La Muzeul de Artă Braşov: povestea formării Lunii şi a Pământului, în expoziţia-eveniment „Moon Impact, a geological story”

Poveştile despre spaţiu, sistemul solar, planete şi, în special, despre Lună, fundamentate ştiinţific şi adaptate corespunzător diferitelor categorii de public, sunt poveşti care fascinează pe oricine, indiferent de vârstă. Pe unii chiar mai mult decât pe alţii. Şi de aceea nu ar trebui să rataţi o expoziţie care vă prezintă, într-un mod atât de atractiv, povestea formării Lunii.
În perioada 19 martie - 20 iunie a.c., punctul de atracţie al Muzeului de Artă din municipiul de la poalele Tâmpei este un eveniment internaţional itinerant rar în Braşov şi împrejurimi - „Moon Impact, o poveste geologică”, o expoziţie care vorbeşte publicului, copii şi adulţi, despre impactul gigantic şi formarea Lunii în contextul evoluţiei geologice a Pământului şi a sistemului solar. Cu alte cuvinte, dacă vizitaţi muzeul până pe 20 iunie, veţi avea ocazia de a învăţa lucruri noi, pe care poate nu aţi avut ocazia să le aprofundaţi la şcoală, de a vedea piese rare şi de a trăi o experienţă aparte. Cea mai mare parte a mostrelor din expoziţie vin de la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, sunt dovezi materiale şi ne „vorbesc” despre formarea sistemului solar, impactul gigantic, formarea Lunii şi a Pământului timpuriu, evoluţia mineralogică şi geologică a Pământului şi despre fenomenul Antropocenic.
„Expoziţia este organizată deCentre National de la Recherche Scientifique (Franţa), cu finanţare de la European Research Council prin grantul Impact, în parteneriat cu Facultatea de Geologie şi Geofizică - Universitatea Bucureşti. Curatorul expoziţiei este braşoveanul dr. Răzvan Caracaş, activ la Lyon în calitate de cercetător principal la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie, Centre Blaise Pascal și profesor adjunct la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics. Producător al expoziției este muzeograf Léna Martin, Centre National de la Recherche Scientifique, Laboratoire de Géologie Lyon. Expoziția este realizată de o echipă internațională coordonată de cei doi, împreună cu Natalia Solomatova (SUA), Mandy Bethkenhagen (Germania), Timoteüs Bögels (Olanda), Zhi Li (China) şi Renata Brandelli Schaan (Italia)”, transmit surse din cadrul muzeului, în comunicatul de presă.
Accesul publicului la vernisaj nu a fost permis din motive sanitare, astfel că la vernisajul fizic au luat parte doar echipa de expoziție, personalul muzeului și reprezentanți mass-media, iar publicul larg s-a putut alătura evenimentului în mediul online,pe platforma Zoom și pe pagina de Facebook a muzeului. Apoi publicul a avut liber la vizitare începând cu 20 martie și este în continuare așteptat cu drag până în luna iunie.
Echipa de proiect a urmărit condensarea Pământului și a Lunii din discul proto-lunar, format îm urma gigantului impact, iar studiul vizează termodinamica discului, comportamentul topirilor la nivel atomic, gazele și fluidele care domină discul proto-lunar și starea primordială a Pământului și a Lunii. „Expoziția „Moon Impact. O poveste geologică” prilejuiește vizitatorului (re)descoperirea istoriei universului, prin prisma geologiei, dintr-o nouă perspectivă: formarea sistemului solar și a Lunii, diversitatea lumii minerale, interdependența vieții de pe Pământ cu lumea minerală și amprenta umană asupra mediului înconjurător mineral. Expoziția își propune creşterea interesului pentru ştiinţă în rândul unor noi audienţe. Vizitatorul va putea admira animațiile unor discuri protoplanetare îndepărtate și va afla secretele atomice ale formării primei atmosfere a Pământului. Expoziția reunește: mostre minerale, meteoriți, animații, holograme, simulări digitale, modele 3D, un microscop, filme și printuri de mari dimensiuni”, mai aflăm din comunicatul de presă al muzeului.

Categorie: