Întâmplări comentate - Nr.240

10 februarie

 • Agerpres informează comunitatea că autorităţile covăsnene vor cheltui 210.000 lei ca să vadă cine iese şi cine intră din judeţul Covasna. Nouă ni se spune că e criză şi udemeriştii cheltuiesc 210.000 lei pentru a număra câţi cetăţeni tranzitează prin judeţ. Este încă o măsură pentru întărirea autonomiei udemeriste? Câţi minoritari unguri vor fi angajaţi?

11 februarie

 • După discursul controversat din Parlament la investirea Guvernului Ungureanu, discurs care mie mi-a plăcut, Victor Ponta vine la Sfântu-Gheorghe. Am aflat de această acţiune din „surse” şi ne-am deplasat la locul de întâlnire. Am putut intra fără legitimare. Am văzut în sală pesedişti din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Discuţia s-a purtat, civilizat, pe problemele supravieţuirii românilor din zonă. Am remarcat spusele domnului Ponta, cităm: „Dacă aş trăi aici, ca dumneavoastră, nu aş fi atât de diplomat ca acum când vorbesc”. Nu a fost nimic deosebit, aşa cum nimic deosebit nu a fost de 22 de ani ori de câte ori au venit politicieni de la Bucureşti. Interesantă a fost absenţa strălucitoare a partenerilor din USL. Peneliştii nu au obţinut aprobarea de la UDMR pentru participare.

12 februarie

 • Duminică. În biserici, după Sfânta Liturghie, preoţii au vorbit despre Pilda Fiului Risipitor. Bucuria tatălui, care a zis: „Acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat” (Luca 15, 11-32). Din păcate, aproape deloc dintre cei ungurizaţi nu au înviat şi nu s-au aflat. Niciodată nu e prea târziu. Neamul îi aşteaptă precum tatăl din pildă.

13 februarie

 • „Simpaticul” prefect Ervin Gheorghe ţine conferinţă de presă! Consideră că e datoria lui să facă precizări asupra criticilor aduse de Victor Ponta sâmbăta trecută. Purtătorul de cuvânt dă un comunicat de presă cu nr. 31. Bineînţeles, de un penibil cu care ne-a obişnuit, prefectuş ur afirmă, cităm din comunicat: „Prefectul, în special în aceste două judeţe, este tot timpul între ciocan şi nicovală - a spus Gyorgy Ervin - orice hotărâre iei, una dintre părţi, ori cea maghiară, ori cea română, va fi nemulţumită. Consider că ne facem treaba echilibrat, echidistant, întocmai în spiritul legii, se poate întâmpla să şi greşim, dar acest lucru se constată de către organele de control abilitate, şi nu la conferinţe de presă”. Oare ministrul Berca l-o fi împuternicit să vorbească şi în numele prefectului judeţului Harghita ori a fost împuternicit de şeful său direct, Hunor Chelemen? Din câte ştim, organele de control abilitate au constatat tot felul de greşeli ale domnului Gheorghe, dar udemeriştii care l-au numit l-au salvat, pentru că e soldat brav al lor. Mediafax ne arată ipocrizia întreagă a lui Ervin: „Eu nu am cunoştinţe de astfel de cazuri, nici de discriminări, la care se referă domnul Ponta. M-aş mira să existe astfel de cazuri, mai ales că nu cred că românii din judeţul Covasna ar putea să-mi reproşeze ceva. Mă consider un om echilibrat şi încerc să îmi fac treaba în aşa fel încât să păstrez normalitatea în judeţ”. Noi credem că sunt foarte mulţi români care au ce să-i reproşeze. Chiar în paginile acestei publicaţii au apărut articole referitoare la erorile domniei sale. Vrea cumva să transmită publicului că nu citeşte „Condeiul ardelean”. Dacă e aşa, dezinformează. Citeşte cu lupa şi-şi mâncă unghiile că nu poate avea replică. Vă sfătuim, stimate Ervin Gheorghe, să veniţi la sinceritate şi la adevăr, că în minciună aţi trăit prea mult. În religia dumneavoastră nu se citesc pildele evanghelice?
 • Basilica.ro ne informează: „La Palatul Patriarhiei, a avut loc o întâlnire de lucru între Comisia pregătitoare a Bisericii Ortodoxe Române pentru dialogul cu Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, formată din Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop vicar patriarhal, şi un grup de ambasadori acreditaţi la Bucureşti format din Excelenţele lor Mark Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite, Mario Cospito, ambasadorul Italiei, Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Spaniei, Michael Schwarzinger, Ambasadorul Austriei, Philipp Beaulne, Ambasadorul Canadei şi Jose Antonio Arrospide del Busto, Ambasadorul Republicii Peru. La întrevedere a mai participat Monseniorul Baudouin Muankembe, reprezentantul Nunţiului Apostolic în România”. Oare poate exista o deschidere mai mare a neamului românesc, hulit atât în vestul cât şi în estul Europei? Ce interes au americanii, italienii, spaniolii, canadienii, peruanii? Nu cumva vor să se asigure că rătăciţii nu vor reveni la casa lor? Vor să ne menţină dezbinaţi! Poate nu le va ajuta Dumnezeu şi ne vom reuni! Oare de ce ar trebui românii să asculte de un papă, când au patriarh din neamul lor? Acceptăm să fim monitorizaţi de Lucifer poate pentru a-i arăta că nu are putere asupra noastră, dacă nu vrem noi.

14 februarie

 • Se împlinesc 16 ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotăra reactivarea Episcopiei Huşilor, desfiinţată de regimul comunist prin unirea cu Episcopia Romanului, în anul 1949. Am amintit acest eveniment deoarece Episcopia Huşilor a fost înfiinţată în anul 1598 de Mihai Viteazul, pentru stoparea prozelitismului Bisericii Catolice în Moldova.
 • După o lungă absenţă, portavocea cu cip încorporat s-a întors de la oile sale cu un nou program. Baciul, care are grijă atât de oi cât şi de el, a făcut ceva schimbări programului la sfârşitul săptămânii trecute. Noul program implementat îl face să-l laude pe Ponta. Deschide baciului uşa pentru o eventuală intrare la guvernare, totodată cu încercarea de compromitere, în ochii adevăraţilor naţionalişti, a preşedintelui PSD. Baciul nu l-a mai folosit pe Guruianu în acest act al piesei. Oare să-l fi trimis la pescuit la copcă?

Agerpres: „Minerii din Valea Jiului au decis să renunţe, timp de trei zile, la masa caldă pe care o primesc la intrarea în schimb, iar cu banii economisiţi în acest mod să fie cumpărate 200.000 de conserve ce vor fi distribuite sinistraţilor din zonele afectate de zăpadă şi viscol”. Solidaritatea românească nu e o glumă!
 

15 februarie

 • Penitenciarul Bistriţa, Comunicat de presă, spicuim: „... situaţia dificilă cu care se confruntă semenii noştri, a impresionat şi persoanele private de libertate din custodia Penitenciarului Bistriţa, aşa încât, mai mult de jumătate dintre acestea şi-au donat raţia de pâine corespunzătoare zilei de astăzi. Suma de bani reprezentând contravaloarea pâinii donate va fi folosită pentru achiziţionarea de produse alimentare, care, de asemenea, vor fi predate în zilele următoare unui centru de colectare din oraş pentru a ajunge în zonele calamitate”. Lăudabil! Nu am auzit de astfel de atitudini prin penitenciarele din alte ţări ale Uniunii Europene. Nu cumva au şi ei ceva de învăţat de la noi? Au, dar nu vor!
 • Navigând pe internet, dăm de un fapt cu care ne întâlnim rar. Reacţia rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş, Constantin Copotoiu, la pretenţiile ilegale ale udemeriştilor. Pe site-ul enational.ro citim: „Dorim să exprimăm poziţia noastră vis-a-vis de faptul că UMF Târgu-Mureş a devenit o monedă de joc politic din partea UDMR, pentru a susţine prim-ministrul şi Guvernul nou-format. Noi nu suntem de vânzare, nici nu vindem, nici nu cumpărăm nimic, suntem o entitate de profesionişti, care au făcut din medicina târgumureşeană o medicină de vârf în România şi peste hotare şi atunci când am avut greutăţi şi probleme nu a venit nimeni din partea politicului să ne întrebe cum putem să trecem peste greutăţi. În prezent, considerăm că toate prevederile Legii educaţiei naţionale, inclusiv cele legate de învăţământul pentru minorităţi, sunt respectate. În toate documentele şi regulamentele elaborate şi aprobate conform procedurilor academice, specificul învăţământului în limba maghiară este păstrat şi garantat. În asemenea condiţii, respingem cu hotărâre orice implicare a politicului în problemele interne ale universităţii şi nu suntem de acord cu transformarea acestei universităţi într-un instrument de şantaj politic”. Ce frumos ne mint udemeriştii la televizor şi prin alte suporturi mass-media! Cine nu-i cunoaşte, ar putea fi înduioşat de cum sunt ei, minoritatea ungurizată din România, discriminaţi. Spuneau că UMF Târgu- Mureş nu respectă Legea învăţământului şi că ei susţin Coaliţia numai dacă se respectă dorinţele lor de intrare în legalitate. De fapt, ei vor susţine Coaliţia dacă ea, Coaliţia, nu va respecta Legea învăţământului şi va ceda dorinţelor lor ilegale. Halal politicieni cu ştaif, cum îi consideră unii! Nu ştim cum de-i mai suportă ai lor, cei de îi votează, noi nu-i mai suportăm deloc. Mai mult, rectorul Constantin Copotoiu informează că a fost supus unei presiuni externe, sub forma unor scrisori ale câtorva universităţi din Ungaria şi a vizitei ambasadorului Ungariei care, toate, susţi neau pretenţiile ilegale ale udemeriştilor. Funcţionarii Statului Român nu au nicio atitudine cunoscută! Oare ne vor vinde şi de data asta?
 • Constatăm că domnul Andrei Ardeleanu, purtătorul cuvintelor lui Ervin Gheorghe, nu a învăţat bine limba română şi traduce din limba ungară mota- mot. Când transmite comunicatele către presă, dumnealui scrie: „Vă rog să găsiţi ataşat comunicatul Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna ”. Primul gând a fost că, săracul, pierduse comunicatul şi ne roagă pe noi să-l găsim. De fapt, Andrei Ardeleanu (în limba ungară - Andras Erdely) dorea să ne spună - Vă transmitem ataşat comunicatul Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna. Oare domnul comunicator o fi fost examinat pentru a se vedea dacă ştie bine limba oficială a instituţiei? După cum se exprimă, nu credem să fi dat proba.

16 februarie

 • Aflăm de la ziariştii români prezenţi la o conferinţă de presă ţinută la Miercurea-Ciuc, cu ocazia unui eveniment cultural, că preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Alexandru Tamaş, a fost lovit de lene. N-a catadixit să vorbească ziariştilor şi în limba română. Întrebat fiind ce-i cu lenea de a vorbi limba oficială a statului, mustăciosul a răspuns: „Pentru că eu înţeleg ce vorbiţi dvs. şi, dacă suntem într-o comunitate aici în ţinutul secuiesc, ar fi minimal să înţelegeţi şi dvs. ce vorbim noi”. Neruşinatul eludează faptul că cetăţenii României, oriunde ar trăi, trebuie să cunoască limba oficială, iar reprezentaţii instituţiilor au obligaţia de a se exprima public întâi în limba oficială a statului şi apoi în limba unei minorităţi. Asta e cerinţa minimală cu privire la folosirea limbii de comunicare, nu ce afirmă leneşul. Domnule prim-ministru Ungureanu, vă rugăm să vă faceţi timp, cât mai repede, să-i spuneţi aceste lucruri întâi în limba română şi apoi în limba ungară rebelului Alexandru Tamaş. Poate de la dumneavoastră va înţelege legea. Şi mai tăiaţi-i din mustăţi, că nu-şi vede lungul nasului!
 • Vedem pe www.dantanasa.ro cu câtă veselie incompetentul primar al oraşului Covasna, care pierde fondurile necesare reabilitării sau extinderii reţelelor de apă şi canal ale staţiunii de interes naţional, marchează renovarea Casei de Cultură cu tricolorul unguresc între degete. Ştirea provine de la site-ul covasnamedia. ro, care titrează: „Inaugurare culturală la Covasna”. De când o renovare este un act cultural? Nu ştim dacă titlul a fost dat de semnatara textului, Simona Negrilă, sau de şefii ei. Oricum titlul ne confirmă supoziţia că „Observatorul de Covasna” nu este un ziar românesc, ci unul scris în limbă română. Nu poţi inaugura ceva ce există de mult timp. (Inaugura, inaugurez, vb. I. Tranz. A deschide în mod solemn activitatea unui aşezământ, a unei expoziţii, a unui local etc.; p. gener. a marca începutul într-o activitate; într-un domeniu. DEX’98) Poţi spune că s-a reluat activitatea în spaţiul renovat. Limba română nu e grea, ci traducerea din limba ungară în limba română dă bătăi de cap stimabililor. Vă demascaţi singuri! Domnule AAA, fiţi mai exigent! Ăştia dau public tot ce vreţi să ascundeţi. Dacă asta vreţi, noi nu ne supărăm, ba din contră, vă mulţumim.
 • Marele pragmatic în etno-business- ul local îşi dă cu părerea despre etno-business-ul naţional. Cică USL nu are negociatori care cunosc psihologia ungurizaţilor. Afirmă că Blaga şi Udrea mediază cu succes această relaţie cu reprezentanţii ungurizaţilor. Clar, cine dă banii sau le aprobă drapele ori le recunoaşte brandul mincinos, ţinutul secuiesc, înţelege psihologia lor. Cine le solicită să respecte legea nu le înţelege psihologia. Pragmatic, nu? Ne daţi bani ca să ne realegem şi să mai sifonăm banii ţării, înseamnă că ne înţelegeţi psihologia. Sunteţi de acord cu autonomia pe criterii etnice, aşişderea. Doamne ajutăne să-i suportăm şi să-i iertăm!

17 februarie

 • Miercurea-Ciuc. Agerpres ne informează cu replica dată de deputatul de Harghita, Mircea Duşa, bezmeticului AAA despre cunoaşterea psihologiei lui. Iată: „Din fericire, numai USL are reprezentanţi locali care cunosc bine problemele din cele două judeţe şi este normal ca domnul Antal să spună că reprezentanţii USL nu sunt buni negociatori, pentru că aceştia prezintă, de fiecare dată, neajunsurile din aceste judeţe şi ceea ce face UDMR pentru a şterge orice urmă că mai există români în Harghita şi Covasna”. Replică politicianistă! Guruianu, care este membru USL, nu face ce afirmă Duşa. AAA are tot dreptul să-l atace pe deputat dând de exemplu pe pauperul Guruianu, uselistul, care negociază incredibil de bine cu udemeriştii. De unde se vede că brăilenii au abilităţi de negociatori şi nu de slugi. Guruianu şi Dănuţ au o mare caliate! Vorbesc ungureşte în limba română!

18 februarie

 • E ziua în care ne-am dumirit cum stau faptele în cazul dorinţei udemeriştilor de a mai desfiinţa o clasă cu limba de predare română. Ţinta epurării limbii române, Şcoala „Varadi Iosif” din municipiul Sfântu-Gheorghe. Călăul învăţământului în limba română din judeţul Covasna, inspectorul general şcolar Irma Cheresteli, porneşte demersurile începând cu luna ianuarie 2012. Părinţii sunt anunţaţi, la Grădiniţa „Gulliver” şi la şcoala vizată, că nu se fac înscrieri pentru clasa I la limba de predare română. Aceştia doresc lămuriri. Merg la călău în februarie. Acesta nu spune nimic clar, dar este interesat să ştie de unde au aflat oamenii de intenţiile discriminatorii, fiind mirat, deoarece problema s-a discut doar în Consiliul Local, primarul având iniţiativa desfiinţării. Dorea călăul să afle un nume de consilier? De ce? Şedinţele nu sunt publice? Trecem mai departe. Călăul lasă părinţii fără răspuns în speranţa că vor ceda şi-şi va îndeplini misiunea încredinţată. Surpriză! Părinţii nu se lasă şi fac petiţii către Instituţia Prefectului Judeţul Covasna, către primar, solicită ajutor organizaţiilor societăţii civile româneşti şi caută sprijinitori pe internet. Ajutor au primit fiind susţinuţi de 2.290 de persoane. Au primit şi reproşuri de la consilierul Guruianu pentru modul de exprimare a doleanţelor lor. Pesemne acesta primise rolul de jucat în această afacere şovină. A încercat să preia problematica pentru a o înmormânta în stilul său udemerist de expresie românească, sub acoperire penelistă. Părinţii, cinste lor, nu s-au lăsat deturnaţi şi au continuat demersurile. AAA a cedat. Călăul nu mai are de executat, în acest caz, nimic, decât să se transforme în salvator. Şi uite aşa, un exemplu demn de urmat, domnul Tiberiu Andrei Stan, împreună cu Lucian Panait, Laura Rotaru, Adriana Chişcă, Etelka Popa, Eugenia Dincă, Jănel Leaua, Noemi Vornehm, Gabriela Melania Tudoran, Kinga Daradics, Constantin Dârţu, Edith Andrei, Adrian Zaharia, Adrian Diaconu, Elena Dana Stoleru, Elena Lazăr, Florin Ioaniţescu, Romelia Fesus, Marian Brânză, Traian Georgescu, au reuşit să-l facă pe AAA să dea înapoi, cel puţin prin declaraţii, şi să anunţe că se va înfiinţa clasa solicitată. Solidaritatea românească va învinge mereu şovinismul unguresc. Asta e lecţia! Nu ne rămâne decât să o aplicăm.

19 februarie

 • Duminica Înfricoşatei Judecăţi. Atât noi cât şi udemeriştii, pecemiştii, tocheşiştii trebuie să medităm asupra pericopei evanghelice rânduită pentru această zi: „Când va veni Fiul Omului Întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va desparţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii Îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit? Sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Impăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintre-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? El însă le vă răspunde zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la osânda veşnica, iar drepţii la viaţa veşnică”. Noi, românii, ne considerăm capre şi cerem milă. Voi, ceilalţi, cum credeţi că sunteţi şi cum credeţi că veţi răspunde la plinirea vremii?

20 februarie

 • Cantautorul Mircea Rusu a crezut că a fi primar e egal cu a edita un CD cu niscaiva cântece. Interpretul imnului pedelist e cercetat de DNA, după ce a fost ales după ureche primar în comuna Band. Doamne câţi neaveniţi sunt aleşi. Alegători, treziţi-vă! Nu vă mai luaţi după televiziuni. Gândiţi cu capetele voastre! Şi veniţi la votare toţi!

21 februarie

 • Pe postul Antena 3 se dezvăluie sabotajul asupra intereselor românilor făcut de stimabilul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita. Avea utilajele necesare deszăpezirii zonelor afectate, dar a preferat să le ţină în garaj. Probabil că dorea să le folosească numai după ce obţinea autonomia pe criterii etnice a judeţului Harghita. Simpaticule, până obţii tu autonomia de care aminteam, utilajele se uzează moral, ca să nu spunem că ruginesc. Ruşine să-ţi fie că nu ai vrut să ajuţi nişte oameni. Ce dacă sunt români?

22 februarie

 • Primul-ministru Ungureanu discută cu străinii care ne-au încălţat. Despre ce discută şi rezultatele discuţiilor le vor afla poate fiii noştri, nepoţii noştri, peste 50 de ani. Noi vom simţi efectele poimâine. Doamne ajută să fie bine! La Tine e toată nădejdea.

Categorie: