Front comun anti-Băsescu. Şansa lui Geoană: Johannis!


Autor: 

Adrian Teacă

Alianţa care s-a cristalizat în aceste zile îmi aduce aminte de nişte câini încăieraţi pe o pradă, care, în momentul în care apare un lup, lasă la o parte mârâielile şi pleacă în urmărirea fi arei. Este, clar, o alianţă anti-Băsescu. El este „fi ara” şi pentru social-democraţi, şi pentru conservatori, şi pentru liberali, chiar şi pentru udemerişti.

Ca un mic dictator dintr-o ţară africană, Traian Băsescu (foto mic) nu vrea majoritate parlamentară, dacă nu e controlată de el, nu vrea negocieri cu politicieni „corupţi”, cu care bătuse palma în decembrie!, şi declară, sforăitor, că singurul lui partener e poporul român! În niciun caz politicienii, ca şi când dumnealui n-ar fi politician, şi încă unul hârşâit în rele, ci s-ar fi „născut” preşedinte, pur şi imaculat, ca Afrodita din spuma mării! Paranoia preşedintelui încă în funcţie atinge cote ameţitoare: repetă, obsesiv, ţâfnos şi iritat, „alianţa Grivco”, ţipă împotriva mogulilor „răi” - Vântu, Voiculescu, atacă în stânga şi-n dreapta, politicieni, presă, instituţii, tot ce nu-i place. Viziunea băsesciană e de sorginte medievală: vodă, aliat doar cu poporul, şi ceilalţi, boierii hrăpăreţi, care trebuie scurtaţi de cap. Cred că, în secret, se visează un Mihai Viteazul, călare pe un cal alb, trecând majestuos, cu buzduganul în mână, prin mulţimea care-l aclamă. Trist sfârşit de mandat.

Antonescu prompt, burgermeisterul în aşteptare

De cealaltă parte, e de apreciat faptul că raţiunea a învins antagonismele şi animozităţile. După ce i-a atacat, deopotrivă, pe Băsescu şi pe Geoană, în bătălia pentru accederea în turul II, Crin Antonescu (foto, dreapta) a făcut mişcarea care, trebuie să recunoaştem, poate înclina decisiv balanţa pe 6 decembrie. A ieşit repede, ca să nu se nască tone de mizerii şi de intoxicări, şi a dat un mesaj fără echivoc: Băsescu - nu, Geoană - da, cu condiţia sprijinirii „proiectului Johannis”! Mircea Geoană (foto, stânga) a acceptat imediat, şi astfel s-a bătut palma pentru o colaborare (guvernare) pe termen lung. Cu un prim obiectiv esenţial, ieşirea din criză. Foarte repede s-a pronunţat şi UDMR, liderii maghiari fiind „câştigaţi”, încă de acum aproape două luni, de soluţia Johannis. E foarte interesantă această alianţă care se construieşte, practic, în jurul acestui neamţ sibian. Aşa se scrie istoria: cu aproape un secol şi jumătate în urmă, când România se afla la o răscruce, s-a apelat la un prinţ german, care va deveni mai apoi Regele Carol I. Iar acum, la o altă răscruce - criză politică, economică şi socială - se apelează la un burgermeister sas al unui oraş din Transilvania!

Candidatul susţinut de PSD, PC, PNL şi UDMR - în pole position

Pe cine se poate baza Mircea Geoană în turul II? În primul rând, desigur, pe voturile care au venit în primul tur din zona PSD şi PC. Va fi difi cil, dar nu imposibil, să-i mai mobilizezi odată pe proprii electori, pentru 6 decembrie. Apoi, pe voturile din zona liberală. Lucru deloc facil. Chiar dacă Antonescu îşi îndeamnă votanţii să pună ştampila pe Geoană, unii n-o vor face. Sociologul braşovean Claudiu Coman, dar şi alţi specialişti în domeniu, susţin că, aşa cum arată studiile şi sondajele cele mai recente, cam un sfert din votanţii lui Crin vor sta acasă. Ceilalţi 75% s-ar împărţi astfel: 50% vor urma îndemnul liderului PNL şi vor vota cu Geoană, 25% vor opta pentru Băsescu. Jumătate din voturile lui Crin înseamnă 10 procente care s-ar adăuga efectiv la „zestrea” de 31% a liderului PSD. Deci, 41% sunt relativ câştigate. De unde va mai lua Geoană 10 procente? O parte de la UDMR (se pare că voturile electoratului maghiar se vor împărţi, jumătate- jumătate), o parte de la PRM (e un paradox, ştiu, dar e perfect posibil să-i vezi umăr la umăr în turul II), iar alte câteva procente din rândul celor care au votat cu Oprescu, Becali etc.. Oricum am privi lucrurile, dacă nu se întâmplă o catastrofă în aceste 10 zile, Mircea Geoană are prima şansă pe 6 decembrie. În bună parte datorită acestui important atu care se numeşte Klaus Johannis (foto, centru)!

Categorie: