Improvizaţii costisitoare cu Colegiul Naţional "Unirea" din Târgu-Mureş

Şedinţa Consiliului Local Târgu-Mureş în care s-a hotărât soarta Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş a avut loc la 29 iulie a.c., după încheierea festivităţilor prilejuite de Sărbătoarea Imnului Naţional. Este bine să precizăm că Imnul Naţional al României este „Deşteaptă-te române”, ale cărui versuri se pare că trec însă pe lângă urechile multora.
Din cei 19 consilieri locali prezenţi la şedinţă, 15 au votat pentru încheierea contractului de închiriere de către Primărie cu Fundaţia Statusul Romano-Catolic, pe o perioadă de 20 de ani. Se duc tratative pentru perioada de 25 de ani. Voturile pro au fost acordate de consilierii UDMR şi PDL, iar împotrivă au fost cei de la PSD şi PNL. Drept consecinţă, urmează a se înfiinţa Colegiul Teologic „Rakoczi Ferenc II” în clădirea mică a Colegiului Naţional „Unirea”, care va rămâne în continuare în clădirea principală şi unde învaţă circa 1.200 de elevi, la secţii de predare în limba română şi maghiară. În acelaşi timp, pentru lucrările de reparaţii şi de întreţinere a clădirii vor fi alocate 1,5 milioane de lei din rezerva bugetară. Unora li se pare firească decizia, de vreme ce contractele de închiriere prevăd, prin clauzele lor, ca 85 la sută din preţul chiriei să fie reinvestit în lucrări de întreţinere şi reparaţii ale clădirii. Înţelegem că Fundaţia Statusul Romano-Catolic a beneficiat de plata chiriei, dar fără a se achita de obligaţiile contractuale. Nu este lipsit de interes să aflăm despre ce va întreprinde administraţia locală în sensul clarificării legalităţii deţinerii acelui imobil de către proprietar, care - conform celor prezentate în interviul acordat în ediţia precedentă a ziarului „Condeiul ardelean” de către lect. univ. dr. Olimpiu Sabău-Pop, consi-lier local - a obţinut prin căi obscure dreptul de proprietate asupra clădirii.
Câteva impresii din partea celor implicaţi în chestiunea Colegiului Naţional „Unirea” le-am preluat pentru cele de faţă de la TTM (Televiziunea Târgu-Mureş) şi Vocea Transilvaniei:
Ştefan Someşan, inspector şcolar general al ISJ Mureş, este de părere că o astfel de solicitare pentru o nouă şcoală care să funcţioneze din anul şcolar 2014-2015 este tardivă, întrucât reţeaua şcolară a fost aprobată încă din luna ianuarie.
Ionela Ciotlăuş, consilier local PNL: „La adresa Mihai Viteazul nr. 15 se înfiinţează Colegiul Romano-Catolic. De asemenea este bine ca toată lumea să înţeleagă că acest contract este identic cu contractul precedent, care a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani de zile, şi din vina managementului, celor care conduc astăzi Primăria Târgu-Mureş, el a fost reziliat, datorită neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Nimic nu ne garantează astăzi, chiar dacă aruncăm cu vorbe mari, că peste un an, peste doi sau peste trei, cineva din această Primărie îşi va ţine obligaţiile asumate în acest contract şi că într-adevăr peste 15, 20, 30 de ani, Colegiul Naţional „Unirea” va avea un loc asigurat”.
Cristina Someşan, consilier local PSD: „Dar să fi adus în situaţia de-a lua hotărâri pentru că n-ai încotro, pentru că în toamnă copiii trebuie să înceapă cursurile undeva, este imoral, la ce ne-au adus iniţiatorii acestui proiect de hotărâre. Poate ar trebui să luăm în considerare că nu întotdeauna viaţa de chiriaş este cea mai bună, că poate din atâtea investiţii care se fac în oraşul acesta cei care au fost odată absolvenţi la „Unirea”, cei care au fost părinţi de absolvenţi la „Unirea”, cei care au avut pixul în mână cum au auzit de multe ori expresia aceasta în Primărie, ar trebui să se gândească foarte bine pentru viitor. Şi nici să mai stăm nici în corzi, nici în colţ, nici cu capul plecat şi nici să ne facem că nu ştim ce vorbim”.
Olimpiu Sabău-Pop, consilier local PSD: „Eu nu am votat „Unirea”, nici împotrivă, nici abţinere, pentru că nu a fost respectată procedura, nu am vrut să particip la modul în care s-a procedat pe acel vot”.
Peti Andrei, UDMR, viceprimar al municipiului Târgu-Mureş: „Vom face tot ceea ce ţine de noi pentru a asigura condiţii excelente, remaracabile ca infrastructură acestui proces educaţional şi eu sunt convins că, dacă fiecare parte îşi canalizează eforturile în direcţia în care are posibilitatea să influenţeze, eu sunt convins că Târgu-Mureşul de mâine va arăta mult mai frumos, mult mai bine, mult mai liniştit, mult mai sigur, iar elevii noştri eminenţi nu vor părăsi ţara. Haideţi să conlucrăm în acest spirit”.
Dorin Florea (foto), PDL, primarul municipiului Târgu-Mureş: „Avem toată voinţa ca în negocie-rile cu biserica această unitate de învăţământ să rămână în continuare o emblemă a oraşului, aşa cum a fost. Din acest punct de vedere nu are rost să se mai întreţină psihoze sau tot felul de discursuri fără rost. Este un program pe termen lung, vă rog doamna directoare să nu întreţineţi, împreună corpul profesoral de acolo, isteria unor mediocrităţi, cum că unii vin, unii pleacă la alte licee, întreţinând o non-problemă… Am negociat cu preoţii clădirea mare a colegiului, rămâne o clădire în care să existe de-acum încolo Colegiul Naţional „Unirea”, ca instituţie de învăţământ mixt, româno-maghiară, de elită. Ceea ce aţi văzut şi acum, două eleve au fost singurele (din judeţ - n.r.) care au luat media 10 la Bacalaureat. În schimb, în ce priveşte clădirea din spate, putem intra în discuţie cu ei pentru a găsi o posibilitate de a înfiinţa un gimnaziu, dar clădirea mare îşi va continua activitatea Colegiul „Unirea”. Anunţ toţi profesorii, părinţii şi copiii să aibă vacanţă liniştită şi fără emoţii. S-a discutat, s-a negociat acest lucru, spre liniştea lor şi încântarea oraşului de a avea o unitate de elită, care va trebui să fie o provocare pentru Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” şi Liceul „Bolyai”. Există posibilitatea unui colegiu mixt, dar rezultatele trebuie să conteze acolo… Am discutat administrarea pe 25 de ani, poate intra şi varianta cumpărării, dar necesită o intervenţie la Vatican. Că suntem credibili, deci orice variantă este posibilă, dar 25 de ani să-ţi dea posibilitatea de a face investiţii de reabilitare a clădirii pe care biserica nu ar putea să le facă. O primărie nu poate tolera să avem o instituţie cu asemenea prestigiu şi acolo să avem condiţii de secol trecut. La negocieri am folosit ca model de protocol cel încheiat de Biserica Romano-Catolică cu Colegiul din Blaj, unde este de 1 euro/clădire/an. (…) Cred în înţelepciunea preoţilor, care au făcut dovada că înţeleg că în acest oraş comunitatea este importantă, că şi biserica este tot pentru comunitate şi şcoala la fel”.
În concluzie, nu va pleca niciun elev de la Colegiul Naţional „Unirea”, colegiu care îşi va continua activitatea în acea clădire, ceva mai restrâns, deoarece în clădirea mică, din spate, se va înfiinţa Colegiul Romano-Catolic „Rakoczi Ferenc II”. Primăria va rămâne tot chiriaş la un proprietar care, legal, nu are dreptul de proprietate. Primăria Târgu-Mureş va învesti din fonduri proprii 1,5 milioane lei pentru a acoperi obligaţia pe care şi-o asumase falsul proprietar al clădirii de a reinvesti 85 la sută din chirie în întreţinere şi reparaţii. Reparaţiile trebuie făcute prin alte părţi…