Guvernul ungar premiază extremiştii

Guvernul ungar condus de premierul Orban Viktor (foto) a decernat, pe 15 martie 2013, o serie de distincţii unor personalităţi ce îşi afirmă în mod deschis apartenenţa la extrema dreaptă.
Ferenc Szaniszlo, un jurnalist de la postul Echo TV al partidului conservator Fidesz, condus de Orban Viktor, a primit Premiul Tancsics, una dintre cele mai înalte distincţii pentru jurnalism. El a devenit cunoscut pentru dezvoltarea şi promovarea unor teze antisemite şi împotriva romilor. Jurnalistul a fost, de altfel, sancţionat de către Autoritatea pentru supravegherea presei, în anul 2011, pentru afirmaţiile sale jignitoare prin care îi compara pe romi cu nişte „maimuţe”. Ministrul ungar pentru Resurse Umane, Zoltan Balog, a apreciat că acordarea acestei distincţii este „regretabilă”, afirmând însă cu nonşalanţă că nu ar fi la curent cu declaraţiile antisemite ale lui Ferenc Szaniszlo. Ministrul a precizat şi faptul că nu există nicio posibilitate juridică de anulare a premiului acordat. În semn de protest faţă de gestul lui Orban Viktor, mai mulţi jurnalişti care au primit acest premiu în trecut l-au înapoiat autorităţilor. Premierul ungar l-a decorat cu Ordinul Meritului pe arheologul Kornel Bakay, de asemenea cunoscut pentru susţinerea unor teze antisemite. Acesta îi acuză pe evrei că ar fi organizat comerţul cu sclavi în Evul Mediu. De asemenea, Janos Petras, cântăreţul grupului de muzică rock „Karpatia” a primit Steaua de Aur a Meritului. Versurile cântecelor acestui grup, apropiat de partidul de extremă dreapta Jobbik, au ca temă principală revizionismul, îndemnând la o modificare a frontierelor Ungariei. Acest grup a participat inclusiv la marşul Gărzii Ungare, o organizaţie paramilitară scoasă în afara legii, fiind de altfel un invitat permanent şi la manifestările revizioniste organizate în România.
În opinia opozanţilor lui Orban, acordarea acestor premii reprezintă semnale clare adresate Jobbik şi extremei drepte ungare. Jobbik a obţinut aproape 17% din voturile exprimate la ultimele alegeri legislative, în aprilie 2010, şi are aproximativ 40 de deputaţi în Parlamentul ungar. Potrivit ultimei anchete a Institutului de Sondare a Opiniei Median, realizată în februarie, Jobbik este creditat cu 19% în intenţiile de vot, clasându-se pe a doua poziţie, după Fidesz (41%). Opoziţia democratică, divizată, însumează 32% din intenţii, şi anume socialiştii 17%, iar Alianţa Electorală Împreună 2014, a fostului premier de centru-stânga Gordon Bajnai, 15%. Dacă spaţiul public ungar şi politicienii decenţi ai Ungariei se arată revoltaţi de acordarea acestor distincţii, se arată îngrijoraţi şi critică apropierea de Jobbik a lui Orban Viktor, acest lucru ar trebui să însemne şi pentru noi un mesaj clar al direcţiei în care va continua politica Ungariei în ceea ce priveşte România.

Categorie: