Guvernul Ponta a luat-o pe arătură

Tragedia românească din Muntenegru, în care 18 persoane şi-au pierdut viaţa, a fost una, într-adevăr, cum demult nu ne-a fost dat să vedem, motiv pentru care întregul popor şi-a exprimat compasiunea pentru familiile îndoliate. De aici însă, şi până la circul mediatic făcut de Guvernul Ponta, susţinut de mai multe canale media, în frunte cu Antena 3, e cale lungă. Da, trebuia acţionat repede şi profesionist, şi e bine că s-a reuşit acest lucru, dar autorităţile care ne guvernează au uitat, în aceste zile, două aspecte importante, şi anume că, în primul rând, ele chiar pentru acest lucru sunt plătite, deci nu au făcut nimic deosebit, nimic în afara îndatoririlor lor, şi că, în al doilea rând, un pic mai multă cuviinţă şi mai puţin spectacol mediatic nu ar strica în asemenea momente.
Mai mult, chiar dacă este perfect legal, faptul de a decreta Zi de Doliu Naţional exact în Ziua Drapelului Naţional încalcă orice normă, morală, de respect faţă de Ţară. Da, încă odată, este tragic ceea ce s-a întâmplat şi deplângem cu toţii situaţia care le-a fost hărăzită decedaţilor şi familiilor îndoliate, dar până la urmă ceea ce s-a întâmplat în Muntenegru a fost un accident rutier, nu altceva. Ce înseamnă 18 morţi la scara Istoriei Naţionale ca să nu poţi decreta tu, Guvern al României, Zi de Doliu Naţional pe 25 sau pe 27 iunie 2013, decât exact în Ziua Drapelului Naţional - 26 iunie?! Oare această gafă nu provine tocmai din dorinţa de a te da în spectacol, lucru cu care anulezi faptele bune făcute în această perioadă? Aş fi fost curios, dragi cititori, să văd cum ar fi popularizat acest eveniment Antena 3 dacă, să zicem, s-ar fi petrecut pe vremea lui Boc, şi nu a lui Ponta?! Dacă ar mai fi spus acest post de televiziune, proguvernamental la ora actuală, că ceea ce au făcut autorităţile române a fost suficient de rapid şi de bine, ba chiar nemaipomenit. Aş fi fost curios, dar cu toţii ştim răspunsul - nu-i aşa? Iar dovada este chiar faptul că, din nou, de zile bune, Antena îl toacă pe Băsescu, că, vai Doamne!, el era pe litoral. Să nu cumva să credeţi vreo clipă că m-am transformat în apărător al lui Băsescu şi al găştii lui… Dar ce legătură are una cu cealaltă? Care ar fi atribuţiile preşedintelui României în această situaţie? Ce, el este Guvern, ori minister, de Externe, de Interne, de Apărare, de Sănătate? El este autoritate executivă? Când făcea pe Executivul pe vremea lui Boc, Antena îi sărea la beregată că face pe Guvernul, pe şeful, că subjugă autoritatea altei instituţii, pe care o anula practic. Bun. Dar ce ar putea şi, eventual, ar trebui să facă preşedintele Băsescu acum, altceva decât să decoreze nişte curajoşi muntenegreni şi români care s-au implicat în rezolvarea acestei tragice situaţii?
Dar, să revenim la Guvernul Ponta… Măi oameni buni, ar fi bine dacă v-ar caracteriza un pic mai mult decenţa şi, implicit, nu aţi cădea în plasa în care au picat atâtea guverne postdecembriste cu iz arogant, printre care mai ales ultimele, Năstase, Tăriceanu, Boc. Mai lăsaţi circul deoparte şi nu mai mizaţi pe faptul că toţi românii sunt, ca să zic elegant, neatenţi, că se satură cu spectacolul vostru, că nu-i chiar aşa. Vine o zi când…veţi pleca şi va trebui să vă întoarceţi la popor. Ia uite, până şi Guvernul Boc n+1, că i-am pierdut şirul, a avut un sfârşit, cam drastic în sondaje - corect? Nu uitaţi că poporul acesta românesc are în genă toleranţa şi bunul simţ, dar nu până la prostie!
P.S. Fără nicio aluzie la Guvernul Ponta, deoarece poanta se referă la toatele executivele care ne-au condus de la lovitura de stat din Decembrie 1989 încoace, vă relatez o anecdotă cu sâmbure de adevăr, auzită zilele acestea de la un ţăran (în sensul nobil al cuvântului). Întrebare: Care este culmea aratului? Răspuns: Să ari Calea Victoriei cu boii de la Guvern!

Categorie: