Ia - „La Blouse Roumaine”, la ceas aniversar in Covasna

De Sânziene, pe 24 iunie 2014, am sărbătorit pentru a doua oară Ziua Universală a Iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc. Totul a pornit în urma unei iniţiative fără precedent, pe reţeaua de socializare Facebook, a comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”. Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: „Ceea ce dorim este să promovăm, o dată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale”. Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
Fiecare ie spune o poveste. Tehnica şi tradiţia decorării iei s-au transmis de la mamă la fiică, de la o generaţie la alta. În conceperea ei, româncele investeau o parte din aspiraţiile lor, dar şi din frumuseţea şi bunătatea poporului român. Însemnele magice cusute cu grijă aveau o anumită importanţă pentru cea care urma să o poarte. Bunicile şi mamele le transmiteau tinerelor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile care se spuneau înainte de începerea torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului. Fiecare împunsătură de ac avea menirea de a proteja purtătoarea de farmece şi de spirite rele.
Frumuseţea şi măiestria iei româneşti au fascinat nu numai generaţii de tinere, care au preluat tradiţia de la mame sau bunici, ci şi artişti, pictori, creatori de modă şi chiar case regale. Majestatea Sa Maria, regina României, a purtat cu mândrie ia românească, punându-şi amprenta pe garderoba regală şi înnobilând costumul popular românesc. Pictorul francez Henri Matisse a găsit şi el inspiraţie în această piesă vestimentară, transpunând-o în celebra sa pictura „La Blouse Roumaine” (1940). Şi în zilele noastre, ia a fost sursă de inspiraţie pentru mai mulţi renumiţi creatori de modă, care au lansat colecţii vestimentare cu elemente preluate din folclorul românesc.
Oraşul Covasna s-a alăturat şi în acest an comunităţii „La Blouse Roumaine”, tinerii covăsneni promovându-şi cu drag ia tradiţională. Ziua Iei a fost sărbătorită în avans - pe data de 31 mai, la festivitatea de încheiere a anului şcolar pentru clasele a XII-a, două clase de absolvenţi de la secţia română a Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, împreună cu dirigintele lor, purtând ia într-o zi importantă din viaţa lor. De asemenea, absolvenţii clasei a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Voineşti şi-au primit recompensele de sfârşit de gimnaziu îmbrăcaţi în ia populară românească. Merită să fie amintiţi şi premianţii clasei a VII-a, de la aceeaşi şcoală, cei care, în 2013, au fost primii care au arătat tuturor că ia poate fi purtată la festivităţile şcolare, dând o notă de eleganţă şi valoare acestora.
Mulţi tineri / tinere din Covasna au răspuns „Prezent!” şi la concursul organizat de Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna, „Arată-ţi mândria! Fă poze cu ia!”, iar în ziua de Sânziene, mulţi covăsneni au mers la muncă îmbrăcaţi în ie. Elevii fostei clase a XII-a A de la Liceul din Covasna, au susţinut proba de bacalaureat programată în această zi, îmbrăcaţi în ia românească. Sperăm că aceasta le-a purtat noroc!
Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, care ţine în mod deosebit la păstrarea tradiţiilor, a invitat, la Sala „Unirea” din Voineşti, pe toţi cei doritori să sărbătorească această zi prin cântec, joc şi voie bună. Elevii claselor a V-a B, coordonaţi de prof. Adriana Bota, şi a VII-a A, îndrumaţi de Mirela Poteică, au susţinut câte un moment artistic, fiind urmaţi de binecunoscuţii solişti voineşteni, tinerii şi talentaţii Ana Sandulea, Alexandra Elena Bîrlă şi Alexandru Baciu, care, ca de obicei, au cântat nemaipomenit, încântând audienţa. Toţi spectatorii s-au prins apoi în horă, muzica populară punând stăpânire pe Sala „Unirea” şi pe picioarele dansatorilor.
La eveniment a participat şi Marius Popica, prefectul judeţului Covasna, alături de oficialităţi locale, reprezetanţi ai Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu”, dar şi mulţi tineri, părinţi şi bunici, majoritatea acestora purtând ia românească.
Toată această activitate s-a constituit într-o adevărată paradă de ii tradiţionale româneşti, purtate cu mândrie de covăsnenii de azi, aşa cum, pe vremuri, erau purtate de către înaintaşii noştri.
Sărbătorirea Zilei Iei reprezintă un demers valoros în promovarea României frumoase!