Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Apel pentru apărarea demnității naționale


Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a făcut, sâmbătă (2 aprilie 2011 - n.r.), la Miercurea-Ciuc, în judeţul Harghita, un apel pentru apărarea demnităţii naţionale şi a solicitat crearea unui curent în Parlamentul României care să împiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorităţii statale.
Adunarea Generală a Forumului, la care au luat parte şi parlamentari, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan, preşedinte de onoare al FCRCHM.
Arhiepiscopul Ioan a făcut apel către parlamentari şi societatea civilă pentru iniţierea unei acţiuni care să apere demnitatea naţională şi echilibrul naţional. Toţi cei prezenţi au fost de acord că apelul trebuie îndreptat şi către reprezentanţii UDMR, în condiţiile în care drepturile acordate de România minorităţilor respectă cele mai înalte standarde europene.
„Astăzi am considerat de bine ca, în cadrul Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi a unui echilibru naţional. Pentru că, în ultima vreme, în această parte de ţară s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale”, a afi rmat înaltul ierarh.
În cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acţiune pentru demnitatea naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.
Cu această ocazie s-a exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR, precum Proiectul legii statutului minorităţilor naţionale şi cel al regionalizării României.
Preşedintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătuşu, a susţinut că proiectele de legi ale statutului minorităţilor naţionale şi regionalizării, după adoptarea Legii Educaţiei, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.
„Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri reprezintă greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (...) Normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu enclavă etnică în inima României. Dacă inima României este bolnavă, va fi bolnavă şi România”, a declarat Lăcătuşu.
La rândul său, vicepreşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a precizat că parlamentarii români prezenţi la Miercurea-Ciuc au luat contact singuri cu adevărurile despre românii din zonă.
El a pledat pentru crearea unei mişcări în Parlamentul României, fără culoare politică, „care să apere Constituţia, demnitatea românilor şi să creeze un astfel de imbold la parlamentari încât să nu fi e votate anumite legi care duc la pierderea autorităţii statale”.
„Este necesară o reacţie politică în Parlament, astfel încât deciziile care se vor lua să nu încalce nici Constituţia României şi nici drepturile, tot mai puţine, din păcate, ale românilor din Covasna şi Harghita în special”, a spus senatorul PSD Titus Corlăţean, prezent şi el la Miercurea-Ciuc.
La Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au mai participat deputaţii Victor Socaciu, Horia Grama, Sergiu Andon şi Florin Postolachi. (AGERPRES)

Categorie: