Marius Paşcan demontează dezinformările lui Kelemen Hunor legate de autonomia teritorială

Într-o intervenţie televizată recentă, Kelemen Hunor, vicepremierul României, a profitat de o nouă ocazie pentru a promova, în culori atrăgătoare, ideea autonomiei teritoriale a „ţinutului secuiesc”. „Oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. (…) Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu doar pentru secuime, nu doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică. Asta este ceva în plus faţă de Oltenia, Moldova sau Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale.”
Acest discurs aparent benign, are ascunse în spatele cuvintelor alese cu grijă o serie de picături de venin, care lăsate să acţioneze, ar ucide deîndată democraţia, suveranitatea şi independenţa României, adică exact pilonii pe care se clădeşte Constituţia.
Argumentarea lui Kelemen Hunor nu a rămas, din fericire, netaxată de către fostul deputat Marius Paşcan, a cărui replică nu a întârziat: „Autonomia legată de «competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale» înseamnă cunoaşterea limbii maghiare în relaţia cu autorităţile publice la nivelul întregii suflări autonome şi utilizarea acesteia ca o nouă limbă oficială. Ce înseamnă «autorităţi publice» în viziunea UDMR şi conform proiectului legislativ înregistrat şi respins de Parlamentul României privind autonomia teritorială pe criterii etnice a «Ţinutului Secuiesc»? Proiectul UDMR prevede constituirea unor instituţii politico-administrative specifice, cum sunt: un «preşedinte», cu o competenţă într-o evidentă similitudine cu Preşedintele României, «Consiliul de Autoadministrare» - un veritabil Parlament local, «Comisia de Autoadministrare» cu competenţe similare unui Guvern, precum şi «Consiliul Scaunal», «Comisia Scăunală», «Preşedintele Scaunului», cu totul alte instituţii prevăzute faţă de Constituţia României. Acestea ar constitui, de fapt, fundamentul unui alt stat, independent, cu simboluri distincte şi limbă proprie. Aşadar, Kelemen Hunor, lăsaţi gargara, înţelegem foarte bine despre ce este vorba în privinţa autonomiei teritoriale pretinse de UDMR!”.

Categorie: