Forma]ia „Trei Parale” a încântat publicul cov`snean

Conform promisiunii făcute publicului covăsnean, de a nu lăsa să treacă o lună fără un eveniment cultural de calitate, Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” din Covasna a organizat, la finele săptămânii trecute, un concert de excepţie: trupa „Trei Parale” a urcat pe scena Centrului Cultural din localitate, aducând cu sine muzica tradiţională românească de acum 200 de ani. „Trei Parale” grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici.
În demersul de reconstituire a acestui univers muzical, membrii grupului „Trei Parale” se sprijină, în primul rând, pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann - psalt şi teoretician al muzicii bizantine - le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adaugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.
„Trei Parale” este un grup format din Florin Iordan (fluiere, cobză), Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie). Ei sunt preocupaţi să ţină vie muzica veche cântată cu două secole în urmă în zona Carpaţilor, iar pentru actualizarea folclorului de atunci folosesc fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca, viela, cobza, drâmba, toba, vuva, daireaua şi bendirul, instrumente aproape dispărute chiar şi din mediul rural şi total anulate de evoluţia muzicii urbane.
Duminică, la Covasna, programul concertului a pus în contrast, cu inteligenţă, piesele urbane de secol XIX, care constituie specialitatea grupului (Barbu lăutarul, Nu mă pedepsi stăpână, Leliţă Săftiţă ş.a.), cu mai multe tipuri de muzici rurale - cu preferinţă vizibilă acordată mediului pastoral (o serie de dansuri la două cavale, „Povestea ciobanului care şi-a pierdut oile”, cu Daniel Pop la tilincă şi cimpoi).

Categorie: