Great Artists of the World, cea mai importantă expoziţie de grafică realizată în 2020, deschisă în continuare la Muzeul de Artă Braşov

Zilele trecute am putut vizita, în sfârşit, Expoziţia-eveniment Great Artists of the World de la Muzeul de Artă Braşov. Expoziţia deschisă pentru public în data de 9 octombrie a fost închisă repede după vernisaj din cauza numărului mare de cazuri noi de infectare cu noul virus. Astfel, încă de la sfârşitul lunii octombrie şi până la începutul lunii ianuarie, muzeul nu s-a mai putut vizita. Din acest motiv, perioada de vizitare a expoziţiilor şi în special a celei menţionate, s-a prelungit până în luna martie 2021.
Emoţia întâlnirii cu unii dintre cei mai mari artişti din istoria artei este incomparabilă pentru studenţii de la arte, specialiştii din domeniu, dar şi pentru pasionaţii de artă. În general, pentru a vedea lucrări semnate de Picasso, Matisse, Braque, Klimt, Brauner, Kandinsky, Tapies, Modigliani, Giacometti, Dali, Renoir şi alţii trebuie să mergi în marile muzee europene sau ale lumii. Câteodată se iveşte ocazia ca ele să vină la tine sau aproape de tine, în unul dintre muzeele din Ţară şi atunci vezi o şansă ce nu trebuie ratată. Great Artists of the World, Colecţia avocat George Şerban (Bucureşti), este o astfel de expoziţie rară, de neratat, o expoziţie-eveniment despre care se vorbeşte mult şi înainte şi după vernisaj.
Curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, de la Muzeul Naţional Brukenthal, expoziţia cuprinde 80 de capodopere semnate de 30 dintre cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor, mari maeştri ai artei europene ai secolelor XIX-XX. Organizatorii precizau că expoziţia este „cea mai importantă expoziţie de grafică realizată la noi în 2020”. Înainte de a ajunge pe simezele muzeului din Braşov, expoziţia a fost prezentată în Sibiu, la Muzeul Naţional Brukenthal.
Printr-un gest admirabil, avocatul George Şerban, unul dintre cei mai mari colecţionari de grafică europeană din România, a donat Muzeului de Artă Braşov două lucrări de Picasso, pentru a le da mai departe spre licitare. Sumele obţinute în urma licitării se vor folosi pentru renovarea şi modernizarea spaţiilor dedicate expoziţiei permanente. Cele două lucrări grafice, „Nud albastru” şi „Nud pe fotoliu” au fost incluse în licitaţia din 2 februarie a.c. a casei bucureştene de licitaţii Artmark.

Categorie: