Kelmen Hunor: „E o iluzie să crezi că dacă părăsim Guvernul şi Coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe”


Actualitatea ardeleană - Mureş

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto), a declarat, sâmbătă (25 iunie 2011 - n.n.), la Târgu-Mureş, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că Uniunea nu doreşte să creeze instabilitate politică şi că este o iluzie să creadă că dacă părăseşte Guvernul şi Coaliţia, în opoziţie va putea face mai multe.
„E o iluzie să crezi că dacă părăsim Guvernul şi Coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe. E o iluzie că am ajunge în câteva săptămâni la guvernare, cu opoziţia din prezent. Trebuie să menţinem această coaliţie de guvernare şi este în interesul comunităţii noastre, nu am făcut toţi paşii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Există, însă, o limită de care nu putem trece, acestea vizează interesele comunităţii noastre. Dacă ajungem la o soluţie care exclude comunitatea maghiară, comunitatea noastră, este inacceptabil pentru noi”, a spus Kelemen.
Liderul Uniunii a subliniat că dacă UDMR poate ajunge cu reforma la un punct în care se poate continua descentralizarea, va continua, însă dacă partenerii de coaliţie „se ţin scai” de propunerea de regionalizare în format 8+2, trebuie să renunţe deocamdată la acest subiect.
„Nici partenerii noştri nu vor criză politică. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci să fim mai înţelepţi. (...) Opoziţia ne-a trimis două scrisori, în ultimele două luni, prin care ne roagă să ducem tratative cu dânşii, reforma Constituţiei şi Legea minorităţilor. Niciodată nu am respins posibilitatea unui dialog cu opoziţia. Am menţinut dialogul cu dânşii. (...) Preşedintele a trimis Parlamentului modificarea Constituţiei. Noi trebuie să ajungem la un acord. Cei care vor să modifice Constituţia nu pot asigura două treimi. Va trebui să dezbatem şi cu opoziţia, nu respingem un dialog, dar trebuie să dizolvăm. UDMR a luat în considerare întotdeauna interesele comunităţii şi a ajuns la decizii înţelepte”, a arătat Kelemen Hunor.
Acesta a spus că în Slovacia, acolo unde Partidul Coaliţiei Maghiare este în opoziţie, s-a făcut o reformă în urma căreia maghiarii au ajuns în minoritate peste tot.
Liderul UDMR a făcut apel la unitatea maghiarilor din Secuime, Partium sau Diaspora, pentru că „nu ne putem baza pe nimeni altcineva”.
Kelemen Hunor a cerut membrilor CRU să ia hotărâri înţelepte cu privire la ceea ce va trebui să facă UDMR.

Categorie: