Guvernul a răspuns la petiţia Consiliului Naţional Secuiesc / Autonomia nu este obligatorie?

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.215, 11.06.2014

România nu este obligată prin niciun acord internaţional să le asigure autonomie teritorială pe criterii etnice sau drepturi colective minorităţilor naţionale - a comunicat guvernul, care a răspuns pentru prima oară la una din petiţiile Consiliului Naţional Secuiesc.
Răspunsul guvernului emis în legătură cu petiţia adoptată la Târgu-Mureş în data de 10 martie, ziua libertăţii secuieşti, a fost postat ieri de un reprezentant al CNS pe un site de socializare. România nu este obligată prin niciun acord internaţional să le asigure autonomie teritorială pe criterii etnice sau drepturi colective minorităţilor. Dreptul internaţional consfinţeşte doar drepturile individuale ale persoanelor ce aparţin de minorităţile naţionale - se menţionează în documentul guvernului. Guvernul a mai comunicat că nu există o normă internaţională care să prevadă în privinţa statelor o anumită organizare administrativă teritorială.
Statele au obligaţii în privinţa criteriului eficienţei administrative şi în privinţa principiului ca deciziile să ajungă cât mai aproape de cetăţeni - se menţionează în răspunsul Bucureştilor. Cabinetul mai aminteşte, ca obligaţii care le revin statelor, ideea să nu-şi reorganizeze sistemul administrativ cu intenţia clară a lezării intereselor unei minorităţi naţionale. În cazul în care statul şi-ar reînnoi administraţia pe criterii etnice sau în baza principiului segregaţionist, este posibil să încalce grav capacitatea sa de funcţionare, convieţuirea dintre majoritate şi minoritate şi principiile juridice privind protecţia drepturilor cetăţeneşti fundamentale - se menţionează în document.
Răspunsul acordat CNS se mai referă la faptul că recomandarea 1201 adoptată în anul 1993 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu are o putere juridică obligatorie. Potrivit poziţiei guvernului, România - în calitate de membră a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene - şi-a asumat asigurarea drepturilor minoritare şi caută în permanenţă soluţii să asigure la un nivel cât mai înalt drepturile persoanelor care aparţin de minorităţile naţionale.
Gazda Zoltan, şef de birou al CNS, a declarat că au primit răspuns la petiţia adoptată în ziua libertăţii secuieşti după ce au avertizat în scris guvernul în legătură cu obligaţia sa de a acorda un răspuns.
Până în momentul de faţă nu s-a răspuns la petiţiile adoptate în martie 2013, cu ocazia zilei libertăţii secuieşti, şi în octombrie 2013, cu ocazia marelui marş secuiesc.