Fonduri pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Monumentul Ostaşului Român

Autor:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită fonduri pentru Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Monumentul Ostaşului Român

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adresat, vineri (3 martie 2017 - n.n.), o Scrisoare Deschisă primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, şi Consiliului Local Municipal prin care solicită alocarea, din bugetul acestui an, a fondurilor necesare pentru reabilitarea clădirii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” şi Monumentului Ostaşului Român din zona Gării.
În scrisoare se menţionează, printre altele, că spre deosebire de alte unităţi de învăţământ, cu predare în limba maghiară, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” nu a beneficiat de sprijinul autorităţilor locale.
„Făcând un inventar sumar, constatăm cu dezamăgire că principala unitate de învăţământ în limba română - Colegiul Naional „Mihai Viteazul”, spre deosebire de celelalte licee/colegii din municipiu, cu predare în limba maghiară, nu a beneficiat de investiţii majore în infrastructură, deşi o reabilitare masivă a întregii baze materiale este absolut necesară. Astfel, deşi toate celelalte unităţi similare din oraş au fost incluse în ample programe de investiţii, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a fost omis ani la rândul de la asemenea investiţii, deşi este cea mai importantă unitate de învăţământ în limba romană din judeţ, ceea ce ne face să credem că nu neapărat resursele financiare sunt problema principală, ci lipsa de implicare sau poate chiar o atitudine discriminatorie, aspect pe care îl considerăm inacceptabil pentru o autoritate a administraţiei publice locale”, se arată în Scrisoarea Deschisă.
Conducerea Forumului remarcă, de asemenea, preocuparea autorităţilor locale pentru păstrarea valorilor culturale, ocrotirea monumentelor de for public şi dezvelirea unor monumente, busturi şi statui ale unor personalităţi sau simboluri ale culturii şi istoriei maghiare, în contrast cu dezinteresul faţă de simbolurile comunităţii româneşti.
„Dacă în centul oraşului, în faţa Grupului Statuar „Mihai Viteazul” este menţinută o grămadă de moloz, Monumentul Ostaşului Român din cartierul Gării se află într-o continuă stare de degradare. (…) Deşi, la o primă vedere, investiţiile la acest obiectiv nu ar fi unele care să implice costuri deosebit de mari, fiind vorba despre placarea monumentului, înlocuirea plăcilor de marmură de pe scări, amenajarea spaţiului verde şi câteva alte mici intervenţii, nici până astăzi nu au fost luate măsuri pentru reabilitarea sa. (…) Vă adresăm aceeaşi rugăminte, de a prevedea fondurile necesare reabilitării acestui monument reprezentativ al oraşului nostru şi al comunităţii româneşti din oraş, convinşi fiind de realitatea ultimilor ani, care a demonstrat că, atunci când doreşte, Consiliul Local poate finanţa şi asemenea proiecte”, se mai menţionează în documentul citat.
Scrisoarea Deschisă a fost trimisă la câteva zile după ce conducerea Primăriei Sfântu-Gheorghe a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pe anul 2017, care poate fi consutat pe site-ul instituţiei până pe data de 15 martie a.c..
(AGERPRES)

Categorie: