Instalaţia de lumină Gaia, expusă în Parcul Central din Sfântu-Gheorghe

Autor:

Instalaţia de lumină Gaia, reprezentând planeta Pământ, a fost expusă vinery (30 iulie 2021 - n.n.), pentru zece zile, în Parcul Central din municipiul Sfântu-Gheorghe.
Imensa lucrare realizată de artistul britanic Luke Jerram are un diametru de 7 metri şi este o replică la scara de 1 la 1,8 milioane a planetei Pământ, fiind creată pe baza imaginilor detaliate de la NASA.
„După ce a ajuns în alte trei oraşe din Țară, instalaţia de lumină Gaia, a artistului britanic Luke Jerram, îşi continuă călătoria prin România şi a poposit la Sfântu-Gheorghe. (…) Scopul acestei instalaţii e de a ne aminti cât de frumoasă este planeta noastră, dar şi cât de fragilă este, în acelaşi timp. Este vorba despre o reproducere detaliată şi spectaculoasă a planetei Pământ, după imagini NASA. Cu un diametru de 7 metri şi o scară de 1 la 1,8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafaţa ei îi corespund 18 kilometri din suprafaţa Terrei, Gaia ne invită spre un simţ al responsabilităţii şi reconectării - cu noi ca indivizi, dar şi cu mediul înconjurător”, se arată într-un comunicat de presă.
Lucrarea a fost amplasată deasupra lacului din Parcul „Elisabeta” şi va fi expusă la Sfântu-Gheorghe până în data de 8 august.
„Suntem fericiţi pentru că reuşim să ajungem în acest an şi la Sfântu-Gheorghe, unul dintre cele mai verzi oraşe ale României. Lumina e mereu în actualitate, de această dată ne bucurăm nespus să putem prezenta publicului din Sfântu-Gheorghe una dintre cele mai interesante instalaţii de lumină care a vizitat vreodată România, mai ales că vorbim despre o instalaţie care a vizitat şi spaţii expoziţionale celebre precum Museum of Science din Melbourne sau British Natural History Museum din Londra”, a declarat Andi Daiszler, fondatorul festivalului Lights On Romania şi preşedintele Asociaţiei „Daisler”, citat în comunicat.
Peste jumătate de milion de persoane din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Satu-Mare, dar şi localităţile limitrofe s-au bucurat în 2021 de expoziţiile organizate de Lights On Romania şi partenerii săi, toate expoziţiile fiind puse la dispoziţia publicului cu titlu gratuit, o premieră pentru instalaţiile lui Luke Jerrram, în afara unui festival de artă, se mai arată în comunicat.
„Sper ca vizitatorii să vadă Gaia şi să înţeleagă cum arată Pământul din spaţiu, un loc incredibil de frumos şi de preţios. Un ecosistem de care trebuie să ne îngrijim urgent, singura noastră casă”, a spus Luke Jerram, potrivit sursei menţionate.
Lights On este un festival de instalaţii de lumină lansat de Asociaţia Daisler la Cluj-Napoca în 2018, o organizaţie non-profit ce are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare şi transformare urbană prin iniţiative culturale creative inedite.
„Evenimentul a reuşit rapid să-şi atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nişă a artelor vizuale în spaţii publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar şi colaborări fascinante intersectoriale. Lights On face parte din reţeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrăţit cu evenimente majore de la nivel international, precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar şi Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii”, se mai precizează în comunicat.

Categorie: