Laszlo Tokes îi cere sprijinul şefului statului ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislaţia electorală

Actualitatea ardeleană - Bihor

Autor:

Laszlo Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes (foto) îi cere sprijinul preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, ca principiul proporţionalităţii etnice să fie introdus în legislaţia electorală înainte de alegerile din acest an, pentru a fi respectate astfel drepturile comunităţii maghiare din Transilvania.
„În 2012 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare. Pentru ca în campaniile electorale care ne aşteaptă, reprezentanţii partidelor politice să ofere României şi celor care trăiesc aici soluţii alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv ca dreptul fundamental la alegeri democratice şi la pluralism politic să fie respectat şi în cadrul comunităţii maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluţie benefică introducerea principiului proporţionalităţii etnice, în legislaţia electorală care necesită, oricum, modificări”, afirmă deputatul european în documentul citat, care a fost prezentat public vineri (6 ianuarie 2012 - n.n.), într-o conferinţă de presă, la Oradea.
În acest context, Laszlo Tokes îi transmite şefului statului o „Iniţiativă pentru asigurarea reprezentării parlamentare echitabile a minorităţilor naţionale”, pe care, de altfel, i-a prezentat-o şi la începutul anului 2008.
Europarlamentarul, care este şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, susţine că în cazul minorităţii maghiare pragul electoral de 5 la sută din voturile valabil exprimate generează „un deficit de democraţie” în interiorul comunităţii.
Tokes argumentează că pragul electoral se justifică în cazul partidelor care ţintesc întregul electorat din România, dar organizaţiile politice ale minorităţilor naţionale ţintesc în principal voturile comunităţilor proprii pe care se angajează să le reprezinte în Parlament. Astfel, consideră Laszlo Tokes, „pragul electoral în cazul minorităţilor care nu optează pentru asigurarea unui singur mandat prin discriminare pozitivă, ci aspiră pentru o reprezentare proporţională, asemenea majorităţii, devine o frână a democraţiei interne în cadrul acestor comunităţi”.
Soluţia propusă de către deputatul european pentru satisfacerea dreptului la reprezentare proporţională şi la pluralism politic este ca organizaţiile politice ale minorităţilor naţionale să aibă posibilitatea în cadru legal „de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporţional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populaţiei”.
Europarlamentarul Laszlo Tokes cere sprijinul preşedintelui Traian Băsescu pentru a genera o dezbatere publică privind acest model de reprezentare parlamentară a minorităţilor naţionale şi pentru a-l implementa efectiv.

Categorie: