Donaţii de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite. De la Sfântu-Gheorghe, la Gheorgheni şi Odorheiu-Secuiesc

În data de 14 februarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite. Din mass-media aflăm că ideea acestei zile a venit din „impulsul de a trezi dragostea pentru cărţi în rândul celor tineri, mai ales a copiilor. Apărut iniţial în Marea Britanie, obiceiul de a dărui cărţi tinerilor, pe 14 februarie, a făcut înconjurul lumii. Sunt organizate, în acest scop, numeroase centre de colectare unde donatori şi primitori, toţi iubitori ai cărţilor, se-ntâlnesc şi discută despre pasiunea lor comună”.
Aceeaşi sursă ne informează că, în această zi, „alţii se îndreaptă spre biblioteci, şcoli, centre de caritate, unde cărţile vor fi primite cu bucurie. Este foarte obişnuit, de asemenea, în această Zi Internaţională a Cărţii Dăruite, să fie „uitate” volume în staţiile de metrou, cafenele sau pe băncile din parcuri. Pentru a fi găsite şi citite de cei care vor trece pe-acolo. Este ziua în care dragostea pentru cărţi trebuie împărtăşită cu cei dragi, cu oameni necunoscuţi, poate chiar cu cei care n-au deschis o carte niciodată”.
Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Centrul Eclezistic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu-Gheorghe, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni (preşedinte prof. Elena Mândru), au dăruit peste 350 de cărţi Casei de Copii „Sfântul Iosif” din municipiul Odorheiu-Secuiesc şi Liceului „Sfântu Nicolae” din municipiul Gheorgheni.
O bună parte din cărţile dăruite au apărut la editurile „Eurocarpatica”, a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din municipiul Sfântu-Gheorghe, şi „Grai Românesc”, a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, din municipiul Miercurea-Ciuc, din care, cele editate în anii 2019 şi 2020 au beneficiat de cofinanţare din partea Secretariatului General al Guvernului. Tematica principală a acestor volume o reprezintă istoria, cultura şi spiritualitatea românilor din judeţele Covasna şi Harghita, lucrări monografice ale principalelor comunităţi româneşti din această zonă, ale instituţiilor identitare fundamentale - bisericile româneşti, şcolile în limba română, instituţiile şi asociaţiile culturale, personalităţi ale ştiinţei, culturii şi vieţii publice, publicaţii, comori ale patrimoniul cultural etc..
O altă parte a donaţiei o reprezintă cărţile de literatură, de istorie naţională, de cultură generală, cele cu tematică religioasă, de literatură pentru copii şi alte teme de interes, pentru vârsta cititorilor potenţiali. În decursul anilor, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita au donat mii de cărţi bibliotecilor orăşeneşti, comunale şi şcolare din judeţul Covasna. Majoritatea acestor volume au provenit din donaţiile primite din partea urmaşilor unor familii de intelectuali români din zonă, trecuţi la cele veşnice.
Delegaţia donatorilor din Sfântu-Gheorghe a fost alcătuită din Pr. Ioan Marin, de la Catedrala Ortodoxă din municipiul de reşedinţă al judeţului Covasna, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, dr. Ioan Lăcătuşu, director ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, şi Maria Creţu-Graur, director al cotidianului „Mesagerul de Covasna”. Donaţia pentru Liceul „Sfântul Nicolae” din Gheorgheni a fost preluată de prof. Cosmina Nan, directorul unităţii de învăţământ, şi de părintele Emil Nan, de la Parohia Gheorgheni. La eveniment au participat şi prof. Elean Mândru, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni şi Pr. dr. Laurenţiu Gabriel Panciu, secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
Conducerea Liceului „Sfântul Nicolae” a mulţumit pentru cărţile dăruite, subliniind importanţa acestora pentru sporirea posibilităţilor de informare şi documentare ale profesorilor şi elevilor. Oaspeţii au felicitat conducerea liceului pentru apariţia volumului monografic „100 de ani. Timpuri şi oameni la Liceul Teoretic Sfântul Nicolae” şi pentru celelate proiecte cultural-educative desfăşurate cu elevii, în parteneriat cu parohiile ortodoxe şi societatea civilă din municiupiul Gheorgheni. Împreună cu Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni au fost schiţate câteva proiecte comune, pentru anul acesta şi nu numai.
Ca de fiecare data, întâlnirea de la Casa de Copii „Sfântul Iosif”, din Odorheiu Secuiesc, acest binecuvântat aşezământ social-filantropic şi educativ, unde în fiecare zi are loc o minune de la Dumnezeu, a constituit un moment unic, de o mare încărcătură sufletească. Aici, delegaţia din Sfântu-Gheorghe, însoţită şi de notarul public Teodor Dobrean, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a fost primită cu aceeaşi căldură de neobosita şi mereu încrezătoare în ajutorul Bunului Dumnezeu, sora Emilia Trif, conducătoarea aşezământului. De peste 20 de ani, de când o cunoaştem, de fiecare dată ne oferă un exemplu de autentică credinţă creştină şi de mare frumuseţe morală, de admirabilă putere pentru a depăşi numeroasele probleme impuse de asigurarea condiţiilor de creştere şi educare a peste 150 de copii şi tineri adolescenţi, proveniţi din întreaga Ţară. Fiecare vizită la acest binecuvântat aşezământ constituie o lecţie de viaţă, despre ceea ce înseamnă jertfa ziditoare pentru o cauză nobilă, izvorâtă din dragoste de Dumnezeu şi de oamneni. Principiile fondatoare şi spiritul care călăuzeşte organizarea şi funcţionarea acestei instituţi ar trebui mai bine cunoscute, însuşite şi, pe cât posibil, generalizate, în societatea românească.
După vizitarea sălilor de studiu şi activităţi practice, creative (informatică, pictură, sculptură, confecţionarea de jucării etc.), în capela aşezămânului a avut loc o înlâlnire cu locatarii acestuia, în care oaspeţii le-au vorbit despre scopul şi semnificaţia vizitei, au adresaat cuvinte de mulţumire şi apreciere la adresa măicuţelor, conduse cu iscusinţă şi dăruire creştină de sora Emilia Trif, şi au propus câteva acţiuni comune, dintre care: invitarea conducerii aşezământului la Sfântu-Gheorghe, pe 14 martie a.c., de Ziua Solidarităţii Românilor de Pretutindeni, cu Românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pentru a primi premiul „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”, acordat sponsorilor şi binefăcătorilor instituţiilor identitare româneşti, din cele trei judeţe: invitarea tinerilor pictori, din cadrul aşezământului, pentru a expune din creaţiile lor, în cadrul unei Expoziţii de pictură, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe, continuarea acţiunilor de sprijin a aşezământului, de către asociaţiile culturale şi civice membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş ş.a.. Părintele Ioan Marin a încântat asistenţa cu un scurt recital de pricesne şi cântece patriotice, iar în final, am rostit cu toţii o rugăciune de mulţumire Bunului Dumnezeu, pentru acest moment de neuitat, în care am marcat Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite, în spiritul omeniei româneşti şi a dragostei creştine.

Categorie: