Mica Unire, la Gheorgheni

Convinşi că Unirea Principatelor Române are o deosebită importanţă şi pentru partea de Ţară în care locuiesc ei, românii din municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, impulsionaţi de părintele paroh Elisei Florin Vatamanu, ca organizator, s-au strâns sâmbătă, 20 ianuarie 2018, în sala festivă a Liceului Teoretic „Sfântul Nicolae” pentru a sărbători Mica Unire. Şi nu s-au adunat oricum, ci îmbrăcaţi în frumoasele straie populare. Astfel s-a constituit întâlnirea organizată de Asociaţia „Iuvenes et senes”, pe la orele 11, chiar înainte de amiază; oamenii - cu mic, cu mare - preşcolai, elevi de şcoală primară, gimnazială şi liceu, studenţi, părinţi, bunici şi alţi invitaţi, cu toţii s-au pus pe treabă. Şi, coordonaţi de membrele Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, au început să coase însemnele noastre naţionale în broşe, cocarde, semne de carte şi chiar ii. La prânz, au sosit să întărească lucrarea invitaţi de seamă: Jean Adrian Andrei - prefectul judeţului Harghita, Emil Len Balazs - viceprimarul municipiului Gheorgheni, Teodor Dobrean - consilier local în cadrul Consiliului Local Gheorgheni, părintele Laurenţiu Panciu - secretar eparhial şi inspector al sectorului de cateheză şi tineret al Episcopie Covasnei şi Harghitei, preoţii Antim Nan şi Glogore Vizoli, alţi reprezentanţi ai instituţiilor de stat din municipiul Gheorgheni, cadre didactice etc..
În cuvântul de deschidere, părintele Elisei Florin Vatamanu a explicat sensul evenimentului, care se vede în importanţa păstrării unităţii de neam cu românii din exteriorul Arcului Carpatic.
Ana Baricz, directorul Liceului Teoretic „Sf. Nicolae”, în calitate de gazdă, a vorbit, în cuvântul său de bun venit, despre anul Centenar la Liceului „Sfântul Nicolae”, încheind cu îndemnul de „a păstra şi respecta valorile Neamului Românesc, de a onora prin fiecare gest, oricât de mărunt, faptele înaintaşilor noştri”.
Prefectul judeţului Harghita, Jean Adrian Andrei, a afirmat că a venit „cu mare bucurie la Gheorgheni”, unde „cu greu ne păstrăm identitatea, valorile noastre tradiţionale strămoşeşti, tot ceea ce este românesc”. De asemenea, prefectul Andrei a declarat că este plăcut surprins de prezenţa viceprimarului municipiului Gheorgheni, gestul său fiind un pas spre normalizarea relaţiilor între membrii comunităţii.
Emil Len Balazs, viceprimarul Gheorgheniului, a apreciat faptul că „portul şi tradiţiile nu sunt uitate, ci sunt preţuite şi date mai departe copiilor noştri”, iar profesorul de istorie Radu Traian Roşca a ţinut o scurtă lecţie de istorie în care, prin cuvinte alese, a demonstrat cât de mare este Mica Unire, „care a permis, mai apoi, naţiunii române să-şi desăvârşească idealul naţional şi împlinirea unui vis se veacuri”. Consilierul local Teodor Dobrean le-a dat asigurări celor prezenţi că instituţia pe care o reprezintă - Consiliul Local Gheorgheni - va susţine „tot ce înseamnă proiecte cu privire la anul Centenar, pe care le vom demara împreună cu asociaţiile non-guvernamentale pe care le avem în municipiul nostru”.
Părintele Laurenţiu Panciu a adus binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei: „Preasfinţia Sa cu adevărat simte că fiecare din frăţiile voastre deveniţi, în istoria pe care o trăim, purtători ai unei iubiri cu adevărat duhovniceşti, spirituale, pentru obiceiurile şi tradiţiile care ne definesc ca popor”. Iniţiatoarea Grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc”, Alexandra Ţifrea, a amintit că „de doi ani coasem cele trei culori ale steagului tricolor - albastru, galben şi roşu - în însemne tricolore, le coasem pe semne de carte, în insigne. Astfel încercăm să ducem mai departe ceea ce strămoşii noştri au început, să ducem mai departe simbolurile naţionale în inima României”.
Adriana Balogh şi fiica sa Noemi Maria, din Miercurea-Ciuc, „Copiii Muntelui” din Gheorgheni, pregătiţi de Simona Filip, şi trupa „Versus” - Miruna Adam şi Sebastian Covrig, au susţinut un frumos program artistic dedicat Micii Uniri.

Categorie: