„Domnului primar Antal Arpad nu-i plac însemnele României, dar îi plac banii româneşti”

Interviu cu deputatul Horia Grama, preşedintele PSD Covasna
Horia Grama

- Domnule preşedinte Horia Grama (foto), cum comentaţi faptul că, recent, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, a fost amendat pentru înlăturarea drapelului României de pe Casa cu Arcade?
- Este foarte bine că a fost amendat. Acest domn primar, care a devenit foarte infatuat de la o vreme, chiar l-am numit un mic dictator local, a primit o lecţie în această chestiune. Să ştie şi domnul primar că nu este bine să te joci cu însemnele statului, că dumnealui este primar într-un oraş din România, nu de prin altă ţară.
- Bine, dar tot domnia sa este şi unul dintre personajele politice din UDMR care acum are dublă cetăţenie, română şi ungurească. Prin urmare, e loial faţă de două state… Cam greu de crezut, nu-i aşa? Mai repede credem că este mai loial faţă de unul, decât faţă de celălalt.
- Poate avea cetăţenie dublă cât doreşte. Atâta timp cât îndeplineşte o demnitate în Statul Român, răspunde conform legilor Statului Român. Sper că hotărârea prin care este sancţionat îl obligă şi să repare fapta. Aş vrea să-l văd că pune înapoi steagul românesc pe Casa cu Arcade, de unde l-a luat.
- Şi dacă nu se va întâmpla una ca asta. Udemeriştii nu o dată au sfidat Statul Român spunând că pot să primească oricâte amenzi, că le plătesc şi cu asta basta. Adică nu trebuie să şi respecte legea în continuare, că doar au plătit amenda…
- Văd că domnul primar nu are pentru însemnele Statului Român niciun fel de respect. În schimb, constat că pentru banii pe care îi încasează de la doamna Elena Udrea, de la bugetul Statului Român, are foarte mare respect. Se observă, deci, un fel de duplicitate a primarului udemerist Antal Arpad: banii româneşti îi plac, dar însemnele României nu.
- La ce bani vă referiţi?
- Sunt o mulţime de proiecte pe care se laudă doamna Udrea şi el că le-au pus în aplicare. E vorba, cum spuneam, de fonduri de la Guvernul României, din bugetul statului.
- Ce-l sfătuiţi, în aceste condiţii, pe domnul primar?
- Domnul primar ar fi cazul să aibă o atitudine mai corectă faţă de comunitatea românească şi de însemnele României, să respecte Constituţia şi legile ţării, pentru că a depus un jurământ de respectare a acestora în momentul în care a fost investit primar al municipiului Sfântu-Gheorghe.
- Bine, dar se vede treaba că asta nu se întâmplă. Avem zeci, poate sute de cazuri, unele chiar hotărâte de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ori de instanţele de judecată de la diferite niveluri, în care se vede clar că pe udemerişti îi doare în cot de legile din România şi, deci, fac tot ce îi taie capul, fără ca cineva să îi oprească. E clar că Tamas Sandor, Antal Arpad şi ai lor sfidează legile ţării numită România, şi nimeni nu se autosesizează. Există, domnule deputat, teama asta a organelor statului de a se autosesiza ori de a rezolva nişte cazuri atunci când sunt sesizate, când e vorba la mijloc de udemerişti?
- Da, observăm şi o timorare a autorităţilor de ordine publică în faţa lor, mai ales că acum UDMR face parte din coaliţia de guvernare. Toţi se poartă cu mănuşi cu udemeriştii, deşi acest lucru nu este normal, legea e una pentru toţi şi trebuie respectată de către toţi cetăţenii români. Pe de altă parte, observăm că vine şi vremea când plătesc pentru actele care le fac, iar cel cu amendarea primarului pentru că a dat jos steagul României este un exemplu în acest sens.

Vizita la domiciliul lui Dan Tanasă, un abuz incalificabil

- Ce părere aveţi despre vizita primarului Antal Arpad acasă la cetăţeanul Dan Tanasă, pe ai cărui părinţi i-a ameninţat ca pe vremurile demult apuse?
- Un abuz incalificabil ce face parte din acelaşi comportament dictatorial pe care domnul primar îl adoptă în ultimul timp, comportându- se ca un grof pe moşie. Nu avea niciun drept să meargă acasă la familia lui Dan Tanasă. Dacă a făcut asta, înţelegem că o poate face în cazul fiecărei familii din Sfântu-Gheorghe, de români sau maghiari, care nu este în asentimentul său. Cred că familia lui Dan Tanasă ar trebui să-i facă o plângere penală, să se înveţe minte şi să nu mai meargă în casa omului ca să ameninţe.
- Mai este mai puţin de un an până la alegeri. Ce ne puteţi spune despre situaţia politică actuală?
- Pe plan naţional, actualul Guvern de incompetenţi acţionează haotic şi se află mereu în aşteptarea ordinelor de la Palatul Cotroceni. Guvernul nu are nicio strategie, măcar pe câteva luni. Mai nou, preocuparea lor este cum să facă să întoarcă ţara asta cu roatele în sus, în toate domeniile, ca alegerile viitoare să ne prindă, aşa, într-un fel de degringoladă. Marea lor problemă acum este să facă cumva ca să-şi maximizeze rezultatul, ca USL să nu obţină 51 la sută. Cu toate eforturile pe care le fac, însă, de comasarea alegerilor, de reorganizarea administrativă a judeţelor, toate acestea o să-i coste cu atât mai mult la alegeri. Nu vor reuşi, pentru că românii nu sunt atât de proşti încât să nu înţeleagă ce se întâmplă.

Guruianu se dă candidat…

- Cum decurg lucrurile în USL pe plan local? Cum credeţi că vor arăta, în judeţul Covasna, rezultatele alegerilor de anul viitor?
- Aşa după cum este protocolul încheiat de partidele membre ale USL, s-au stabilit în urma unor sondaje făcute în toate judeţele candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean şi la Primăria municipiului reşedinţă de judeţ. În judeţul nostru, deşi PSD stă mai bine în ambele zone, existând nişte prevederi de paritate între PSD şi ACD, au fost cedate candidaturile la preşedinţia Consiliului Judeţean şi la Primăria Sfântu- Gheorghe PNL-ului.
- Nu aţi avut nimic împotrivă?
- Pe de o parte, nu am putut să am nimic împotrivă pentru că au existat judeţe cu potenţial mult mai mare şi cu probleme mult mai mari în care au fost discuţii. Pe de altă parte, ştiţi foarte bine că la cele două funcţii, în judeţul nostru, candidaturile sunt absolut simbolice, deoarece e foarte mică probabilitatea să câştige un reprezentant al USL.
- Bun, dar asta înseamnă că o să susţineţi la Primărie un candidat ca Mădălin Guruianu, care ridică serioase semne de întrebare din punct de vedere al românismului? Vă întreb asta chiar dacă nu are şanse să ajungă primar vreodată.
- Şanse să ajungă primar nu cred că ar avea niciun candidat de la noi. Mădălin Guruianu se dă candidat, dar eu ştiu că în momentul de faţă PNL nu a luat o hotărâre sigură, în forurile statutare, cu privire la candidaţi. Sigur că fiind candidaturile lor, au dreptul, dar şi responsabilitatea să aleagă cele mai bune variante. Şi vom avea şi noi un cuvânt de spus, deoarece la Consiliul Judeţean şi la Primărie candidaturile lor trebuie să întrunească şi anumite condiţii, pentru ca membrii noştri să şi voteze, ca să ne maximizăm rezultatul.
- Vă întreb despre eventuala susţinere a candidaturii lui Guruianu cunoscând părerile dumneavoastră publice, de-a lungul timpului, cu privire la acest personaj, care ştim cu toţii de cine este teleghidat în politica judeţului Covasna. Nu credeţi că susţinerea lui Guruianu va atrage îndoiala, sau măcar un semn de întrebare, asupra filialei pe care o conduceţi?
- Noi trebuie să respectăm un principiu. Am încheiat o alianţă, cu bune şi cu rele, la nivel naţional. Că-mi place mie sau nu-mi place, PNL numeşte cei doi candidaţi. Vom avea discuţii asupra lor, dar până la urmă nu cred că noi, pesediştii, avem drept de veto asupra candidaţilor penelişti.
- Ce relaţie mai aveţi cu filiala PC din judeţul Covasna?
- PC nu prea se manifestă în ultimul timp. Relaţiile au fost bune, de colaborare, atât cât ele au fost. Preşedintele PC a fost, însă, la o singură discuţie cu noi. Ar trebui să vină la discuţii împreună cu preşedintele PNL, ei fiind în ACD.

„Îmi menţin candidatura pe Buzaie”

- Legat de alegerile generale, ne puteţi spune dacă PSD o să aibă întâietate în faţa PNL pentru a câştiga mandatul de deputat, pe care în prezent dumneavoastră îl deţineţi, pe Buzaiele Ardelene?
- Pentru alegerile generale, nu există un protocol în USL. Există nişte înţelegeri şi discuţii la nivelul PSD.
- Atunci credeţi că e posibil să candideze acolo mai mulţi candidaţi din partea USL?
- Există un principiu care funcţionează şi va funcţiona în USL: fiecare partid membru al acestei alianţe îşi va păstra zestrea pe care o are şi se va încerca luarea din zestrea PDL atât de către PSD, cât şi de către PNL. Aceasta e ideea pentru care s-a făcut USL, de a câştiga împreună mai mult, ceva în plus.
- Domnule deputat, pe cine vedeţi candidat al USL în Buzaie, la alegerile parlamentare?
- Eu o să-mi menţin candidatura pe colegiul respectiv, mai ales că toate localităţile româneşti de unde provin voturile sunt pesediste, au primari şi consilii locale majoritare PSD. E normal că o să-mi menţin candidatura, pentru că PSD are fief acolo şi, deci, cele mai multe voturi.

Categorie: