Expoziţie cu primele anunţuri publicitare în limba română din Transilvania, la Sighişoara


Actualitatea ardeleană - Mureş

Muzeul de Istorie din Sighişoara găzduieşte la parterul Turnului cu Ceas, începând de marţi (28 iunie 2011 - n.n.) şi până pe 15 august, expoziţia „Auziţi, vedeţi, miraţi-vă!”, care conţine primele anunţuri publicitare în limba română din Transilvania.
„Expoziţia este realizată de Muzeul «Casa mureşenilor» din Braşov, care şi-a propus prin acest proiect să-şi aducă contribuţia la cercetarea publicităţii transilvănene.

Noutatea acestei expoziţii constă în identificarea primelor anunţuri publicitare în limba română din Transilvania în Gazeta de Transilvania / Gazeta Transilvaniei din perioada 1838-1858. Titlul expoziţiei a fost inspirat de un slogan ce prefaţa un anunţ publicitar apărut în una din publicaţiile secolului al XIX-lea”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii, marţi, de Primăria Sighişoara.
Potrivit comunicatului, pe lângă pitorescul limbaj şi ingeniozitatea reclamelor, expoziţia se constituie într-o veritabilă radiografie a epocii. Anunţurile publicitare conţin date interesante cu privire la tipografii, activităţi de producţie şi prestări de servicii, comerţ, locuri de petrecere a timpului liber etc..

Categorie: