IN MEMORIAM, COLONEL ÎN RETRAGERE NICOLAE DĂRĂBANŢ (1932-2014)

Luna trecută, la Braşov, ne-a părăsit Nicolae Dărăbanţ, colonel în retragere. S-a născut la 9 ianuarie 1932, în familia lui Gheorghe şi Bucura Dărăbanţ, în satul Mateiaş, judeţul Braşov. Rămas de mic orfan de mamă, a fost crescut de la vârsta de 4 ani de către bunicul şi mătuşa lui. După clasele primare de la şcoala din comuna natală este admis, prin concurs, la Şcoala Industrială IAR din Braşov, pe care o absolvă în anul 1950. A urmat (1951-1953) şcoala de zbor fără motor, Liceul Industrial şi Şcoala Militară de Ofiţeri de Administraţie din Craiova. Absolvă, apoi, Şcoala Militară Superioară (1965) şi Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică (1973).
Militar de carieră, Nicolae Dărăbanţ s-a dedicat în paralel şi scrisului pe teme culturale, istorice şi satirice. A scris peste 25 de volume de poezii lirice, patriotice şi satirico-umoristice, fiind laureatul mai multor festivaluri şi concursuri literare atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, al Societăţii Scriitorilor Militari, vicepreşedinte şi membru fondator al Filialei Braşov a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, membru al Fundaţiei Naţionale „Neamul Românesc”, al Asociaţiei Aviatorilor Braşoveni, al Asociaţiei Culturale „Mileniul 3”. A publicat în mai multe reviste şi publicaţii, printre care: „Viaţa Armatei”, „Observatorul Militar”, „Astra”, „Chipăruş” (Republica Moldova), „Tibiscus” (Iugoslavia), „Gazeta de Transilvania”, „Drapelul”, „Lugojul”, „Viaţa Buzăului”, „Condeiul ardelean”. I s-au acordat o mulţime de premii şi distincţii literare, din care amintim: Premiul I şi titlul de Laureat la Fabulă în 1987, Marele Premiu acordat de Radio Londra (BBC) în 1994, Premiul II la poezie în Iugoslavia (1997). A colaborat cu editurile: Societatea Scriitorilor Militari - Bucureşti, „Arhip-Art” - Sibiu, „Phoenix” - Braşov, „Braşovia” - Braşov, „Dealul Melcilor” - Braşov, „Transilvania Expres” - Braşov, „Concordia” - Braşov ş.a..
În calitate de Cetăţean de Onoare al municipiului Braşov a reuşit, în ultimul an al vieţii sale, să câştige cu versurile sale concursul pentru Imnul Braşovului, pentru care i s-a acordat distincţie şi premiu.
A activat în cadrul Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea” din municipiul Deva, judeţul Hunedoara, însoţind elevii „crăişori” în acţiunile lor.
DORMI ÎN PACE, PATRIOT ROMÂN DEVOTAT ŢĂRII ŞI POPORULUI TĂU!

Aurora Mihaela Zamfir (Deva),
col.(r) Alexandru T. Ilea (Constanţa),
membri ai Asociaţiei „Ţara Iancului - Iubirea Mea”

Categorie: