La Borsec, a renăscut un festival: „Cântă izvoarele”

În urmă cu aproape 40 de ani, la Borsec, judeţul Harghita, în plin sezon estival, când staţiunea era arhiplină, cu peste 5.000 de turişti în fiecare serie, printre ofertele de distracţii s-a numărat şi un cunoscut festival-concurs de muzică uşoară, intitulat „Cântă Izvoarele”, care după câteva ediţii s-a stins din motive mai mult sau mai puţin cunoscute. Din păcate, nu peste mulţi ani s-a stins şi celebra staţiune Borsec, supranumită, pe bună dreptate, şi „Regina Apelor Minerale”. Anii au trecut şi în timpul instaurării „scumpei” noastre democraţii, în loc de păstrare şi dezvoltare, Borsecul a avut cea mai mare decădere din istoria sa, în special după 1990.
Dar zorii renaşterii Borsecului, spre bucuria tuturor, au apărut în urmă cu câţiva ani prin implementarea unor proiecte care au prins şi prind viaţă, staţiunea făcând paşi uriaşi spre renumele de altădată.
Odată cu această metamorfoză social-economică, şi actul cultural s-a schimbat în bine, oraşul-staţiune bucurându-se de activităţi diverse şi multiple.
Cu mare bucurie consemnăm renaşterea unui eveniment cultural cunoscut şi apreciat în Ţară. Este vorba despre Festivalul-concurs de muzică uşoară „Cântă Izvoarele”, care se pare că va reveni pe agenda cultural a Borsecului, şi nu numai, după această primă ediţie.
Ideea de a renaşte acest festival şi de a-l repune în circuitul cultural a fost a preşedintelui Asociaţiei Turistice Borsec, Sarpatki Melania, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Borsec, domnia sa beneficiind de sprijinul lui Mik Karoly, Gyorgy Laszlo, Peter Mirela şi Nemes Ioan.
Melodiile noii ediţii a Festivalului-concurs de muzică uşoară „Cântă Izvoarele” au răsunat la poarta de intrare pe Bulevardul „7 Izvoare”, pe scena amenajată în aer liber, vineri şi sâmbătă seara, pe 23 şi 24 august 2014.
Ca la oricare debut, şi la această primă nouă ediţie a Festivalului „Cântă Izvoarele”, în ciuda faptului că prezenţa nu a fost aşa de numeroasă, calitatea vocală şi prezenţa scenică a concurenţilor au fost superioare, juriului, alcătuit din specialişti în domeniu, revenindu-i o misiune dificilă în departajarea concurenţilor.
Clasamentul final: 1. Csiszer Molnar Erzsebet (Borsec); 2. Andrada Cora Cujbă (Topliţa) şi Diana Gazsi (Topliţa); 3. Both Hajnal (Bălan). Premiul „Farmecul Tinereţii” a fost obţinut de Leopold Borena (Borsec).
Festivalul s-a bucurat şi de recitaluri aplaudate la scenă deschisă.
La sfârşit, Sarpatki Melania, în calitate de director al Festivalului, ne-a declarat: „Acest Festival a fost la prima ediţie a unei noi serii, deoarece „Cântă Izvoarele” s-a organizat în fiecare sezon estival în anii ’7o şi ’8o, după care izvoarele au tăcut, în urmă cu peste 30 de ani. Este vorba, deci, de o reactualizare, care este în ton, ne place să credem, cu renaşterea staţiunii Borsec. Suntem hotărâţi, ca de acum încolo, izvoarele „să cânte” pentru dumneavoastră în fiecare an! Scopul organizării Festivalului este cel puţin dublu: pe de o parte, să oferim tinerelor talente o posibilitate de afirmare, iar pe de alta, să distrăm pe cei prezenţi, care în mod sigur nu regretă. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestei prime ediţii”.

Categorie: