„Eu m-am născut, am cresut şi am trăit aici în Tulgheş, prin urmare dorinţa mea a fost de la început să schimb faţa localităţii”

Interviu cu primarul comunei harghitene Tulgheş, Marcel Vancu

- Bună ziua, domnule primar Marcel Vancu! Iată, am revenit la Tulgheş, în nord-estul judeţului Harghita, cu drag, ca de fiecare dată. Se pare că localitatea aceasta superbă, montană, ne atrage pe noi, cei de la „Condeiul ardelean”, ca un magnet, chiar dacă ea este situată, pe DN 15, pe Valea Bistricioarei, spre Poiana Largului, tocmai la „ieşirea” din ţinuturile ardelene spre Moldova Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare.
- Bună ziua! Mă bucur că sunteţi din nou în mijlocul tulgheşenilor şi... la mine în birou. De fiecare dată când veniţi, dumneavoastră, cei de la „Condeiul ardelean”, am posiblitatea, în calitatea de primar al acestei minunate localităţi, să-mi expun multe păreri şi, de aceea, îmi face o deosebită plăcere să dialogăm.
- Domnule primar, timpul trece repede, parcă mai repede în vremurile acestea decât pe timpuri, ca să folosesc un joc de cuvinte. Aşa încât, iată-ne deja în ultima parte a anului 2017. Ce aţi mai întreprins în comuna Tulgheş de la ultima noastră vizită pe aceste meleaguri?
- Da, este drept, 2017 se apropie cu paşi repezi spre final, motiv pentru care pot să vă fac deja o scurtă radiografie. Cred că anul acesta pot să îl cataloghez ca fiind unul foarte bun, din mai multe puncte de vedere. Poate pentru tulgheşenii care stau mai prost cu răbdarea şi care erau obişnuiţi cu un ritm foarte alert al investiţiilor în comuna noastră, poate că lor li s-a părut că 2017 a fost un an mai slab, dar vă spun că nu este deloc aşa, deoarece munca a fost mult mai mare decât de obicei, întrucât s-a lucrat efectiv la proiectele pentru finanţările ce urmează să se facă în localitate. Pot să vă spun că, la ora actuală, chiar avem semnate contracte de finanţare extrem de importante pentru localitatea Tugheş, contracte care sunt legate de infrastructura rutieră şi apă. Avem trei asemenea contracte de finanţare semnate. În prezent, unul dintre ele este în stadiul de achiziţie şi, probabil, în zilele următoare va fi desemnat şi câştigătorul licitaţiei pentru Drumul Comunal 260, care este extrem de important, un proiect în valoare de 4,5 milioane de lei. De ce este aşa de important? Pentru că proiectul, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), are în componenţa lui, pe lângă reabilitarea unui tronson de 2,5 km, şi construirea unui pod foarte important peste Râul Bistricioara, pod cu o deschiedere de 26 de metri, din care nu mai există aici în zona noastră. Iar termenul de realizare al proiectului este unul destul de scurt, 12 luni. Mai avem încă două proiecte pe infrastructură, care acoperă practic toate drumurile comunale din Tulgheş, unul desfăşurat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), tot finanţat prin MDRAP, în valoare de peste 5 milioane de lei, şi altul, finanţat din fonduri europene, în valoare de 4,7 milioane de lei. Prin urmare, dacă vom încheia cu succes aceste două proiecte, vom constata că drumurile comunale din Tulgheş vor fi reabilitate, cum spuneam, în proporţie de 97%; ei bine, spun aşa şi nu 100% în sensul că mai rămân în afara acestor proiecte câteva uliţe, dar care sunt clasificate ca drumuri forestiere şi care au în proximitatea lor câteva case. Acelea, avem intenţia să le introducem anul viitor pe alte proiecte, adecvate lor. Cu alte cuvinte, prin aceste două proiecte despre care vorbim acum vor fi reabilitaţi, în comuna Tulgheş, undeva la 16 km de drumuri comunale.
Tot aşa, suntem în fază de licitaţie la două proiecte la grădiniţe (una cu program prelungit şi una cu program normal), la care trebuie să recunosc faptul că s-a întârziat puţin. Vreau să vă spun că, spre exemplu, la o grădiniţă s-a desfăşurat inclusiv procesul de achiziţie, doar că după ce am finalizat aceasta, cel care a câştigat licitaţia a venit şi a spus că renunţă la lucrare, de aici întârzierea de vreo 5-6 luni; procesul este destul de greoi şi trebuie să o luăm practic de la capăt... Printre investiţiile pe care am reuşit să le finalizăm şi chiar să le recepţionăm de curând, se numără Piaţa Agroalimentară şi Centrul Medical Multifuncţinal.
De asemnea, pot să vă spun şi că sunt mândru că am realizat construcţia unui teren cu gazon sintetic foarte, foarte modern şi elegant în centrul comunei; unii şi-au pus întrebarea de ce l-am construit în zona respectivă, dar am făcut acest lucru, printre alte motive, şi pentru a salubriza şi urbaniza acel spaţiu, care acum arată mult mai bine.
Totodată, trebuie să vă spun că şi la Căminul Cultural, unde se lucrează şi în prezent, termenul de execuţie s-a depăşit, pentru că sunt ceva neconcordanţe între proiectanţi şi Compania Naţională de Investiţie (CNI). A fost un blocaj de vreo 3 luni de zile, dar bănuiesc că undeva în primăvară se va finaliza şi această lucrare şi atunci vom avea şi un Cămin Cultural modern, în care sperăm să funcţioneze în viitor şi un cinematograf 3D.

„Colegii primari au dreptate când se plâng de birocraţia excesivă din România”

- Domnule primar, în ritmul acesta nu mai lăsaţi nimic de făcut pentru cel de-al treilea mandat...
- (Zâmbeşte, semn că a înţeles subtilitatea afirmaţiei, făcută desigur din prietenie.) Sigur că da, comuna Tulgheş cunoaşte la ora actuală o dezvoltare destul de rapidă, este o localitate vie, în permanentă mişcare. Mulţi dintre colegi mi-au spus: „Pe oameni dacă îi obişnuieşti cu mult, îţi vor cere şi mai mult”. Eu sunt de părere că trebuie să dai maximum acolo unde eşti, până la urmă reprezinţi o comunitate. Eu m-am născut, am cresut şi am trăit aici în Tulgheş, prin urmare dorinţa mea a fost de la început să schimb faţa localităţii.
Am văzut în interviurile realizare de dumneavoastră că şi alţi colegi primari declară mereu că în România birocraţia este excesivă. Să ştiţi că aşa este; şi eu aş vrea să fac un drum în câteva zile, dar la noi una ca asta nu se poate. Efectiv, credeţi-mă, pentru a se da un ordin de începere pentru investiţie..., în spatele acelui ordin se lucrează 2 ani de zile, timp care constă doar în hârtii şi termene! Însă, ce să facem?, încercăm să depăşim aceste probleme şi, de aceea, doresc să îi asigur pe locuitorii comunei Tulgheş că vom face absolut tot posibilul să ducem la final ceea ce ne-am propus. Motiv pentru care vreau să mulţumesc pe această cale atât colectivului din cadrul Primăriei, care depune o muncă susţinută în vederea elaborării acestor proiecte, cât şi diferiţilor investitori care vin aici, la Tulgheş, din judeţele învecinate, mai ales din Neamţ, pentru că ei văd altfel rapiditatea cu care se dezvoltă comuna noastră.
- Sunteţi un om activ pe facebook, probabil la comentariile de pe reţeaua de socializare vă referiţi, în principal, atunci când vorbiţi despre comentariile mai puţin răbdătoare la adresa administraţiei locale a comunei Tulgheş. De ce credeţi că acele persoane nu văd ritmul alert în care se dezvoltă Tulgheşul, de ce credeţi că sunt, să zicem, veşnic nemulţumite?
- Eu cred că, în general, populaţia din Tulgheş este foarte bine intenţionată şi foarte bine educată. Vă spun că există, ca în orice comunitate, oameni care sunt rău intenţionaţi, sau sunt oameni care nu mai au răbdare, dar nu putem generaliza. Marea majoritate înţeleg fenomenul acesta al administraţiei. Sigur că pe facebook fiecare îşi dă cu părerea, că de aceea s-a creat facebook-ul. Eu analizez foarte profund toate comentariile, încerc să-mi dau seama de nevoile fiecărei persoane, iar la final pot să trag anumite concluzii care nasc anumite idei, sau anumite proiecte de viitor.

„Preşedintele Borboly Csaba m-a asigurat că, în 2018, DJ 127 va fi modernizat în totalitate”

- Spuneţi-mi cum aţi făcut de s-a întâmplat astă-vară o minune la Tulgheş?!; cum aţi făcut de s-a demarat, în sfârşit, reabilitarea DJ 127, drumul judeţean, despre care am vorbit de atâtea ori în dialogurile noastre, ce leagă Tulgheşul de Ditrău, scurtând mulţi kilometri înspre reşedinţa judeţului Harghita, Miercurea-Ciuc, dar şi înspre Bucureşti şi Braşov - de ce nu?
- DJ 127 este o povară atât pentru mine, cât şi pentru toţi cetăţenii din Tulgheş şi nu numai, pentru toţi cei care locuiesc în această zonă. Mi-amintesc foarte bine vizita preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borbely Csaba, din această vară, când, însoţit de o delegaţie de consilieri judeţeni şi directori din cadrul instituţiei pe care o conduce, au fost prezenţi la Tulgheş şi ne-am deplasat pe teren, ca să vadă şi dânşii exact cum stau lucrurile pe acest drum. Bineînţeles că şi preşedintele Borboly şi-a dat seama că, într-adevăr, există o problemă destul de serioasă, şi atunci am avut o discuţie destul de punctuală şi destul de clară, pe termene, legat de acest tronson. De data aceasta chiar pot să spun că întâlnirea a fost una constructivă, aceasta şi pentru că ulterior, până acum, s-au respectat toate termenele şi înţelegerile pe care le avem. Preşedintele Borboly m-a asigurat că, în 2017, se va interveni pe drum ca el să fie practicabil, şi este deja, dar şi că, tot în acest an, se va finaliza proiectul tehnic, urmând ca, în 2018, să se găsească soluţia financiară pentru ca acest drum să fie modernizat odată pentru totdeauna.

Interpretul de muzică populară Cristian Pomohaci, de 1 Decembrie la Tulgheş

- Domnule primar, în încheiere, pentru că ne aflăm în preajma Zilei Naţionale, vorbiţi-ne puţin şi despre organizarea eveneimentului la Tulgheş, cât şi despre invitatul surpriză pe care îl aveţi, care, de asemenea, a făcut „să ia foc” reţeaua de socializare.
- Vreau să vă spun că în ultimii ani am fost extrem de atent la organizarea Zilei Naţionale a României la Tulgheş; nici anul acesta nu ieşim din tipar, vom organiza frumos această mare sărbătoare. Ca şi în anii trecuţi, la finalul manifestărilor avem şi un program folcloric. Şi, pot să vă spun că, deoarece în anii trecuţi aproape am epuizat lista cu interpreţii de muzică populară patriotică importanţi, anul acesta, la cererea multor cetăţeni din comună, printre cei care vor cânta pe scenă va fi şi Cristian Pomohaci, care este un rapsod de muzică populară bun. Eu comunic, aşa cum spuneaţi, foarte des cu tulgheşenii prin reţeau de socializare, şi da, anunţul acesta a isterizat oarecum. Unii l-au primit ca pe o glumă, alţii ca pe o problemă serioasă, dar, trăgând linie, eu vreau să îi invit pe toţi cetăţenii comunei să sărbătorim împreună această zi atât de importantă pentru români. Să fim prezenţi, cu mic, cu mare, în costume populare, să sărbătorim Ziua Naţională a României! La mulţi ani, Români!

Categorie: