Miniprefaţă la volumul de poezie CREPUSCUL, de Mihai Horga

Motto: „Învăţătura îţi dă lumină, dar nu te înalţi decât prin caracter”
(Ovid Densuşianu)

Poetul Mihai Horga, locuitor al frumosului municipiu moldav Roman, poet cu o enormă încărcătură sufletească, pe care a acumulat-o pe parcursul a aproape opt decenii şi cu darul de a ne transmite aceste sentimente, a finalizat încă un volum de poezie, intitulat CREPUSCUL, al cincilea, pe care ni-l dăruieşte din plinătatea sufletului său generos.
Volumul conţine teme variate, poezii minunate, străbătute de optimism şi un umor aparte, caracteristic „poetului-metalurgist”, ce practică intens o „metalurgie a cuvintelor”. În ochii poetului Mihai Horga, realitatea crudă ce o trăim cu toţii în aceste vremuri capătă o altă dimensiune, pe care ne-o prezintă în poeziile sale: Festina lente, Sic tranzit gloria munci, Iluzia din sticlă, Semnal, Adevărul.
Poetul, cu umorul ce-l caracterizează, folosind pamfletul, urzică tarele societăţii şi ale vremurilor ce le parcurgem, precum şi a oamenilor supuşi acestora.
Cu o mare dragoste şi fineţe sufletească, abordează tema rondelului. Ne surprinde şi cu poezia japoneză haiku, respectând cu îndemânare rigorile caracteristice impuse de acest stil în Et nippon ego. Autorul încheie volumul cu o serie de catrene, abordând teme cotidiene.
După cum spuneam şi cu altă ocazie, poetul Mihai Horga s-a hrănit şi continuă să se hrănească din acel dulce fagure de miere care este frumoasa limbă română, folosindu-se cu sensibilitate de harul cu care a fost înzestrat, trecând cu elegantă uşurinţă de la lecţiile de viaţă, pe care ni le oferă, la o fină tandreţe ce-i izvorăşte din suflet.
Sunteţi un iremediabil îndrăgostit de viaţă, maestre!
Vă urez multă sănătate, inspiraţie şi spor în creaţie! Aştept cu nerăbdare următorul volum! Sănătate, Domnule Mihai Horga! Felicitări, Maestre!
*
Ştii să pui mult suflet
În fiecare vers,
Adevărat estet,
Redai un univers.
Îmi încântă sufletul,
Poezia dumitale,
Mă duce cu gândul
La flori, la petale.
Mulţumim, poete,
Ale tale versuri
Tind să ne îmbete,
Ne dau noi trăiri…

Categorie: