Întorsura-Buzăului şi Zagonul, pietrele grele ale USL în judeţul Covasna

Interviu cu Marius Obreja, preşedintele PNL Covasna

- Domnule preşedinte Marius Obreja, iată, după o vreme destul de îndelungată, ne întâlnim din nou pentru a realiza un interviu în paginile publicaţiei noastre, „Condeiul ardelean”. Vă rog să ne spuneţi ce planuri aveţi pentru următoarea perioadă, foarte încărcată din punct de vedere politic.
- Da, într-adevăr, a trecut ceva vreme de la precedentul meu interviu în „Condeiul ardelean”. A fost o perioadă în care atât eu, cât şi unii dintre prietenii şi colegii mei ne-am focalizat pe ideea de a ne duce afacerile mai departe, de a supravieţui în această economie aflată într-o permanentă criză, gestionată prost de actualii guvernanţi. Cu toate astea, afacerea privată pe care eu, de exemplu, o am, am reuşit s-o dezvolt în ultimii ani. La fel au făcut şi câţiva dintre oamenii pe care am intenţia să îi prezint în interviul de astăzi. E vorba de nişte oameni de afaceri care oferă locuri de muncă şi nu stau cu mâna întinsă către stat.
- Să înţeleg că pe aceşti oameni i-aţi atras în partidul din care faceţi parte?
- Nu neapărat. Unii sunt în PNL, alţii nu. Dar sunt nişte oameni extraordinari ai comunităţilor din care fac parte. Astăzi o să vă dau doar câteva exemple, din zona Buzaielor şi din comuna Zagon.
- Dar, totuşi, sunt persoane pe care acum doriţi să le aruncaţi, alături de dumneavoastră, în apropiata bătălie politică - nu?
- Exact, eu aş vrea să-i propun electoratului şi să-i laud, să-i scot în faţa electoratului, pentru ca ei să fie aleşi pe listele PNL, ca apoi să lucreze în beneficiul localităţilor din care fac parte. Aceasta pentru că sunt oameni destoinici, curaţi, şi care, sigur, aşa cum şi-au rezolvat problemele lor, le vor rezolva şi pe cele ale comunităţilor amintite. Sunt oameni care îşi fac datoria faţă de angajaţii lor, de vecinii lor, de familiilor lor, dar şi de bisericile şi consiliile bisericeşti din care fac parte.
- E timpul să ne daţi cele câteva exemple, domnule preşedinte.
- În oraşul Întorsura-Buzăului, noi, Partidul Naţional Liberal, propunem un nume pentru funcţia de viceprimar - Ştefan Platon . Este o persoană care deţine un bussines privat, care şi-a dezvoltat foarte bine afacerile, cu o familie frumoasă. Eu sunt prieten cu Ştefan şi ştiu că a pornit de la zero. Mai mult, el are o relaţie bună în interiorul comunităţii din Întorsura-Buzăului.
- Să înţeleg că veţi avea un candidat comun al USL atât la funcţia de primar, cât şi de viceprimar al oraşului Întorsura- Buzăului?
- Acolo am decis să mergem, în conlucrare cu cei de la PSD, pe liste separate. În schimb, noi vom susţine candidatul PSD la funcţia de primar, pe domnul Leca Băncilă, urmând ca ei să ne susţină candidatul la funcţia de viceprimar, pe domnul Ştefan Platon. Acesta este targetul nostru. În momentul politic de azi, considerăm că Ştefan Platon este absolut copt pentru acest palier, de viceprimar al Întorsurii-Buzăului.
- În comuna învecinată, Sita-Buzăului, v-aţi gândit la o anume construcţie politică? Vă întreb deoarece este deja de notorietate faptul că primarul Constantin Filofi, de la PSD, nu mai candidează.
- La Sita-Buzăului acum se coagulează soluţiile politice, noi avem o listă de consilieri deja încheiată, avem persoane de prim rang din comunitate: pe doctorul stomatolog Pamfil Papară, pe Gheorghe Murea, pe prof. Iancu Panciu, pe Mihai Bularca… Tot pe lista noastră se regăsesc cadre didactice, oameni cu pregătire superioară. Într-o săptămână ne vom sincroniza cu cei de la PSD pentru o susţinere reciprocă.
- Să înţeleg că pe linie de USL veţi participa la alegeri în tot judeţul Covasna sau veţi avea doar câteva colaborări punctuale între PNL, PC şi PSD?
- În tot judeţul, fără excepţie, ne-am respectat principiul asumat, în urmă cu un an, de mine şi de domnul Horia Grama, actualul deputat al românilor din Covasna. Acela de a colabora şi de a strânge din dinţi chiar dacă uneori negocierile sunt mai dure decât ne aşteptăm. Aceasta pentru a ne maximiza şansele la apropiatele alegeri locale şi generale. Prin urmare, sunt localităţi în care vom candida împreună, ca USL, şi localităţi în care vom candida pe liste separate, PNL şi PSD, dar colaborând şi susţinându-ne reciproc. Spre exemplu, aşa cum v-am spus, la Întorsura-Buzăului susţinem candidatul PSD, dar mergem cu lista noastră separată. Iar la toamnă, îl vom susţine pe acel colegiu pe actualul deputat, pe preşedintele PSD Covasna, domnul Horia Grama. La nivelul Consiliului Judeţean însă, mergem tot pe liste separate, dar PSD ne acordă sprijinul şi voturile pentru preşedinţia acestei instituţii, funcţie la care candidez eu. Vrem să obţinem cu un consilier, doi mai mulţi decât am avut în actuala legislatură. Aceeaşi strategie o vom aplica şi la Primăria Sfântu-Gheorghe.
- Vorbeaţi mai devreme şi despre comuna Zagon…
- La Zagon, suntem în grafic. S-a coagulat o intenţie de vot, din partea a trei partide - PSD, PNL şi PC, în jurul unei echipe conduse de domnii Damian Cosneanu  şi Pavel Mogoş, liderii organizaţiilor liberale şi respectiv social-democrate din această comună, cea mai mare din judeţul Covasna. Lista este compusă din oameni ai comunităţii, oameni pe care nu îţi este ruşine să îi promovezi. Din această echipă face parte şi domnul Dumitru Creţu, care este candidatul nostru la funcţia de primar al comunei Zagon. Estimările noastre sunt că, având o listă USL, dar la care pot adera şi celelalte partide româneşti, şi avându- l pe domnul Dumitru Creţu, un om integru, candidat la Primărie, la Zagon avem toate şansele să câştigăm.
- Într-adevăr, la Zagon este o situaţie puţin paradoxală, în sensul că această lege electorală cu primarul ales din primul tur care îi dezavantajează pe români în tot Ardealul şi care, implicit, îi avantajează pe unguri, aici creşte şansele românilor la reuşită, ei fiind în această comună 52 la sută.
- Eu vreau să vă spun că la nivelul întregii ţări, deci şi la Zagon, aşteptarea mea este ca blocul USL în ansamblu, sau cele trei partide care îl compun, să obţină un scor foarte bun la alegerile locale şi parlamentare din acest an. Aceasta pentru ca nenorocirea asta de guvernare PDL - UDMR - partidul trădător UNPR să plece.
- Revenind la Zagon, care sunt, concret, şansele candidatului USL, poate susţinut şi de alte partide româneşti, de a-l învinge pe actualul primar, aflat totuşi la al treilea mandat?
- Cert este că, dacă nu vor exista trădători în comuna Zagon şi toţi românii vor înţelege că trebuie să se unească în jurul acestui candidat, el va câştiga mandatul. Dumitru Creţu şi-a construit cariera şi statutul de locuitor al comunei Zagon cu propriile mâini. Este o persoană foarte respectată şi face parte din consiliul parohial al comunei Zagon. Noi îi garantăm că, dacă va ajunge primar, vom sprijini parohiile din comuna Zagon, atât de la centrul de comună, cât şi din satul aparţinător Păpăuţi. Asta nu înseamnă că vom uita de locuitorii de etnie maghiară. Readuc aminte cititorilor publicaţiei dumneavoastră că pe timpul Guvernului Tăriceanu s-au dirijat fonduri atât către parohiile ortodoxe din judeţ, cât şi către cele catolice şi reformate. Revenind la Dumitru Creţu, îi garantăm că vom sta lângă el, că nu este singur şi că vom alege pentru comuna Zagon cele mai bune strategii. Dar, repet, şansele de reuşită sunt foarte mari dacă nu vor apărea trădători în rândul românilor, care să le dezbine comunitatea.
- Văd că folosiţi, totuşi, un termen dur la adresa eventualilor dezertori de la cauza românească, domnule preşedinte Marius Obreja. Aveţi informaţii că ar fi posibil ca unii din liderii românilor din Zagon să dezerteze de la interesul românesc?
- Încă nu au apărut aceşti trădători. Dar, dacă ei vor apărea, nu voi ezita să îi numesc în acest fel. Din moment ce nu se unesc în jurul acestui candidat şi al echipei lui, acum, când este cel mai prielnic moment să câştigăm Primăria Zagon, cum aş putea să îi numesc? Spuneţi-mi dumneavoastră!
- Cine sunt principalii susţinători ai lui Dumitru Creţu? - Susţinătorii lui în comună sunt foarte mulţi, dar dintre lideri îi amintesc doar pe cei pe care i-am amintit şi mai sus, preşedinţii PNL şi PSD, Damian Cosneanu şi Pavel Mogoş. Damian Cosneanu este prietenul şi colegul meu, are o fişă de om liber şi liberal, o familie frumoasă, o firmă de construcţii, o personalitate foarte puternică. Tocmai ce aceea le recomand tuturor să se coaguleze în jurul lui, să creadă în ce spune şi să înţeleagă că toate merg înainte pe un plan bine gândit, iar el are nevoie de fermitate şi de logică în ceea ce face. O supărare a lui este că, deşi toţi angajaţii lui sunt din comuna Zagon, trebuie să meargă pe şantiere în alte judeţe pentru a-şi câştiga pâinea, pentru că în judeţul nostru nu găsim comenzi şi lucrări. - Ţin minte că în urmă cu patru ani aţi avut un mod elegant de a duce campania electorală. Cum veţi proceda în apropiata campanie, dacă adversarii dumneavoastră nu vor da dovadă de fair-play? - Vreau să vă spun că eu înţeleg lupta electorală ca pe o luptă în instanţă, unde există două părţi care nu discută între ele, nu se contrează, nu se jignesc, ci discută prin intermediul instanţei. Şi în politică, în campaniile electorale, se întâmplă acelaşi lucru, există părţi care combat, dar nu este neapărat ca ei să se jignească, ci trebuie să se adreseze instanţei, care în acest caz este electorul.
- Cum veţi reacţiona, totuşi, dacă veţi fi atacat în mod nesportiv, cu jigniri şi atacuri la persoană?
- Noi, cei de la USL, ne vom face campanie prezentându-ne calităţile noastre şi nu denigrând candidaţii adversarului. În momentul în care o să luăm o palmă şi vom fi atacaţi, o să procedăm creştineşte, vom întoarce şi celălalt obraz, dar a treia oară nu va mai merge.

Categorie: