"Guvernul Negoiţă" - ce batjocură !


Autor: 

Adrian Teacă

6 Anul IV, Serie Nouă - Nr. 110 (145) Politic Toate crizele politice din ultimii ani au un numitor comun: Traian Băsescu. Preşedintele care s-a vrut „jucător” a reuşit performanţa unică de a intra în confl ict cu toate puterile statului: parlament, executiv, justiţie, presă, şi să aducă România într-o stare de confl ict, politic şi social, permanent. Am trăit, în aceşti ani, o sumă de premiere care i se datorează: pentru prima dată, un preşedinte este suspendat de parlament; pentru prima dată, un guvern este demis în urma unei moţiuni de cenzură; pentru prima dată, o propunere de guvern este respinsă de către parlament.

Şi ne aflăm, iată, în faţa unei alte posibile premiere: dizolvarea Parlamentului şi, pe cale de consecinţă, organizarea de alegeri anticipate! Pentru că la asta ar duce respingerea de către legislativ a „Guvernului Negoiţă”.
Puţini s-ar fi gândit că, după ce a fost respinsă „varianta Croitoru”, preşedintele va ignora în continuare, în dispreţul normelor democratice şi a spiritului Constituţiei, majoritatea parlamentară, şi va opta pentru o soluţie perdantă. Desemnarea lui Liviu Negoiţă (foto) a fost făcută, parcă, în bătaie de joc. Adică, zicea Băsescu, au vrut (partidele care constituie majoritatea) un primar, bun gospodar, ales cu peste 80 la sută din voturi (Klaus Johannis), în fruntea Guvernului, ete că vi-l dau pe primarul pedelist de la sectorul 3! Nu mai vorbim de faptul că Negoiţă e un tip contestat, băgat în tot felul de afaceri dubioase, inclusiv cu banul public, dar care a trecut şi printr-un penibil scandal sexual, cu starleta porno Laura Andreşan! Dar batjocura nu se opreşte aici. Negoiţă propune un Guvern de 14 miniştri, dar 11 dintre ei au făcut parte şi din „varianta Croitoru”, fi ind respinşi deja, în mare parte, de către comisiile parlamentare! Presa l-a numit, cu umor, Guvernul copy-paste. Iar Berceanu, iar Videanu, iar Pogea, iar Blaga, iar Stănişoară, iar Paleologu? Iar. Vă puteţi imagina cum se vor derula audierile din comisii? Vine inginerul Pogea, propus din nou la Finanţe. „Bună ziua.” „Bună. Aţi mai fost pe la noi. Şi v-am zis că nu vă vrem.” „Mai încerc o dată.” „Păi, hai să vedem, ce faceţi cu fi nanţele?” „Impozit forfetar, taxe mărite, aia, aia…” „Iar?” „Iar.” Nu vă sună a teatru absurd? Bineînţeles că vor pica dinozaurii pedelişti la comisii, pe capete.
Dar cea mai gogonată propunere e Gabriel Oprea, la Interne. Generalul „trădător”, căruia Băse i-a mai dat o stea, în semn de recunoştinţă pentru că a plecat din PSD şi i s-a alăturat, a mai fost în centrul unui scandal, la formarea Guvernului Boc 1. Atunci, Oprea a fost numit la Interne, peste capul PSD! A fost supărare mare, pesediştii au ţipat ca din gură de şarpe, i-au retras omului sprijinul politic şi l-au forţat pe Boc să renunţe. Readucerea generalului pe acelaşi post e ca o palmă dată pesediştilor. Şi o invitaţie făţişă la respingerea Guvernului! Practic, asta urmăreşte preşedintele cu acest Guvern caricatural: să fi e respins de către Parlament. Pentru ca, dacă va fi reales (să nu ne amăgim, în pofi da căderilor din sondaje, nu e încă înfrânt), să dizolve Parlamentul, ca să se poată organiza alegeri anticipate. În urma cărora, speră el, PDL să obţină un scor mai bun, şi să formeze Guvernul, cu sprijinul UDMR şi al „trădătorilor” care au fost cumpăraţi sau şantajaţi să treacă în barca sa. Indiferent cât de dăunătoare pentru ţară ar fi noul rând de alegeri. Numai că, din câte se pare, majoritatea parlamentară a ales o altă cale: tergiversarea. Nu-i va audia în comisii pe cei de pe lista lui Negoiţă; aşadar, nu se va mai ajunge la votul din plen! Totul amânându-se până după alegeri. Dacă va cădea Băsescu, indiferent cine va fi preşedinte - Geoană sau Antonescu - vom avea cu siguranţă un alt Guvern. Sigur, fără PDL!

Categorie: