„Întrecerile dacice”, câştigate de reprezentanţii Cetăţii de Baltă


Actualitatea ardeleană - Alba

„Întrecerile Dacice” (foto) ale celei de-a V-a ediţii a „Festivalului Cetăţilor Dacice” desfăşurate, duminică (26 iunie 2011 - n.n.), la Cetatea de Baltă şi prezentate de Mihai Morar, secondat de Marina Dina, au fost câştigate de gazde, astfel încât viitoarea competiţie se va organiza tot în localitatea de pe Târnava Mică.
Reprezentanţii celor cinci cetăţi dacice din judeţ (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori) au concurat la probele „Suliţaşul Cetăţii” (aruncarea suliţei la distanţă), „Braţul de Fier” (skandenberg), „Arcul Viteazului” (tir cu arcul), „Voinicul din Cetate” (aruncarea bolovanului), „Îndemânare şi Curaj” (căţărat pe catarg), „Luptătorul” , „Rapid şi Puternic”, „Cărăuşii cetăţii” (transport rapid al apei dintr-un butoi într-un ciubăr), „Să ne unim forţele” (concurs de tras cu frânghia) şi „Cel mai iute de picior” (alergare cu mielul în spinare).
Câştigătorii „Decatlonului Dacic” au stabilit şi locul de desfăşurare a ediţiei viitoare, conform regulamentului. Primele patru ediţii au avut loc în Cricău, ai cărei reprezentanţi au câştigat trei „Întreceri Dacice” consecutive, iar cea de-a V-a a fost găzduită, la acest sfârşit de săptămână, de Cetatea de Baltă, a cărei echipă a obţinut victoria la ediţia precedentă.
Şi la actuala ediţie, lupta s-a dat între Cetatea de Baltă şi Cricău, fiecare câştigând câte patru probe, dar prima echipă a avut 22 de puncte, cu un punct mai mult decât principalii contracandidaţi.
Legendele povestesc despre adevărate întreceri bărbăteşti la care luau parte cei mai vrednici reprezentanţi ai cetăţilor dacice din vremea lui Decebal. Timp de mai multe zile, războinici veniţi din toate colţurile regatului îşi măsurau puterile şi îşi dovedeau măiestria în nenumărate competiţii. Câştigătorul aducea faimă şi onoare cetăţii sale şi era slăvit ca un adevărat erou.
„Întrecerile” de duminică ar fi trebuit să fie prezentate de Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, dar în condiţiile în care cel din urmă s-a îmbolnăvit, locul său a fost luat de Marina Dina.
Pe lângă întrecerile cu caracter sportiv specifice perioadei de acum două mii de ani, programul festivalului a cuprins şi reconstituirea unor lupte între daci şi romani, moment susţinut de Asociaţia „Terra Dacica Aeterna” Cluj-Napoca.
Spectacolul istoric a cuprins şi lupte de gladiatori, cu „războinici” din „Familia Gladiatoria Pannonica” din Ungaria, precum şi spectaculoase cascadorii ecvestre. Festivalul s-a încheiat cu un concert de muzică populară.
În prima zi a festivalului, sâmbătă, a avut loc un concert de muzică rock. Au încântat publicul trupele Phoenix, Viţa de Vie, Riff şi Paradigma.
„Festivalul Cetăţilor Dacice”, marcă a Consiliului Judeţean Alba, este organizat în parteneriat cu Primăria Cetatea de Baltă şi Muzeul Naţional al Unirii Alba-Iulia.

Categorie: