Lămuriri pentru cititori


Stimaţi membri ai Fundaţiei „Mihai Viteazul”,
Stimaţi cititori,

Scrisoarea adresată mass-mediei luni, 20 decembrie 2010 (în postul Crăciunului), de primarul din Valea-Mare, cuprinde foarte multe inexactităţi (un cuvânt elegant), persiflări, ironii şi o ameninţare.
Pentru început fac precizarea că aceia care au competenţe în organizarea şi derularea unui proiect cultural, respectiv a Festivalului de Colinde, sunt Comitetul Director şi membrii Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe, care se implică în această activitate pe bază de voluntariat, la fel ca în toate celelalte acţiuni organizate de-a lungul timpului. Au fost şi vor fi mereu consultări civilizate, colaborări benefice, cu instituţii administrative, şcoli, cămine culturale, parteneri, sponsori etc..
Solicitarea participării la festival a venit târziu, când înscrierile s-au terminat, programul era definitivat, răspuns pe care l-a primit şi domnişoara profesoară de istorie în cauză, la care s-a adăugat şi solicitarea ca domnul primar să-şi ceară scuze pentru inepţiile publicate, cu doi ani în urmă, la adresa organizatorilor festivalului. Este inadmisibil să jigneşti, calomniezi, să arunci în derizoriu munca membrilor unui ONG care şi-a făcut pe deplin datoria faţă de societate timp de 20 de ani.
În ceea ce priveşte copiii din Valea-Mare, au fost invitaţi să participe, în cadrul festivalului, la Concertul de Colinde care a avut loc în Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe, în data de 17 decembrie 2010 (o zi din cele cinci cu concerte). Nu au răspuns invitaţiei.
A face afirmaţia privind culoarea politică a primarului, este atât de aberantă încât nici nu ar trebui să răspund. O fac, statistic, pentru cititori. La ediţia a XX-a, 2010, a Festivalului de Colinde au participat formaţii artistice din localităţi cu primari „coloraţi politic, astfel”: 5 PSD (culoarea celui din Valea-Mare), 6 UDMR, 1 PD-L, 1 nu ştiu, 1 nu s-a prezentat.
Cititorii pot să judece singuri încercarea de manipulare a emoţiilor religioase în scopul de a obţine o demnitate, o legitimitate a discursului avansat în cele două scrisori.
„P.S.: Dacă în 2009 îi recomandam evlavioasei doamne să nu privească în ochii îngeraşilor pictaţi în biserică pentru că seamănă izbitor de bine cu ochii copilaşilor din Valea-Mare, acum îi recomand să nu stea sub icoanele de pe pereţi, că ar fi posibil ca elementele de fixare să se revolte şi să cedeze” (Gheorghe Avram - „Condeiul ardelean” din 28 ianuarie - 3 februarie 2011). Prima recomandare a fost făcută în ziarele „Cuvântul Nou” şi „Observatorul de Covasna” - 5 decembrie 2008, tot în postul Crăciunului.
Membrilor Fundaţiei „Mihai Viteazul” le mulţumesc că au ales să facă parte din acest ONG, că se pot mobiliza şi promova, în mod constructiv, obiectivele acesteia şi le amintesc, din nou, proverbul: „În pomul care dă roade se aruncă cu pietre”. În cursul anului 2010 (12 luni), s-au organizat zece acţiuni, dintre care patru foarte extinse în timp şi conţinut, care au antrenat 5-6.000 de oameni.
În final, las la latitudinea cititorilor să acorde respectul lor celor pe care îi socotesc mai demn de respect.
Politicos, îţi mulţumesc Doru pentru publicare,

prof. ing. Maria Peligrad,
preşedintele Fundaţiei „Mihai Viteazul”
din Sfântu-Gheorghe