„Între Clio şi… Lyceum”

de Simion Virgil Bui

Lansare de carte

Centrul de Dezbateri Socio-Umane şi Culturale „Emil Aurel Dandea” din municipiul Târgu-Mureş a găzduit, pe 30 mai 2014, lansarea cărţii profesorului Simion Virgil Bui, intitulată „Între Clio şi… Lyceum”. O carte care a fost lansată la o zi după aniversarea semicentenarului autorului cărţii, „un bilanţ al activităţii sale profesionale şi intelectuale a celor 50 de ani”, după cum a afirmat prof. Dimitrie Poptămaş, moderatorul evenimentului.
Trecând în revistă date biografice ale autorului, Dimitrie Poptămaş a punctat o parte a realizărilor domniei sale din perioadele în care a fost şef la catedra de istorie a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, apoi director al acestei unităţi şcolare de prestigiu din Târgu-Mureş. Invitaţi să vorbească despre meritele profesionale ale autorului cărţii şi de a prezenta succinct noua sa apariţie editorială au fost, în ordine: dr. Valentin Marica, senior editor la Studioul Teritorial de Radio Târgu-Mureş, colegii de serviciu al autorului, prof. Dumitru Botoş, prof. Vasile Şandor, şi Lazăr Lădariu, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber”. Valentin Marica şi-a început expunerea prin a afirma: „Spunea Eminescu, în publicistică: «E atât de bine să fim în locuri în care nu intră necuviinţa» . În locul acesta nu intră. E o clipă aleasă, o clipă în care ne întâlnim cu o biografie culturală, o biografie pedagogică şi o biografie umană care a adunat semnificaţii profesionale şi umane. Necuviinţa este dincolo, este imensă, ameninţă lumea, ne ameninţă pe noi, dar aici, e cartea. Cartea care ne îndeamnă la un alt discurs al zilei, la o altă reflecţie, la o altă gândire, la un alt fel de a fi. Momentul acesta îi este dedicat domnului profesor, şi prin cartea domniei sale ar trebui să vorbim despre un anume fel de a fi. Este inconfundabil autorul prin generozitate, prin deschidere, prin comunicare, printr-un firesc pe care îl are, îi este dat, nu şi l-a fabricat, prin sentimental naţional… Ne propune ca Lyceum să devină istorie, să devină Clio. Colegiul Naţional «Alexandru Papiu Ilarian», prin prestigiul său, sigur că devine istorie…”. Valentin Marica a arătat că faţă de abundenţa apariţiilor editoriale de acum, această carte a fost mult gândită şi lucrată, prin care autorul se sărbătoreşte, o carte gândită şi scrisă în spirit astrist. Trecând în revistă subiectele atinse în carte, foarte bine apreciate, Valentin Marica, referindu-se la audienţa slabă pe plan local a postului de Radio Târgu-Mureş, a venit cu o afirmaţie şocantă: „La Târgu-Mureş, ţinem un nailon peste statuia lui Aurel Filimon. Este inimaginabil! Niciunde în lume, o comunitate n-a pus sac de nailon pe capul unei mari personalităţi. Aurel Filimon este învelit în nailon şi legat cu sfoară, ca să nu-l dezvelim la Târgu-Mureş. Este incredibil...!”. În finalul prezentării, Valentin Marica i-a dedicat autorului cărţii poemul personal „În biserica statuii”, un poem despre statuia lui Avram Iancu, unde Valentin Marica simte că „se prelungeşte altarul de biserică, trece peste umerii eroului, înspre linii de orizont şi duce vestea, veste românească”. Este singurul poem din literatura mureşeană despre statuia lui Avram Iancu.
După prezentarea făcută de Valentin Marica, Dimitrie Poptămaş a făcut precizarea că în acea dimineaţă, fiica lui Aurel Filimon, în vârstă de 90 de ani, s-a interest în legătură cu situaţia statuii tatălui ei. De fiecare dată când se fac demersuri din partea oficialităţilor la Ministerul Culturii pentru aprobarea dezvelirii statuii, se primeşte acelaşi răspuns negativ. Este evident de bine marcat de UDMR acest minister, cu contribuţia neruşinată a ministrului fost şi actual Kelemen Hunor.
Profesorul Dumitru Botoş, director adjunct la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, a fost următorul care a urmat la cuvânt, apoi un al coleg al autorului, profesorul Vasile Şandor. Lazăr Lădariu s-a referit la deosebitele realizări pe care le-a îndeplinit profesorului Simion Virgil Bui, în special în perioada în care a orientat destinele Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din funcţia de director. În final, autorul cărţii a mulţumit pentru aprecierile vorbitorilor şi a acordat autografe pe volumul fiecărui iubitor de cultură prezent la eveniment.
De tehnoredactarea cărţii şi de copertă s-a îngrijit Gheorghe Cimpoi, prezent şi el la lansare.
Este o carte care a fost foarte bine primită, o carte deosebită, editată într-un moment deosebit, scrisă de un om deosebit. La mulţi ani, distinse profesor Simion Virgil Bui!