la o distanţă de doi ani.
La 25 iunie 1967, se căsătoreşte cu părintele Ioan Cucu, după ce doi ani au fost colegi de liceu. Au 45 de ani de căsătorie, căsnicia domniilor lor fiind binecuvântată cu trei băieţi şi o fată.
Face apoi studiile economice ce-i vor permite să lucreze la serviciul financiar de la Fabrica de cărămidă Feldioara şi, apoi, contabilă şi casieră la TCMM Bucureşti - SUT Feldioara.
A fost educatoare la Iarăşi, apoi la Micfalău, unde a înfiinţat secţia română pentru copiii din localitate. Va fi, de asemenea, cantor la Biserica din Baraolt, având diploma de specialitate obţinută la Cluj.
Va răspunde şi de patrimonial muzeal bisericesc, lucrând mai întâi la Protopopiat şi, apoi, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti.
În perioada 1982-2010, a fost custode-muzeu la Muzeul Spiritualităţii Româneşti, urmând toate cursurile de specialitate organizate la Mănăstirea Techirghiol, Mănăstirea Sâmbăta şi Schitul Păltiniş.
S-a îngrijit de colectarea, depozitarea, conservarea bunurilor de patrimoniu bisericesc din judeţ, multe din aceste activităţi, din lipsă de fonduri, realizându-le pe cheltuială personală.
A amenajat şi organizat expoziţia muzeală de la demisolul Catedralei. A organizat activităţi cultural-spirituale la Muzeul Spiritualităţi Româneşti. În paralel, a susţinut activitatea pastoral-misionară a părintelui Ioan Cucu, cântând la strană şi însoţindu-l în misiunea preoţească.
În perioada 1982-2007, a participat la instruirea copiilor pentru susţinerea Concertului de Colinde de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe, ajungând ca împreună cu părintele Ioan Cucu să apropie la această activitate cultural-bisericească, de-a lungul timpului, pe majoritatea copiilor ortodocşi din oraş.
În anii de început a predării Religiei în şcoală, după evenimentele din decembrie 1989, a predat religia la Liceul Economic.
Din 2010, este pensionară şi îl sprijină pe părinte pentru a duce la bun sfârşit misiunea de suflet începută în 2007, aceea de a termina Biserica „Buna Vestire”.
Aşadar, două vieţi puse în slujba bisericii, a lui Dumnezeu şi a Neamului Românesc.
Noi le dorim sănătate şi puterea de a ne bucura împreună în momentul sfinţirii Bisericii „Buna Vestire”. Bunul Dumnezeu să întărească lucrarea părintelui şi a doamnei preotese, lucrare în care au dăruit din sufletul lor, astfel încât, pe mai departe, să fie întărire sufletelor celor ce vor veni să se roage în noul edificiu.
Bunul Dumnezeu să le binecuvânteze viaţa cu mulţi ani!

Categorie: